Spania

- Jeg reiser ikke i sommer

Før helga kom nyheten om at Spania fra 7. juni vil slippe inn alle vaksinerte reisende. Karantene-refser Kjell Tore Olsen reiser ikke til Gran Canaria i sommer av den grunn.

KARANTENE-REFSER: Kjell Tore Olsen tilbringer vinteren, i likhet med tusenvis av andre nordmenn, i Spania. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KARANTENE-REFSER: Kjell Tore Olsen tilbringer vinteren, i likhet med tusenvis av andre nordmenn, i Spania. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Kjell Tore Olsen (73) markerte seg først som en sterk stemme mot opphold på karantenehotell for langtidsferierende pensjonister som tilbringer vinteren på Gran Canaria. Han har blant annet vist sin misnøye for kontrolltiltakene og behandlingen hjemvendte vintermigranter møter når de kommer på Gardermoen.

Fredag kom nyheten om at Spania fra 7. juni vil slippe inn alle vaksinerte reisende.

Olsen synes at dette er gode nyheter, men han stiller fortsatt spørsmål ved hva som skjer ved hjemreise fra Spania.

- Selv om det er fint at Spania åpner opp for vaksinerte, må man fortsatt på karantenehotell når man kommer hjem igjen, sier han.

- Jeg kan fortsatt ikke skjønne hvorfor norske borgere skal settes på karantenehotell når de reiser hjem til Norge.

At Spania åpner opp for alle vaksinerte reisende betyr ikke at alle nordmenn bør kaste seg rundt og bestille sydentur til sommeren. Regjeringen fraråder fortsatt unødvendige utenlandsreiser fram til 1. juli - og kanskje etter den tid også.

Flere slipper karantenehotell

Fredag holdt regjeringen pressekonferanse om gjenåpningstempoet i landet og opplyste om endringer som i praksis fører til at flere nå slipper karantenehotell.

Det skilles ikke lenger mellom nødvendige og unødvendige reiser ved innreise til Norge slik at reisende fra Storbritannia og EØS/Schengen-land med lav smitte slipper å være på karantenehotell.

Dette hjelper ikke reisende til Spania da landet regnes som høy smitte.

- Norge markerer jo alle land som røde. Det er ikke mye smitte på øyene i Spania, men det regnes likevel av Norge som områder med høy smitte, sier Olsen.

Reiser ikke i sommer

Selv om Spania åpner opp for alle reisende har ikke Olsen planer om å reise dit selv i sommer.

- Jeg er fullvaksinert, men jeg reiser ikke til Syden til sommeren av den grunn. Den risikoen vil jeg ikke ta. Jeg reiser i oktober, forteller han.

Regjeringa åpner også for at personer som har fått første vaksinedose for mer enn tre uker siden, etter hvert kan få slippe karantenehotell.

Olsen er skeptisk til at dette vil skje med det første.

- Jeg tror ikke på at Erna eller regjeringen åpner opp for at det ikke blir karantenehotell på en god stund, men jeg håper jo inderlig at de gjør det, sier han.

Åpner for innenlandsreiser

Regjeringen fraråder fortsatt unødvendige utenlandsreiser fram til 1. juli, men åpner derimot opp for å gjennomføre innenlandsreiser.

I likhet med karantenehotell for nordmenn, synes Olsen at vaksinepass innenlands er unødvendig.

- Jeg skjønner hvorfor man trenger vaksinepass for utenlandsreiser. Det har allerede eksistert i mange år, og jeg måtte ha det da jeg reiste til Kenya for noen år siden. Men jeg ser ikke poenget med at nordmenn skal vise vaksinepass innenlands. Hva blir det neste? Skal jeg vise vaksinepass når jeg besøker frisøren, spør Olsen.

Etter fredagens pressekonferanse understreket statsminister Erna Solberg at regjeringen ikke ser noen grunn til at coronasertifikatet skal brukes i butikker - og heller ikke hos frisøren.

- Absolutt ikke. Du har fått lov til å klippe håret ditt i Norge siden begynnelsen av mai i fjor. Du må huske at noen andre land har stengt mye mer aktivitet. Vi har ikke stengt så mye aktivitet som andre land har, sa Solberg til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer