Jens Stoltenberg blir ny sentralbanksjef

Stakk av med toppjobben.

NY SJEF: Jens Stoltenberg har kapret den prestisjefylte jobben som sjef for Norges Bank. Han har vært generalsekretær i Nato siden 2014. Foto: Morten Rakke
NY SJEF: Jens Stoltenberg har kapret den prestisjefylte jobben som sjef for Norges Bank. Han har vært generalsekretær i Nato siden 2014. Foto: Morten Rakke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter flere måneder med spekulasjoner og heftig debatt kom den offisielle kunngjøringen fredag: Jens Stoltenberg blir Norges nye sentralbanksjef.

«Åremålsbeskikkelse av generalsekretær Jens Stoltenberg som sentralbanksjef for en periode på seks år. Han tiltrer fra det tidspunkt Finansdepartementet bestemmer.», heter det fra Finansdepartementet.

Følg direktesendingen her:

Stoltenberg kan imidlertid ikke tiltre stillingen før høsten 2022. Videre opplyses det at Ida Wolden Bache derfor blir midlertidig sentralbanksjef fra 1. mars fram til Stoltenberg tiltrer.

Fasiten kommer etter en turbulent oppkjøring for å finne stedfortrederen til Øystein Olsen - som går av som sentralbanksjef 1. mars.

Krass kritikk

I det offentlige rom har kampen i all hovedsak stått mellom tidligere Ap-leder og nåværende Nato-sjef Jens Stoltenberg (62) og visesentralbanksjef Ida Wolden Bache (49).

«Finansdepartementets vurdering er at generalsekretær Jens Stoltenberg er best kvalifisert til stillingen», heter det i en kongelig resolusjon om den nye sentralbanksjefen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer