«Spøkelseshotellet» selges:

- Jeg går ikke inn alene

Dovrefjell Hotell har stått tomt i flere år etter en storbrann. Nå vil eierne selge.

ENSOM MAJESTET: Dovrefjell Hotell har mye historie i veggene. Nå ønsker eierne å selge eiendommen - til en ukjent pris. Foto: Privat
ENSOM MAJESTET: Dovrefjell Hotell har mye historie i veggene. Nå ønsker eierne å selge eiendommen - til en ukjent pris. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Strømmen ble koblet ut for rundt fem år siden. Vi anbefaler derfor å ta med lommelykt på visning, sier Stina Odden Aspehol til Børsen.

I 2013 overtok hun og ektemannen Dovrefjell Hotell på Dombås. Foruten en tomt på 18 mål, inkluderte kjøpet et bygg med resepsjon, 89 hotellrom, spisesal, bar i kjelleren, svømmebasseng og konferanserom med lounge.

KREVER OPPUSSING: Tomta rommer 18 mål. Eierne legger ikke skjul på at en kjøper må forvente å brette opp ermene. Foto: Privat
KREVER OPPUSSING: Tomta rommer 18 mål. Eierne legger ikke skjul på at en kjøper må forvente å brette opp ermene. Foto: Privat Vis mer

Nå har gjestene for lengst sjekket ut. Det har ikke vært lys i vinduene på årevis. Antall rom er redusert til 60. Borte er også peisestua, resepsjonen og konferanserommet.

- Vi ble rammet av en brann i 2014. Det var rundt én fjerdedel av hotellet som ble borte. Vi vasket ned og klargjorde for videre drift, men det ble i stedet stående tomt, forklarer Aspehol.

TOMT: Det er mange år siden hotellet var åpent for drift. Foto: Privat
TOMT: Det er mange år siden hotellet var åpent for drift. Foto: Privat Vis mer
- UFORKLARLIG: Aspehol forteller om det hun har opplevd som flere ubehagelige hendelser på hotellet. Foto: Privat
- UFORKLARLIG: Aspehol forteller om det hun har opplevd som flere ubehagelige hendelser på hotellet. Foto: Privat Vis mer

På «Åndenes makt»

Nå har paret lagt hotellet ut for salg - en handling som iverksettes lenge etter at beslutningen ble tatt.

Saken er også omtalt av lokalavisa Vigga og Gudbrandsdølen Dagningen. Sistnevnte har døpt hotellet «spøkelseshotell» - et begrep også eieren stiller seg bak.

- Planen var egentlig å selge for noen år siden, men tida har ikke strukket helt til. Vi jobber hundre prosent fra før, så nå måtte vi bare ta sats og få det gjort.

Aspehol forklarer at hotellet opprinnelig ble bygget som et feltsykehus av den tyske okkupasjonsmakten i 1943.

De observante vil kanskje også kjenne igjen hotellet etter å ha figurert i tv-programmet «Åndenes makt». Episoden ble først vist på norske skjermer i april 2015 - etter at brannen brøt ut i desember året før.

STORE MATERIELLE SKADER: Den 13. desember 2014 begynte det å brenne på Dovrefjell hotel. Ingen personer ble skadet, men rundt én fjerdel av bygningsmassen gikk opp i røyk. Foto: Privat
STORE MATERIELLE SKADER: Den 13. desember 2014 begynte det å brenne på Dovrefjell hotel. Ingen personer ble skadet, men rundt én fjerdel av bygningsmassen gikk opp i røyk. Foto: Privat Vis mer

- Jeg kvier meg

Brannen er ikke den eneste ubehagelige episoden Aspehold knytter til hotellet. Eieren framholder at hun skal ha opplevd hendelser «som skal være fysisk umulig».

- Jeg har sett skygger og følt et nærvær uten at det har vært mennesker i nærheten. Jeg har hørt dører som smeller, og folk som går opp trappa, uten at det kommer noen personer. En gang opplevde jeg at en vasketralle, som er låst, plutselig trillet mot meg. Det skal jo ikke kunne skje.

TAPPET: Det er lenge siden ivrige barn og andre gjester fylte bassenget med lek og aktiviteter. Foto: Privat
TAPPET: Det er lenge siden ivrige barn og andre gjester fylte bassenget med lek og aktiviteter. Foto: Privat Vis mer

- Har ektemannen din eller gjester fortalt om liknende opplevelser?

- Vi har fått tilbakemeldinger fra noen rom. En kvinne følte at hun ble kvalt, og ville reise midt på natta, hevder Aspehold.

- Jeg går ikke inn alene. Det kvier jeg meg for.

- Gudskjelov

Det er ikke satt noen prisantydning på eiendommen. Aspehol forklarer at ekteparet fikk en takst på 9,9 millioner kroner i 2009. Året etter brannen, hadde verdivurderinga falt til 3,9 millioner.

- Vi har ikke satt noen minstepris, men vi er forberedt på at verdien kan være under 3,9 millioner i dag, i og med at det har stått så lenge som det har gjort.

Brannårsaken ble aldri konkludert. Ifølge Aspehol antok man at det skyldtes en elektrisk feil. Tross materielle skader, ble ingen personer skadet.

- Vi var på en middag da brannen brøt ut. Mannen min var en av de siste som forlot hotellet, og da var det ingen antydning til noe som helst. Drøye tre kvarter seinere, gikk brannalarmen. Gudskjelov at det ikke var noen personer på hotellet da det skjedde.

Håper på ny drift

Historiene knyttet til Dovrefjell Hotell har vakt oppmerksomhet både lokalt og nasjonalt.

Selv om Aspehol og ektemannen ønsker å legge driften bak seg, håper hun at hotellet gjenoppstår i en ny drakt.

- Det er i utgangspunktet et fint gammelt hotell. Jeg håper at en ressurssterk person, eller gruppe, med pågangsmot ønsker å overta, slik at vi får lys igjen i vinduene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer