- Jeg har blitt advart

Greta Thunberg med umiddelbart svar etter stikk fra Trump.

- INGETING HAR BLITT GJORT: Selv om hun har vært med på å øke oppmerksomheten og skape en klimabevegelse, sier Greta Thunberg at ingenting egentlig har skjedd. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DAVOS (Børsen): Både klimaaktivist Greta Thunberg (17) og USAs president Donald Trump (73) har levert sine innlegg fra talerstolen under Verdens økonomiske forum i Davos tirsdag.

Mens Thunberg ikke uventet snakket om miljø og klima tidligere i dag, la Trump særlig vekt på den amerikanske økonomien, og det han mener å ha oppnådd for USA i sin tid som president. Det var før han kom med et lite subtilt stikk mot Greta Thunberg og andre klimaaktivister.

- Vi må avvise de stadig tilbakevendende dommedagsprofetene. Dette er ikke tida for pessimisme. Dette er tida for optimisme, sa Trump fra talerstolen.

Krever endring

Den svenske klimaaktivisten var innledningsvis på scenen i forbindelse med en paneldiskusjon. Først klokka 13.00 leverte den svenske 17-åringen sin hovedtale til den makttunge forsamlingen. Kort tid etter Trumps utspill, kom Thunberg med et umiddelbart svar.

- For et år siden sa jeg at huset brenner. Jeg ønsket at dere skulle få panikk. Jeg har blitt advart om at det å fortelle folk om å få panikk knyttet til klimakrisen, er en veldig farlig ting å gjøre, men ikke bekymre dere. Det går fint. Jeg kan forsikre dere om at det ikke leder til noen ting, innledet Thunberg.

- Folk blir forbannet og bekymret. Det bør de bli.

VIL IKKE MØTE TRUMP: På tross av at klimaaktivist Greta Thunberg ikke ønsket å møte president Donald Trump under FN-møtene i New York, skjedde dette. Nå deles øyeblikket på Twitter i stor fart. Video: AP / Twitter Vis mer

Videre ber Thunberg tilhørerne om å ta grep nå.

- Vi ber om mye, og dere mener vi er naive. Men det er et minimumskrav for å nærme seg en bærekraftig framtid. Ellers må dere forklare deres barn hvorfor dere gir opp 1,5-gradersmålet. Min generasjon gir ikke opp uten kamp.

- Dere lar det bare være, fordi dere tror folk vil gi opp. Men det er dere som gir opp. Hva vil dere fortelle barna når dere har feilet og gitt dem dette klimakaoset?

TOPPMØTE: Toppmøtet i Davos preger nyhetsbilde. En ung jente og en eldre herremann gjør årets forum ekstra spennende. Video: Nicolai Eriksen Vis mer

Trump-stikk

Den sveitsiske forbundspresidenten Simonetta Sommaruga (59) var offisielt den første taleren under årets toppmøte.

Bare minutter før Trump var ventet på scenen, leverte hun et harmdirrende angrep på populistisk politikk, som vanskelig kan forstås som noe annet enn et stikk til den amerikanske presidenten.

- Jeg ser på verdens tilstand med bekymring. Sterke følelser blir oppildnet for å oppnå politiske mål, gjennom bruk av intoleranse, hat og hevn, sier Sommaruga i det mange av tilskuerne i Davos oppfattet som et klart stikk til den amerikanske presidenten og den dramatiske situasjonen mellom USA og Iran.

TRUMP: Den amerikanske presidenten Donald Trump var tydelig på hvilken retningen han mener den amerikanske økonomien går, da han talte til toppmøtet i Davos. Video: AP Vis mer

- Vil spise middag med Greta

Allerede to timer før Trump skulle innta scenen for å sparke i gang årets toppmøte, sto pressen i kø utenfor dørene for å sikre seg plass.

Tobakksarving og Ferd-gründer Johan H. Andresen mener det ikke er ensidig positivt at Donald Trump kommer til Davos.

- Ikke på noen som helst måte. Han genererer klikk og mye oppmerksomhet. Men hvis du spør meg hvem jeg helst ville spist middag sammen med av Donald Trump og Greta Thunberg, så er det helt klart sistnevnte, sier han til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer