Bruktbutikk:

- Jeg har ryddet

I 35 år har Leif Magnussen drevet den sagnomsuste antikvitetsbutikken i Bergen by. Nå frykter han for framtida. Huseier mener nemlig at lokalet er brannfarlig.

FULLT: I over 30 år har Magnussen videresolgt merkverdige gjenstander fra lokalene i Bergen. Foto: Privat
FULLT: I over 30 år har Magnussen videresolgt merkverdige gjenstander fra lokalene i Bergen. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Inne i Magnussen's Brukt og Antikk er ulike gjenstander stablet fra gulv til tak. På veggen henger utstoppede dyrehoder, og fra taket dingler gitarer, instrumenter i messing og lamper.

I over tre tiår har innehaver Leif Magnussen drevet videresalg av de unike varene fra lokalene, som ligger sentralt i Bergen.

Nå står butikkens framtid på spill. Huseier har stilt strenge krav om at de smekkfulle lokalene må ryddes, og truer med utkastelse.

- Det er en stressende og fortvilende situasjon, sier Magnussen til Børsen.

Saken ble først omtalt av Bergensavisen.

FRA GULV TIL TAK: Det er vanskelig å si nøyaktig hvilken farge veggene har. Foto: Privat
FRA GULV TIL TAK: Det er vanskelig å si nøyaktig hvilken farge veggene har. Foto: Privat Vis mer

Truer med utkastelse

Etter et tilsyn i fjor konkluderte brannvesenet med at bruktbutikkens salgslokaler måtte ryddes ettersom de «representerte en uakseptabel brannrisiko», skriver avisen.

Brannvesenet skal blant annet ha reagert på at en mengde løse gjenstander ble lagret i stabler på gulv, i hyller, vegger og i taket.

Det hang lampetter i taket som det var festet brennbare gjenstander til, og i tillegg var rømningsdøra på baksida fullstendig blokkert av stabler med løse gjenstander, står det videre i tilsynsrapporten.

Butikklokalene eies av familieselskapet BHG Eiendom. De har gitt Magnussen en frist fram til førstkommende mandag på å få lokalene i forsvarlig stand.

Gitt utvidet frist

Børsen har vært i kontakt med forretningsadvokat Børge Knustad, som er styreleder i selskapet.

Han påpeker at utleier forholder seg til leiekontrakten, som beskriver at dersom denne misligholdes, kan konsekvensene være at den sies opp.

- Brannvesenet har ved befaring konstatert at leietakers lokale, på grunn av leietakers egne forhold, har en uakseptabel brannrisiko, sier Knustad.

- Dette har ikke bare betydning for dette leieobjektet, men denne gården befinner seg som del av et helt kvartal. Tilstøtende lokaler kan bli rammet ved brann og heller ikke dette kan huseier stå rolig og se på.

Han opplyser at det allerede har blitt gjort mange utsettelser på fristen til å etterkomme brannvesenets krav. Førstkommende mandag skal det foretas en kontroll av brannkonsulent om kravet til akseptabel brannrisiko er oppnådd.

Ifølge Knustad har dialogen med Magnussen vært lang og god.

- Men av hensyn til brannfaren er ikke god dialog tilstrekkelig. Det er handling som kreves, og at det blir ryddet opp i alle faremomenter som kan gi lokalene en uakseptabel brannrisiko.

BRUKTBUTIKK: Som de sier: «Én manns søppel er en annen manns skatt». Foto: Privat
BRUKTBUTIKK: Som de sier: «Én manns søppel er en annen manns skatt». Foto: Privat Vis mer

- Blir ikke det samme

Magnussen forteller at han har tatt grep etter brannvesenets besøk, og at de har drevet med ryddearbeid i flere måneder.

Nylig ble han varslet om at brannvesenet skal komme tilbake på befaring.

- Vi har ryddet, kjørt vekk og kastet rundt 20 biler med ting. Det har blitt mye bedre plass her og bedre oversikt enn det var, sier han.

Den drevne antikvitetshandleren forklarer at han har fjernet tingene som sto foran branndørene, og at passasjene har blitt ryddet.

Han påpeker at brannsikring er både viktig og nødvendig, men er klar på at han synes kravene er for rigide.

- Det bør ikke bare være rom for A4-butikker, men også for de som har annerledes vareutvalg og som skiller seg ut. Butikken er en turistattraksjon som folk kommer fra hele verden for å besøke. Det blir ikke det samme hvis dette blir til en 7-Eleven eller en kafé, sier han.

Hadde kniven på strupen

De siste åra har vært tøffe for bedriften, kan Magnussen fortelle.

- Under corona var det nesten ikke folk her. Det kom verken turister eller kunder, så da hopet det seg opp med varer. En stund hadde vi nærmest kniven på strupen, sier han.

Det var først nylig at bruktbutikken endelig kom seg ovenpå igjen. Så kom kravene fra brannvesenet og utleier.

- Situasjonen er usikker, men jeg håper det går. Vi har holdt til her i over 35 år, og håper det blir mange flere, sier Magnussen.