EU til Børsen:

- Jobber med nye sanksjoner

Slik har sanksjonene rammet Russland 14 måneder inn i krigen, ifølge EU. - Blir en mer lukket økonomi.

TAP: EU anslår at Russland taper nesten to milliarder kroner daglig på oljepristaket. Foto: Wang Zhao / AFP / NTB
TAP: EU anslår at Russland taper nesten to milliarder kroner daglig på oljepristaket. Foto: Wang Zhao / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi jobber med nye sanksjoner mot Russland, sier en talsperson for EU-kommisjonen til Børsen.

Det kommer etter rapporter som kan tyde på det motsatte.

Forvirring

Nylig kunne EU melde at en 11. sanksjonspakke mot Russland var på trappene. Et av de viktige momentene skulle være at sanksjoner skal tre i kraft umiddelbart, slik at det blir vanskeligere for personer og selskaper å unngå dem.

- Vi må sørge for at de ikke finner veier rundt sanksjonene. Ikke undervurder innsatsen Russland vil legge inn sammen med sine kompiser globalt for å omgå sanksjonene – de har en innvirkning på russisk økonomi og på den russiske krigsmaskinen, sa EUs finanskommisær Mairead McGuinnes til CNBC.

Men på den drøye uka som har gått har det oppstått en viss forvirring om det kommer en ny sanksjonspakke i det hele tatt.

For det kan rett og slett være at EU har sanksjonert så mye de klarer, og at ikke har noe mer å sanksjonere.

- Vi er ferdig

Financial Times skriver at personer som jobber med EUs sanksjonspakker, sier at ytterligere sanksjoner kan begrense seg til å utvide listen av personer som får frosset sine eiendeler og blir ilagt reiseforbud, og ta grep for å stramme inn eksisterende tiltak ved å tette smutthull.

Problemet for EU skal være at de eneste delene av russisk økonomi som nå ikke er underlagt sanksjoner, er de delene en eller flere av EUs medlemsstater ikke kan klare seg uten. Derfor vil de trolig legge ned veto mot denne formen for sanksjoner.

- Vi er ferdig. Dersom vi innfører flere sanksjoner, vil det være flere unntak enn tiltak, sier en kilde til avisa.

- Russland blir mer lukket

EU er altså ikke ferdige, bekrefter en talsperson til Børsen.

- Men som vanlig kommenterer vi aldri på innholdet i sanksjonspakker før de er iverksatt.

På spørsmål om hvordan Russlands økonomi rammes av EUs sanksjoner, sier talspersonen at EU og dets allierte innfører sanksjoner som savner sidestykke mot Russland og Belarus, og som oppfyller tre mål.

Forringe Russlands militære evne til å føre sin angrepskrig mot Ukraina; frata Kreml inntektene som finansierer krigen, og gi økte kostnader for Russlands økonomi.

- Sanksjoner har innvirkning på alle tre. Ingen av effektene er umiddelbare, men de vokser over tid ettersom sanksjonene bryter ned Russlands industrielle og teknologiske base.

- Russland blir en mer lukket økonomi, og avhenger av skyggeimport for å sikre seg den manglende teknologien.

- Koster Russland 1,86 mrd dagen

Russlands økonomi krympet med 2,1 prosent i 2022. Ifølge EU-talspersonen ble fallet dempet, da landet har lagt om til krigsøkonomi, og særlig på grunn av vedvarende oljeproduksjon og høye energipriser.

Oljeproduksjonen støttet økonomien også i fjerde kvartal 2022, selv om det var tegn til nedgang i eksporten som følge av EUs pristak og importforbud av russisk olje, påpeker EU-talspersonen.

- Russlands profitt, generert av rekordhøye energi- og matpriser i 2022, begynner å svekkes. Budsjett-tallene viser en betydelig nedgang i olje- og gassinntekter og selskapsskatter, samtidig som det er store offentlige utgifter.

G7-landenes pristak, samt pristaket på raffinerte petroleumsprodukter reduserer Russlands inntekter, framholder EU-talspersonen.

- Ifølge rapporter koster pristaket Russland rundt 160 millioner euro (1,86 milliarder kroner) om dagen.

I tillegg skal oljeforbudet og pristaket ha bidratt til en nedgang i prisene i uralolja.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer