Petter Stordalen:

- Jeg får helt vondt

Hotellkonge Petter Stordalen sier han fortviler over alle som får ferien sin ødelagt som følge av SAS-kaoset. Men noen redningsaksjon for selskapet er han ikke interessert i å bli med på.

SAS-STREIK: Hotellkonge Petter Stordalen sier han synes det er ufattelig leit at ting har blitt som de har blitt i SAS. Video: Expressen. Reporter: Daniel Ingmo Vis mer
Publisert

VISBY (Børsen): - Jeg synes så utrolig synd på alle i Norge som har ventet to år på å dra på ferie. Jeg ser for meg familiene som står der, med barn som har gledet seg til å dra til Syden, som plutselig rammes av dette, sier Petter Stordalen til Børsen.

Han viser til pilotstreiken i SAS, som lammer store deler av sommertrafikken etter to år med coronapandemi.

- Jeg får helt vondt inni meg, på vegne av alle de barna og familiene som så inderlig fortjener det, fortsetter hotellkongen, som denne uka er gjest, festarrangør og foredragsholder under Almedalsveckan på Gotland i Sverige.

Den vaklende flykjempen SAS står i det analytikere mener er «selskapets mest alvorlige krise noensinne».

Jobber på spreng

SAS kan se tilbake på to år med en knusende coronakrise og ni kvartaler på rad med solide underskudd. Samme har det bidratt til å bygge opp en astronomisk gjeld i selskapet.

Situasjonen har ikke vært mindre dramatisk de siste 24 timene. Den pågående pilotstreiken koster selskapet svært dyrt, og tirsdag morgen ble det kjent at SAS og enkelte datterselskaper har søkt om konkursbeskyttelse i USA - en såkalt Chapter 11-prosess.

Årsaken, ifølge selskapet, er å få anledning til å kunne restrukturere uten å gå konkurs.

Samtidig jobber selskapet på spreng med kriseplanen «SAS Forward» - en stor omorganiseringsplan hvis følger er direkte årsak til pilotstreiken.

Overordnet handler kriseplanen om å sørge for at selskapet overlever. For å få til det er de avhengig av å få tilgang på frisk kapital.

SAS leter med lys og lykte etter alle som kan bidra - også private investorer.

- Har mer enn nok

Men Petter Stordalen er på ingen som helst måte interessert i å kaste seg inn i et forsøk på å redde selskapet.

- Nei, svarer Stordalen kontant på Børsens spørsmål om han er interessert i å hjelpe SAS.

Coronakrisa rammet turistbransjen brutalt. Det fikk Stordalen selv kjenne på som eier av hotellkjeden Choice og charterselskapet Ving.

Mandag sa han til avisa Dagens Industri at han skal holde fast på samme strategi som han har hatt de siste to åra: «Å ta alle selskapene våre gjennom krisa».

- Jeg har mer enn nok med de selskapene jeg er inne i, sa han til avisa og la til:

- Det er klart at den (krisa i SAS, red.anm.) påvirker alle: Hoteller, restauranter og bedrifter. Man må få orden på SAS, utbrøt han overfor avisa før streiken var et faktum.

Nå sier han til Børsen at fokuset i dag ligger på å hjelpe alle Vings kunder, som nå rammes av SAS-streiken:

- Det som er viktig for oss nå er å gjøre alt som står i vår makt for å hjelpe de som er rammet. Heldigvis har vi vårt eget flyselskap som heter Sunclass airlines, men vi har også noen som skal reise med SAS. Det jobbes det nå med natt og dag, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer