Reiselivsnæringen i krise:

- Jeg kaller det for svartedauden

Tromsø taper 1,8 milliarder kroner på coronakrisa. Vinterturismen er på et historisk lavmål.

2020: Vinterturismen i nord har vanligvis rakettfart på denne tida av året, men coronaen setter en stopper for det i år og neste år. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
2020: Vinterturismen i nord har vanligvis rakettfart på denne tida av året, men coronaen setter en stopper for det i år og neste år. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Tidligere har Tromsø by vært tettpakket med utenlandske turister med munnbind – særlig fra Asia. Nå uteblir turistene, og tromsøværingene går selv med munnbind under nordlyset, med litt slankere lommebok.

Nå opplever byen, og alle andre steder som har hatt vinterturisme, en øredøvende taushet. Tromsø gjennomgår et mareritt for alt som handler om turisme og hotellnæringen.

- Det kan ikke bli verre enn det er akkurat nå. Det er coronasmitte over hele verden, og på toppen av det hele har vi ikke noe snø. Markedet er bare dødt, det er ingen som kommer hit nå, sier Tove Sørensen.

Hun har drevet Tromsø Villmarkssenter i 30 år. Turister fra hele verden har kommet til senteret for å ha blitt dratt gjennom ekte vill nordnorsk natur av hundesleder.

For et år siden hadde hun 300 hunder og rundt 80 ansatte, og alle piler pekte oppover.

- Jeg måtte klype meg i armen og var på gråten når jeg kom på jobb om morran. Halleluja så vakkert det var! Vi hadde glade gjester, glade ansatte, og banken var fornøyd. Alt så ufattelig lyst ut - helt fram til 12. mars, sier Tove Sørensen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.