- Jeg må ta selvkritikk

Torbjørn Røe Isaksen om «dårlige vurderinger» rundt Nicolai Tangens eliteseminar.

TAR SELVKRITIKK: Tidligere næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, tar selvkritikk etter seminaret han deltok på i 2019. Video: Marte Nyløkken Helset, Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen redegjorde i dag for sin deltakelse på det omstridte eliteseminaret i regi av Nicolai Tangen i november i fjor.

Fem måneder seinere ble Tangen utnevnt til ny sjef for oljefondet. Som Børsen skrev tidligere i dag skal representantskapet i Norges Bank starte gransking av prosessen rundt ansettelsesprosessen.

På pressekonferansen tar Røe Isaksen selvkritikk på tre punkter, samtidig som han avklarer sitt forhold til Tangen.

- Jeg er ikke venn av Nicolai Tangen og vi har heller ingen privat kontakt. Det eneste unntaket er en svært kort SMS-utveksling 26. mars etter at han var utnevnt i ny stilling hvor jeg gratulerte ham med jobben og han svarte, sier Røe Isaksen.

- Dårlige vurderinger

Den daværende næringsministeren forteller at han fikk den første invitasjonen direkte fra Tangen til sin private e-post, og at han synes det hørtes interessant ut og skulle sjekke med departementet.

Røe Isaksen sier at hans vurdering var at det var naturlig at han som næringsminister deltok på seminaret.

KONTROVERSER: Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for oljefondet 26. mars 2020, men det har vært mye støy rundt den nye sjefen.Video: Endre Vellene Vis mer

Det til tross for at hans eget departement anbefalte at han ikke skulle prioritere arrangementet.

- Det skjer nærmest ukentlig at fagavdeling og politisk ledelse har ulike vurderinger av hvorvidt et arrangement bør prioriteres eller ikke, sier han.

Han redegjør samtidig for tidslinja fra den første kontakten om seminaret til deltakelsen fant sted.

- Jeg ser vurderinger som var dårlige eller mangelfulle og må ta selvkritikk, selv om jeg ikke mente de var det den gang, sier Isaksen.

Den daværende næringsministeren fikk blant annet spandert middag på Nicolai Tangens seminar i USA. I ettertid har han sagt at Næringsdepartementet nå skal betale for måltidene han spiste underveis.

- Tydelig selvkritikk

Røe Isaksen sier at han i går tok selvkritikk på to punkter, og at han har lyst til å utdype og føye til noe mer.

- Dette er selvkritikk som det blir enda tydeligere for meg at jeg må ta, når jeg nå har gått gjennom alle dokumentene på nytt – og i etterpåklokskapens lys.

- Jeg burde stilt flere spørsmål før konferansen. Dette var et arrangement hvor folk deltok i svært forskjellige roller og på svært forskjellige premisser: Noen som personlige venner, noen som forretningsforbindelser, noen som foredragsholdere og noen i egenskap av sine posisjoner.

- Jeg fokuserte på at dette var en konferanse, men burde sett tidligere at noen av deltagerne var der som privatpersoner og venner. Det skaper uklarhet om arrangementet og fører til betimelige spørsmål i ettertid, sier han.

- Jeg burde ha vært ekstra nøye med åpenhet fra min side. Jeg burde ha forsikret meg om at konferansen stod i den offentliggjorte kalenderen for besøket i USA, ikke bare i min kalender.

Ubetalt regning

Røe Isaksen sier han har fulgt vanlig praksis når det gjelder reiseregninger, og levert reiseregning fratrukket måltider.

- Fordi det nå er stilt mange spørsmål knyttet til oppholdet og arrangementet, har jeg bedt om å få regningen for måltidene sendt til departementet.

- Det er også en feil som jeg ble gjort oppmerksom på først i går. Som sagt har det vært klart at departementet skal betale for hotellet, dette står også i reiseregningen min. Men ved en feil i departementet har de ikke betalt regningen. Dette ordnes det nå opp i.

Overfor Børsen bekrefter Røe Isaksen også noe av summene det er snakk om.

- Den overnattingen, to netter i Philadelphia, kostet rundt 3000 kroner per natt. Hva som blir regningen for måltidene under den delen av konferansen jeg deltok på vet vi ikke ennå, sier han.

Røe Isaksen bekrefter også til Børsen at han har snakket med statsminister Erna Solberg om saken.

- Jeg snakket med statsministeren om dette på søndag. Men det er ikke statsministeren som har sagt at jeg må ut og orientere.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer