- Jeg vil være oljefondssjef

Norges Banks hovedstyre og påtroppende leder for kapitalforvaltningen Nicolai Tangen har reforhandlet vilkårene i arbeidsavtalen, er utfallet av krisemøtet i bankens hovedstyre mandag ettermiddag og kveld.

SELGER SEG UT: Nicolai Tangen forteller til Dagbladet at han har fått hjelp av gode venner til å ta avgjørelsen om å selge seg helt ut av sitt eget selskap Ako Capital. Video: Finsveen og Sæthre Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi mener avtalen som hovedstyret nå har gitt sin tilslutning til svarer ut de merknadene som Stortingets finanskomité hadde til arbeidsavtalen med ny daglig leder i Norges Bank Investment Management (NBIM), sier leder for Norges Banks hovedstyre Øystein Olsen.

Gjelder for all framtid

Tangen selger seg ut av AKO Capital, blir det kjent.

- Nicolai Tangen avvikler sitt eierskap i AKO Capital LLP. Han vil overdra sin eierandel og utbytterettigheter til den veldedige stiftelsen AKO Foundation. Han vil med dette ikke lenger ha noen eierinteresse i AKO Capital LLP. Det vil gjelde for all framtid, sier Olsen.

Tangen har videre meddelt at han vil endre forvaltningen av sine personlige fondsinvesteringer slik at alle midlene kan plasseres som bankinnskudd.

ENIGHET: Leder i Norges Banks hovedstyre Øystein Olsen og påtroppende leder for oljefondet Nicolai Tangen gjorde på en pressekonferanse mandag kveld rede for den reviderte arbeidsavtalen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
ENIGHET: Leder i Norges Banks hovedstyre Øystein Olsen og påtroppende leder for oljefondet Nicolai Tangen gjorde på en pressekonferanse mandag kveld rede for den reviderte arbeidsavtalen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

- Ikke enkelt

Tangen sier på pressekonferansen at det ikke har vært en enkel beslutning.

- Jeg har tatt disse grepene for å fjerne enhver tvil om hvilken hatt jeg nå har på. Jeg vil være oljefondssjef, og har bare ett mål: Å skape verdier for framtidige generasjoner, sier mangemillidæren og hedgefondforvalteren.

- Nå gir jeg bort alt og alle bånd er brutt. Ikke bare for en femårsperiode, men for alltid. Jeg gir fra meg det som har vært livsverket mitt nå, og ser framover. Det har ikke vært en enkelt beslutning, men jeg gir det til veldedige formål jeg har tro på, sier han.

SKAPTE LATTER: - Jeg har ikke tenkt et sekund på å trekke meg, sa Nicolai Tangen da han møtte pressen mandag. Vis mer

Tangen opplyser at han i dag har rundt fem milliarder i Aco-fond. De vil han sette i banken.

- Dette gjør jeg for å fjerne enhver tvil om hvilken hatt jeg har på. Og det er oljefond-hatten, sier han.

Dermed vil Tangen tiltre stillingen som sjef for oljefondet som planlagt 1. september. På spørsmål om han noen gang vurderte å trekke seg, var også svaret fra den påtroppende oljefondssjefen klokkeklart:

- Jeg var ikke i nærheten av å trekke meg.

Til Dagbladet utdyper Tangen at han forsto at endringene var nødvendig søndag ettermiddag.

- Jeg snakket med venner og bekjente som jeg ofte hører på når jeg er i tvil om ting, og som gir gode råd, sier han.

- Har du noen gang følt deg urettferdig behandlet?

- Nei. Det vil jeg vel ikke si at jeg har.

Sanner: Glad for rask løsning

På en pressekonferanse fredag sa finansminister Jan Tore Sanner at ansettelsessaken er alvorlig og påvirker omdømmet og den allmenne tilliten til Norges Bank.

Mandag sier Sanner at han er glad for at en rask løsning har kommet på plass.

- Jeg er glad for at Nicolai Tangen og hovedstyret i Norges Bank raskt har kommet fram til en løsning som, etter min vurdering, følger opp Stortingets føringer, sier finansministeren i en pressemelding.

- Nå er det viktig at vi alle gjør det vi kan for at Norges Bank også framover har et godt omdømme og allmenn tillit.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer