Kilder:

- Jens søker neppe jobben

Torsdag går fristen ut for å søke på jobben som sentralbanksjef. Jens Stoltenberg er neppe i søkerbunken. Han kan likevel ende opp som sjef for Norges Bank neste sommer.

GAMLE KOLLEGER: Nå kan finansminister Trygve Slagsvold Vedum langt på vei avgjøre om Jens Stoltenberg skal få jobben som sentralbanksjef neste år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
GAMLE KOLLEGER: Nå kan finansminister Trygve Slagsvold Vedum langt på vei avgjøre om Jens Stoltenberg skal få jobben som sentralbanksjef neste år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Ifølge Dagens Næringsliv vil Jens Stoltenberg takke ja til jobben som sjef for Norges Bank dersom han får tilbud.

Børsen er også kjent med at Stoltenberg har luftet og drøftet mulighetene med personer i det norske samfunnet han har nær kontakt med. Selv har Stoltenberg offentlig verken bekreftet eller avkreftet interesse for jobben.

Kilder peker på ulike dilemmaer og valg Stoltenberg må ta stilling til, dersom han vil ha jobben som sentralbanksjef.

Kildene ser det som bortimot utelukket at Stoltenberg søker allerede nå. I så fall må han varsle NATO-landene om det, og det vil skape en vanskelig situasjon for Stoltenberg i NATO-jobben, blir det påpekt. Og han må stå i jobben til en ny generalsekretær er klar.

- På banen senere

De mener det er mer sannsynlig at Stoltenberg kommer på banen senere, en gang tidlig neste år. Men: Det vil skape en uryddig situasjon for andre søkere, som fort kan oppleve søknadsprosessen som lite reell. Gode søkere kan velge å ikke søke eller trekke seg. En av de aktuelle kandidatene er visesentralbanksjef Ida Wolden Bache. Med henne ville Norges Bank fått sin første kvinnelige sjef.

Stoltenbergs NATO-engasjement er forlenget to ganger, og ingenting tyder på ny forlengelse. Stoltenberg skal være svært motivert for å flytte hjem til Norge og ha hjemlandet som base uansett jobb. Stoltenberg er sosialøkonom, har som vært nærings- og energiminister, finansminister og statsminister før han i 2014 ble utnevnt til NATOs generalsekretær.

Vil svare senere

På et spørsmål fra NTB før NATOs utenriksministermøte denne uka svarte Stoltenberg:

- Når det gjelder min framtid i Norge, så er dette ikke tida for å kommentere det. Det er noe jeg vil adressere når det nærmer seg at jeg skal tilbake til Norge.

Svaret kan bety at han ikke kommer til å søke nå, men melde interesse eller takke ja til et tilbud nå det nærmer seg slutten på NATO-jobben. Den har han fram til toppmøtet i Madrid i juni.

Jobben som sentralbanksjef er et åremål på seks år, og er ledig fra 1. mars. Allerede 9. desember er søknadsfristen som finansdepartementet har satt. Børsen har snakket med kilder som har god innsikt i og erfaring med forvaltning og ansettelsesprosesser for toppstillinger i det norske samfunnet.

- Stoltenberg må vente lengst mulig av hensyn til sin nåværende jobb. Hvis regjeringen mener han er den beste kandidaten, må de bidra til at han kan melde seg på. Jeg tolker svarene Stoltenberg har gitt som interesse, ikke avvisning, sier en kilde.

NY SENTRALBANKSJEF?: Visesentralbanksjef Ida Wolden Bache regnes som en svært aktuell kandidat til å bli ny sentralbanksjef. Blir hun danket ut av Jens Stoltenberg? Foto: Victoria Klesty/Reuters
NY SENTRALBANKSJEF?: Visesentralbanksjef Ida Wolden Bache regnes som en svært aktuell kandidat til å bli ny sentralbanksjef. Blir hun danket ut av Jens Stoltenberg? Foto: Victoria Klesty/Reuters Vis mer

Må forlenge

Kilden mener fristen for en stilling på dette nivået vil bli forlenget, og at prosessen før utnevning kan pågå fram til at Stoltenberg kan takke ja.

PEKER PÅ JENS?: Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum på Slottsplassen. Vedums departement skal nå lede prosessen med i finne ny sentralbanksjef. Hvis Jens Stoltenberg søker, har Støre varslet han han vil være inhabil og ikke kan delta i beslutningen. Foto: Lars Eivind Bones.
PEKER PÅ JENS?: Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum på Slottsplassen. Vedums departement skal nå lede prosessen med i finne ny sentralbanksjef. Hvis Jens Stoltenberg søker, har Støre varslet han han vil være inhabil og ikke kan delta i beslutningen. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

- For denne typen stillinger er det knyttet fleksibilitet til søknadsfrister, og dersom regjeringen ønsker flere søkere, kan de forlenge, sier kilden. Vedkommende mener at dersom regjeringen ønsker Stoltenberg, er det mulig å finne en overgangsløsning fram til Stoltenberg kan tiltre. Men dersom fristen blir forlenget, vil det i seg selv fort skape spekulasjoner om at det gjøres for å legge til rette for en bestemt kandidat.

- Få kan matche

Reaksjonene blant økonomer og politikere har vært delte etter at Dagens Næringsliv og andre medier har skrevet om Stoltenbergs mulige kandidatur.

Sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, har tidligere gitt sagt han ser to åpenbare kandidater og to jokere til stillingen: De to åpenbare er visesentralbanksjef Ida Wolden Bache og ekspedisjonssjef Amund Holmsen, jokerne er Svein Harald Øygard, som blant annet har vært sentralbanksjef på Island, og Jens Stoltenberg.

- Men Stoltenberg har en bredde som få kan matche. Hvis han søker, er han vanskelig å komme utenom, sier Dørum.

Han mener 48 år gamle Bache i så fall vil kunne få muligheten om seks år.

Flere har pekt på tette bånd mellom Stoltenberg og Støre. Høyre-leder Erna Solberg har uttalt til VG at hun ønsker debatt mellom fagfolk om Stoltenbergs kandidatur kan reise tvil om sentralbankens uavhengighet. Hun frykter at spekulasjonene om Stoltenberg kan skremme andre søkere.

Venstre-representant Sveinung Rotevatn sa til avisa at Stoltenberg kan bli mistenkt for å ta politiske hensyn ved rentefastsettelser, som dersom regjeringens pengebruk blir for høy.

- Vil håndtere

Øystein Dørum mener Stoltenberg har med seg «en slagside» med sin politiske bakgrunn og sitt vennskap med blant andre Støre, og derfor vil kunne mistenkes for å ta politiske hensyn.

- Markedet og folket må vite at alle beslutninger han tar, er tuftet på sentralbankens mandat. Han har potensielle bindinger som må vurderes og adresseres. Men jeg er trygg på at Stoltenberg er proff nok til å håndtere dette, sier Dørum.

Det er Kongen i statsråd som utnevner sentralbanksjefen. Når regjeringen skal fatte beslutning, må Støre som følge av inhabilitet fratre behandlingen.

Unngå renteprat

Noen kilder mener prisen Stoltenberg må betale for å få jobben, er å dempe vennskap med Ap og Ap-folk. Stoltenberg har siden han forlot norsk politikk, vært gjest på Aps landsmøter og pleier kontakt med tidligere partivenner. Noen mener sentralbanksjef Stoltenberg må slutte med det, andre mener det er helt uproblematisk for sentralbanksjefen å ha venner innen politikken. Habilitetskonflikten mellom Støre og Stoltenberg handler om saker som dreier seg om sentralbanksjefen, understreker en kilde. I alle saker som angår sentralbanksjef Stoltenberg, vil Støre være inhabil.

Professor i rettsvitenskap og ekspert på offentlig rett, Eivind Smith, sier inhabilitet kan oppstå i forbindelse med behandling av konkrete saker, men mener det ikke er noe i veien for at Støre og Stoltenberg pleier vennskap som før.

Heller ikke Øystein Dørum mener vennskapet er noe problem, «så lenge de ikke snakker om hva som skal skje med renta».

KRITISK: Etter et møte med USAs president Joe Biden tirsdag, gikk Natos generalsekretær Jens Stoltenberg hardt ut mot Kina. VIDEO: Vegard Kvaale. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer