Reiselivsnæringen i krise:

- Jeg kaller det for svartedauden

Tromsø taper 1,8 milliarder kroner på coronakrisa. Vinterturismen er på et historisk lavmål.

2020: Vinterturismen i nord har vanligvis rakettfart på denne tida av året, men coronaen setter en stopper for det i år og neste år. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
2020: Vinterturismen i nord har vanligvis rakettfart på denne tida av året, men coronaen setter en stopper for det i år og neste år. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Tidligere har Tromsø by vært tettpakket med utenlandske turister med munnbind – særlig fra Asia. Nå uteblir turistene, og tromsøværingene går selv med munnbind under nordlyset, med litt slankere lommebok.

Nå opplever byen, og alle andre steder som har hatt vinterturisme, en øredøvende taushet. Tromsø gjennomgår et mareritt for alt som handler om turisme og hotellnæringen.

MAGISK: Nordlyset fotografert fra Sørtinden på Kvaløya, ved Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
MAGISK: Nordlyset fotografert fra Sørtinden på Kvaløya, ved Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer

- Det kan ikke bli verre enn det er akkurat nå. Det er coronasmitte over hele verden, og på toppen av det hele har vi ikke noe snø. Markedet er bare dødt, det er ingen som kommer hit nå, sier Tove Sørensen.

Hun har drevet Tromsø Villmarkssenter i 30 år. Turister fra hele verden har kommet til senteret for å ha blitt dratt gjennom ekte vill nordnorsk natur av hundesleder.

STILLE: Vanligvis er det hektisk aktivitet ved Tromsø Villmarksenter på denne tiden. I år får Tove Sørensen feire jul med familien for første gang på mange år. Foto: Gintare Turskyte
STILLE: Vanligvis er det hektisk aktivitet ved Tromsø Villmarksenter på denne tiden. I år får Tove Sørensen feire jul med familien for første gang på mange år. Foto: Gintare Turskyte Vis mer

For et år siden hadde hun 300 hunder og rundt 80 ansatte, og alle piler pekte oppover.

- Jeg måtte klype meg i armen og var på gråten når jeg kom på jobb om morran. Halleluja så vakkert det var! Vi hadde glade gjester, glade ansatte, og banken var fornøyd. Alt så ufattelig lyst ut - helt fram til 12. mars, sier Tove Sørensen.

Villmarkssentret har rundt 45 000 besøkende i et normalår, men da landet stengte ned, kom det ikke en eneste gjest.

Nedgang på 80 til 90 prosent

- Da måtte vi prøve å omstille oss for å få inn flere norske gjester. Vi har fått støtte fra Innovasjon Norge og staten, og vi prøver så godt vi kan.

- Hvor stor nedgang har dere hatt?

- Jeg har ikke finregnet på det, men nedgangen er nok på mellom 80 og 90 prosent. Det kommer noen norske gjester, men hoveddelen av vår trafikk var utenlandske gjester.

Da de ble sittende uten gjester, henvendte bedriften seg til befolkningen i Tromsø. De klarte å leie ut 200 hunder til vanlige familier som gjerne ville ha en hund for en periode under coronapandemien.

- Vi har klart det så langt, så det vil nok gå bra til slutt. Jeg pleier å kalle coronaen for svartedauden, men samtidig må man bare brette opp ermene og være positiv. Dette skal gå, men det er klart at det er mange i bransjen som ringer meg og er fortvilet. Det er tøffe tak, sier Tove Sørensen.

HUNDESLEDE: Japanere utgjør flertallet av utenlandske turister som besøker Tromsø i vinterhalvåret. Det er først og fremst nordlys de kommer for å se. Utenom Nordlys-turer tilbyr «Villmarkshuset» i Tromsø hundesledekjøring på Kvaløya. Foto: Heiko Junge / NTB
HUNDESLEDE: Japanere utgjør flertallet av utenlandske turister som besøker Tromsø i vinterhalvåret. Det er først og fremst nordlys de kommer for å se. Utenom Nordlys-turer tilbyr «Villmarkshuset» i Tromsø hundesledekjøring på Kvaløya. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Har aldri vært verre

- Jeg har aldri sett noe liknende. Verken børskollapsen, SARS eller Tsjernobyl-katastrofen var i nærheten av å ha samme effekt som coronapandemien. Jeg har ikke opplevd krigen, men jeg forestiller meg at det aldri har vært så ille i fredstid, sier Peter Widerstrøm til Børsen.

ALDRI VERRE: Peter Widerstrøm kjenner hotellmarkedet svært godt, og har aldri sett en verre nedgang i markedet enn det Tromsø har opplevd i 2020: Foto: Agnethe Brun
ALDRI VERRE: Peter Widerstrøm kjenner hotellmarkedet svært godt, og har aldri sett en verre nedgang i markedet enn det Tromsø har opplevd i 2020: Foto: Agnethe Brun Vis mer

Han er hotellrådgiver som hver måned analyserer tallene fra Benchmarking Alliance og utarbeider rapporter om hotell- og reiselivsbransjen. Den nedturen Tromsø opplever har han aldri sett maken til.

- I fjor solgte hotellene i Tromsø ut 85 prosent av alle rommene. I år solgte de bare ut 28,6 prosent av de samme rommene. Det er klart at det merkes enormt mye, sier Widerstrøm.

Fra å ha leid ut 91,4 prosent av rommene i februar 2020, gikk tallet ned til 6,9 prosent i april.

Nord-Norge taper 4,5 milliarder

I en rapport av Menon Economics konkluderer de med at hotellene i Tromsø har tapt omsetning på over nærmere to milliarder kroner fra midten av mars og ut 2020. I Nord-Norge anslår de et forventet inntektsbortfall for overnatting, servering og aktiviteter/kultur på 4,5 milliarder kroner som følge av coronakrisa i 2020.

- Beregningen er fra september, og det er grunn til å tro at tapet kan bli enda større, sier Erik W. Jakobsen i Menon Economics, som har laget rapporten.

- Det har vært en stor nedgang i reiselivsbransjen siden i fjor. Det er heftig for veldig mange. I turistinformasjonen har vi hatt en nedgang på over 90 prosent i både antall besøkende og i aktivitetssalg i oktober og november. Tendensen ser ut til å fortsette i desember, sier Lone Helle, reiselivssjef i Tromsø.

- Jeg kaller det for svartedauden

Hun er optimistisk, men tror likevel at vinteren kan bli tøff for mange som lever av utenlandske turister.

- Kan bli bedre enn vi frykter

- Helt ærlig tenker jeg at vinteren 2021 kan bli veldig tøff og vanskelig, men forhåpentligvis er vi tilbake til mer normale omstendigheter i sesongen 2021/2022. Vaksinen gir grunn til optimisme, men vi vet jo ikke sikkert hvordan det blir framover, det kan bli bedre enn vi frykter, men det kan også bli verre, sier Helle og peker på Danmark som nå opplever økende smitte og ny nedstenging av samfunnet, sier Lone Helle.

Hun er daglig leder i Visit Tromsø, som selv har måttet permittere alle de ansatte i turistinformasjonen utenom driftssjefen. Tromsø er nå inne i perioden som normalt er høysesong, og da er det ikke uvanlig med i overkant av tusen mennesker innom turistinformasjonen på én dag - nå er det under tusen mennesker på en måned.

- Hvordan det går framover avhenger blant annet av om antall gjester tar seg opp gjennom vintersesongen, støtteordningene fra myndighetene og hvordan bedriftene klarer å omstille seg til den nye hverdagen. Vi har ikke sett så mange konkurser ennå, men det er klart at det er mange som sliter økonomisk med så stort bortfall av besøkende og svikt i omsetningen, sier Lone Helle til Børsen.

TURISTKRISE: Havnesjef Kjell Jakobsen i Vestvågøy viser oss kaia som vanligvis myldrer av utenlandske turister. I år er det helt stille. Reporter: Øystein Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Tredje største næring

Tromsø har hatt en sterk vekst i turisme de seinere åra, og har omtrent like stor aktivitet fra turister sommer og vintersesong, noe som er relativt uvanlig for destinasjoner i Norge. I 2019 var turisme den tredje største næringen i byen, og omsatte for rundt fire milliarder kroner.

I en undersøkelse NHO har gjort blant sine medlemmer, frykter 43 prosent av reiselivsbedriftene i Troms og Finnmark at de vil gå konkurs som følge av coronaen.

- Basert på tallene fra 2019 hvor reiselivsomsetning i Tromsø kommune var rundt 4 milliarder og i overkant av 4 000 sysselsatte, snakker vi om en omsetningsreduksjon med 1,8 milliarder og cirka 1600 arbeidsplasser som er truet gjennom permitteringer, oppsigelser og konkurser i 2020, sier Målfrid Baik, regiondirektør for NHO Arktis.

Skjebneåret 2021

Reiseliv er viktig for Nord-Norge. I 26 av 39 kommuner i Troms og Finnmark er turisme viktigere enn for gjennomsnittet i landet.

- Utfordringen til mange av bedriftene vil være at de starter året i økonomisk knestående eller liggende. Krigskassa er brukt opp, og 2021 kan bli et skjebneår for svært mange bedrifter, sier Målfrid Baik til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer