Sanna Marin

- Jeg så for sexy ut

Sanna Marin (38), forteller om tida som finsk statsminister og dansevideoen.

TIDLIGERE STATSMINISTER: Sanna Marin var tidenes yngste statsminister i Finland. Foto: Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT
TIDLIGERE STATSMINISTER: Sanna Marin var tidenes yngste statsminister i Finland. Foto: Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sanna Marin ble verdens yngste statsminister noensinne da hun ble statsminister i Finland bare 34 år gammel i 2019. I fjor sommer gikk hun av etter at hun og sosialdemokratene tapte valget.

Nå forteller hun om livet og karrieren i et intervju med Elle.

Marin fikk mye skryt for måten hun håndterte både pandemi, klimaendringer og krigen i Ukraina på.

Partyjente

Imidlertid er det én ting hun huskes aller best for av mange. I desember 2021 skrev finske medier om hvordan Marin hadde vært ute og festet på uavhengighetsdagen helt til klokka 4. Det skal ha ført til at hun overså en tekstmelding hvor hun ble bedt om å isolere seg fordi hun hadde blitt eksponert for covid.

Så, i august 2022, lekket det ut en video hvor hun danset med venner på en privat fest. Det ga henne et internasjonalt image som en partyjente.

FESTER: Disse videoene spres i sosiale medier og skal vise den finske statsministeren Sanna Marin som fester med flere kjente finske profiler. Video: Twitter / Instagram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Til Elle forteller hun at hun fortsatt ikke vet hvem som lekket videoen, men at hun ikke tror det var noen nær henne.

- Det føltes som en invadering av privatlivet mitt. Det var vanskelig. Det var krenkende, og jeg følte det som et personlig angrep. Det var ekte følelser, sier Marin til magasinet.

- Moralistisk blikk

Hun forteller at videoen kom fra et sjeldent øyeblikk på sommerferie hvor hun kunne slappe av.

- Jeg jobber hele tida, og jeg har to uker sommerferie hvert år. Selvfølgelig drikker jeg ikke når jeg er på jobb. Jeg gjør jobben min, og den er vanskelig, og jeg må være fokusert. Så, når jeg har en liten sommerferie og kan treffe vennene mine, drikker jeg noen drinker. Jeg danser, og det skader ingen, sier Marin til Elle.

Hun unnskylder ikke oppførselen sin og påpeker at kvinner får en annen mediedekning enn menn.

- Det er et moralistisk blikk på alt en kvinne gjør - enten det handler om hvordan du oppdrar barnet ditt, hvordan du jobber, hvordan du lever livet ditt, eller hva du har på det, sier den tidligere statsministeren og legger til:

- Problemet var ikke dansingen min. Vi har sett andre politikere danske og synge og drikke. Den egentlige grunnen var at jeg så for sexy ut. Det var måten jeg danset på, måten jeg opptrådte på. Jeg så feil ut. Jeg var for ung.

Nå forteller Marin at festvideoen ikke en gang er på de femti øverste plassene på lista over ting hun tenker på fra statsministerperioden.

Siden september har hun jobbet som rådgiver for Tony Blair Institute for Global Change. Her gir hun politiske råd til verdensledere.