- Jeg har aldri sett noe liknende

Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Peter Frølich (H), mener NSMs 200-millioners lån i privatmarkedet er uhørt. Han varsler at saken kommer på kontrollkomiteens bord.

ALDRI SETT MAKEN: Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Peter Frølich (H). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ALDRI SETT MAKEN: Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Peter Frølich (H). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag ble det klart at direktør i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM), Sofie Nystrøm, går på dagen etter at det ble klart at NSM på egen hånd har tatt opp et lån på 200 millioner kroner i privatmarkedet.

Långiver er milliardær John Fredriksens eiendomsselskap Norwegian Property. 140 millioner kroner av lånet har en årlig rente på rundt 10 prosent.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl møter pressen etter at NSM-direktør Sofie Nystrøm har bedt om å fratre etter ulovlig låneavtale. Video: NTB. Vis mer

- Jeg har aldri sett noe liknende. En ting er at man pådrar staten gjeld utenfor alle regler, det andre er vilkårene for gjelden. Dette er svindyrt for å si det på godt norsk. Staten med sin finansielle soliditet har tilgang til kapital på helt andre vilkår enn dette, sier Peter Frølich (H).

- Sak for kontrollkomiteen

Frølich sitter ikke i justiskomiteen, men er leder i kontroll- og kontitusjonskomiteen. Han uttaler seg for Høyre fordi saken gjelder grunnloven og kontitusjonelle plikter.

- Her er fundamentale regler i grunnloven brutt. Det nok bli en sak for kontrollkomiteen på et tidspunkt, men i og med at Regjeringen har startet egen gransking, kan vi avvente den før vi avgjør om noen skal holdes konstitusjonelt ansvarlig. Men det er helt naturlig at den havner i kontrollkomiteen, sier Frølich.

Han er ikke kjent med liknende saker i andre etater.

- Staten styres etter kontantprinsippet. Alt skal bygge på at man har en bevilgning i bunnen. Jeg tror dette er veldig godt kjent blant etatsledere, sier Frølich.

Ingvild Wetrhus Thorsvik sitter i justiskomiteen for Venstre. Hun varsler en rekke spørsmål rundt justisministerens håndtering av låneskandalen i NSM Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Ingvild Wetrhus Thorsvik sitter i justiskomiteen for Venstre. Hun varsler en rekke spørsmål rundt justisministerens håndtering av låneskandalen i NSM Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Spørsmål til Mehl

I proposisjonen skriver regjeringen at låneavtalen er brutt på en rekke lover:

«Vurderingen er at NSM ikke har hatt fullmakt til å inngå en slik avtale, og at avtalen innebærer klare brudd på gjeldende lover og regelverk, bl.a. Grunnloven § 75 bokstav d, bevilgningsreglementet §§ 5, 6 og 11, økonomireglementet § 14 og lov om Statens pensjonsfond utland § 7. Låneavtalen må derfor avvikles så snart som mulig.», heter det i proposisjonen.

Ingvild Wetrhus Thorsvik, som sitter i justiskomiteen for Venstre, stiller spørsmål ved justisminister Emilie Enger Mehls håndtering:

- Denne saken reiser spørsmål om hvor mye kontroll justisministeren har på egne etater. Nå må vi foreta en gjennomgang av kontrakter foretatt tilbake i tid, sier Thorsvik til Dagbladet.

Hun varsler at justiskomiteen vil rette spørsmål til regjeringen i saken.

- Vi kommer til å følge opp dette i Stortinget. Saken reiser svært mange spørsmål.