Sentralbanksjefens årstale:

- Jeg ser et stort problem

Klare advarsler fra sjefen i Norges Bank til politikerne i kveld: Etter coronakrisa må bruken av oljepenger kuttes kraftig.

Publisert
Sist oppdatert

Sentralbanksjefens årstale regnes som en av de viktigste begivenhetene for finansfolk, finansfiff og folkevalgte. Normalt framføres den foran 300 nøye utvalgte gjester - som deretter får gleden av å spise, drikke og mingle under lysekronene i Speilsalen på Grand Hotel.

Slike festligheter setter coronakrisa en effektiv stopper for. Men årstale ble det likevel - og sentralbanksjef Øystein Olsen sparer ikke på kruttet når han tar for seg hvordan pandemien vil kaste skygger langt etter at vi er vaksinert, munnbindene lagt bort og hjemmekontor forbeholdt fredager.

Milliardkutt

Etter en serie med advarsler om faren for langvarig høyere arbeidsledighet og økte forskjeller - kommer Olsen med en pekefinger om at bruken av oljepenger må kraftig ned.

- Jeg vil understreke og minne politikerne om at praktiseringen av handlingsregelen ikke kan være som den første tida. Vi har gjort beregninger som tyder på at forventet avkastning fra oljefondet vil ligge nærmere 2 prosent enn 3 prosent framover. Det tilsier økt varsomhet. Og politikerne må gjerne legge seg under, både for å ha noe å gå på, og for å håndtere framtidige svingninger i aksjemarkedene, sier Olsen til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer