Plattformsjef:

- Jeg var sjokkert

«Hvem er de? Hva gjør de? Hva ønsker de?», spør de ansatte om droneaktiviteten som har vært registrert på Nordsjøen. Plattformsjefen innrømmer at stemningen på plattformen har endret seg litt de siste dagene.

STATSMINISTERBESØK I UROLIGE TIDER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøker plattform Sleipner utenfor Stavanger. Her med plattformsjef Geir Nodeland.
STATSMINISTERBESØK I UROLIGE TIDER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøker plattform Sleipner utenfor Stavanger. Her med plattformsjef Geir Nodeland. Vis mer
Publisert

SLEIPNER (Dagbladet): - Jeg tror jeg kan si at jeg ble sjokkert av at så store aksjoner gjennomføres, sier Geir Nodeland.

Han er plattformsjef på Sleipner, som ligger omtrent 260 kilometer ut i Nordsjøen, vest for Rogaland. De leverer blant annet tørrgass til rørledningsnettet Gassled.

Da nyheten om lekkasjene på Nord Stream-ledningene kom denne uka, og flere land pekte på at det så ut som en villet handling, var han på jobb på plattformen som står for eksporteringen av enorme mengder gass fra norsk sokkel.

- Jeg var like sjokkert som alle andre, men min jobb som plattformsjef er å beholde roen og følge opp de ansatte på vegne av Equinor. Jeg må sørge for at alle som er på jobb her er trygge, fortsetter Nodeland.

Først måtte plattformsjefen og resten av ledelsen få tak i mest mulig informasjon om situasjonen, for å få klarhet i hva som hadde skjedd.

De siste dagene har han snakket mye med de flere hundre ansatte på Sleipner.

- Jeg har vært rundt i alle avdelinger, og samtidig snakket med folk i små grupper for å fortelle dem hva vi gjør og for å prøve å gi dem den tryggheten de trenger for å gjøre denne viktige jobben.

NORGE, NAIVE?: Dagbladet ble med statsminister Jonas Gahr Støre ut på plattform Sleipner utenfor Stavanger. Reporter: Marie Røssland. Video: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

- Rammer oss

Stemningen på plattformen har endret seg de siste dagene, forteller plattformsjefen. De ansatte er bekymret, og det er også de nærmeste som sitter hjemme.

Nodeland deler denne bekymringen.

- Vi må være ærlige å si at ansatte blir mer bekymret. Det er klart. Det er ganske ekstreme ting som har skjedd. Det er krig i Europa, og når energi har blitt brukt som et våpen, rammer oss siden vi er en så stor leverandør av energi til Europa.

Hovedverneombud og prosesstekniker på Sleipner, Richard Falch, bekrefter også bekymringene.

- Og så er det all dronevirksomheten, som ble tatt opp på allmøtet. Hvem er de? Hva gjør de? Hva ønsker de? Er det plassert noe rundt omkring som vi ikke har totaloversikt over ennå? spør Falch og fortsetter:

- Det er en del uavklart ennå. Så det er klart at det er en del uro.

ANSATTE ER UROLIGE: Hovedverneombud og prosesstekniker på Sleipner, Richard Falch.
ANSATTE ER UROLIGE: Hovedverneombud og prosesstekniker på Sleipner, Richard Falch. Vis mer

Et knutepunkt

Denne uka har både Equinor og norske myndigheter hevet beredskapsnivået på norsk sokkel. Det var i den forbindelse var statsminister Jonas Gahr Støre på besøk til Sleipner-feltet lørdag.

Med på turen var også konsernsjef i Equinor, Anders Opedal. Tema var sikkerhet og beredskap.

- Sikkerhet for alle ansatte er prioritet nummer en, sier konsernsjefen til Dagbladet.

Han forteller at selskapet har tatt flere sikkerhetsgrep over mange år innen fysisk sikring, IT-sikring og personellsikring.

- Sleipner har alltid vært et viktig felt for produksjon, men det er også et knutepunkt. Derfor har vi veldig gode ansatte som sikrer en trygg og effektiv drift, og at gass fra andre felt kommer fram dit den skal.

Støre: - Må være rolige

Nesten 300 kubikkmeter med tørrgass går gjennom plattformen hver dag. Gass fra Kollsnes i Øygarden kommer innom dette feltet, før den går videre ut i Europa.

På besøk understreket statsministeren at sikkerheten til olje- og gassindustrien, samt arbeiderne på plattformer rundt om i Nordsjøen, er svært viktig for regjeringen.

- Det er klart at vi øker beredskapen når noe sånt skjer. Men la meg si det helt tydelig: vi har ingen konkret trussel mot norsk olje og gass. Men den norske stat har et ansvar. Vi følger veldig godt med. Kystvakten som seiler rundt her nå er et bilde på det, sier Støre.

Statsminister Jonas Gahr Støre besøker plattform Sleipner utenfor Stavanger sammen med konsernsjef i Equinor Anders Opedal
Statsminister Jonas Gahr Støre besøker plattform Sleipner utenfor Stavanger sammen med konsernsjef i Equinor Anders Opedal Vis mer

Han medga samtidig at han er klar over at mange ansatte føler på en uro.

- Det forstår jeg. Men jeg vil si til dere at i en slik situasjon må vi være faste og rolige. Å styrke beredskapen skal gjøres med en ro og forutsigbarhet, slik at det ikke overrasker noen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer