Arbeidstilsynet:

- Jobbet 26 timer i strekk

Ansatte i fiskeindustrien på Sunnmøre har jobbet opptil 26 timer i strekk, fastslår Arbeidstilsynet. Tilsynet har nå varslet straffegebyr for en rekke brudd på loven.

GAMMEL KJENNING: Det er en gammel kjenning av Arbeidstilsynet som er styreleder i fiskeforedlingsbedriften Atlantic Seafood i Herøy på Sunnmøre. Her mener Arbeidstilsynet å kunne påvise grov sosial dumping. Illustrasjonsfoto: Nina Hansen / Dagbladet
GAMMEL KJENNING: Det er en gammel kjenning av Arbeidstilsynet som er styreleder i fiskeforedlingsbedriften Atlantic Seafood i Herøy på Sunnmøre. Her mener Arbeidstilsynet å kunne påvise grov sosial dumping. Illustrasjonsfoto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under et tilsyn i bedriften Atlantic Seafood AS på Moltustranda i Herøy kommune i Møre og Romsdal før jul, fant Arbeidstilsynet det de mener er en rekke brudd på arbeidsmiljøloven. Arbeidstakerne kommer i hovedsak fra Litauen, skriver Arbeidstilsynet. Ifølge selskapets styreleder er det også ansatte fra Latvia, Hviterussland og Norge i Atlantic Seafood.

Den forholdsvis ferske fiskeforedlingsbedriften har ifølge Arbeidstilsynet utsatt sine arbeidstakere for:

· Underbetaling

· Arbeidsøkter opp i 26 timer i strekk

· Arbeidsuker på opptil 76,5 timer

· Manglende overtidsbetaling

· Mangelfulle arbeidskontrakter

Bedriftens styreleder, Daniel Andersen, som svarer på vegne av Atlantic Seafood, avviser alle brudd på lovverket (se lenger ned i saken). Han viser til at bedriften har fått frist på seg til 22. februar med å svare på varsel om overtredelsesgebyr, og gir uttrykk for at han da vil kunne tilbakevise alt.

Daniel Andersen er daglig leder i det litauiske selskapet Proximus Global UAB, som eier Atlantic Seafood AS.

- Alvorlige brudd

- I denne saken har vi vurdert bruddene som så alvorlige at overtredelsesgebyr er varslet, sier Jens Erik Romslo, seksjonsleder i Arbeidstilsynet.

Han legger til:

- Arbeidstilsynet skal benytte våre sanksjonsmuligheter aktivt der det avdekkes alvorlige brudd på vårt regelverk, og skal ha økt fokus på å sikre seriøse og anstendige arbeidsvilkår også ved å ilegge overtredelsesgebyr ved alvorlige brudd på kravene til lønns- og arbeidsvilkår.

Daniel Andersen er, som Dagbladet og Børsen tidligere har skrevet, sentral i det såkalte «Adveristus-nettverket» som Børsen omtalte i en artikkelserie i 2019.

Gjennom 14 år hadde nettverket da, via et stort antall selskaper, skaffet litauisk arbeidskraft til fiskeindustrien i Nord-Norge. Adversitus-nettverket var involvert i en rekke sosial dumpingsaker som Arbeidstilsynet avdekket og sanksjonerte i Nord-Norge.

Andersen avviser imidlertid å ha noe med Adversitus-nettverket å gjøre:

- Jeg har ikke vært involvert i eller hatt roller i noen av de selskaper i Norge eller Litauen som Dagbladet tidligere feilaktig har henvist til, sier han.

- Ikke tarifflønn

Etter norsk regelverk skal ansatte i fiskeindustrien ha tarifflønn, såkalt allmenngjort lønn, som nå utgjør kr 193,55 kr pr. time.

Arbeidstilsynet fant to måter å telle timer på i bedriften – et såkalt biometrisk, inn- og utsjekking via fingeravtrykk. I tillegg fant Arbeidstilsynet en rekke timelister på papir. Det er store avvik mellom de to systemene.

Og mens styreleder hevder det biometriske systemet gjelder, fester Arbeidstilsynet lit til at de håndskrevne listene på papir er de reelle. Ut fra dette har tilsynet beregnet at de ansatte ligger under den lovpålagte tarifflønna, uten at de vil oppgi hvor lav timelønna er.

- At det er vedtatt pålegg om allmenngjort lønn viser at Arbeidstilsynet har beregnet lønnen til å være under den forskriftsfesta minstelønnen som gjelder i bransjen, sier Romslo.

HOS «HAN DANIEL I VILNIUS»: Dagbladet oppsøkte kontoret til selskapet Arcticus i Vilnius. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Arbeidstilsynet har også påtalt lange arbeidsdager. Daglig grense for arbeidstid etter loven, dersom det er avtale med fagforening, er 13 timer, men likevel slik at 16 timer i løpet av 24 timer ikke overskrides. Stikkprøver på Atlantic Seafood viste imidlertid en rekke tilfeller av at ansatte hadde jobbet både 26 og 18–19 timer i strekk.

Dette avviser styreleder Daniel Andersen i Atlantic Seafood blankt.

- Selvfølgelig har ingen jobbet 26 timer, fastslår han.

- Lange arbeidsuker

Stikkprøver viste også brudd på samlet ukentlig arbeidstid, langt ut over rammene for det som er lov, skriver tilsynet. Ansatte har ifølge disse stikkprøvene jobbet både 70 og 76,5 timer i løpet av en arbeidsuke.

Det framstår uklart akkurat hvor mye arbeiderne har jobbet. Avvikene mellom timeregistreringssystemene er så mange og alvorlige at Arbeidstilsynet reagerer sterkt. Arbeidstilsynet har vurdert det som mest sannsynlig at papirtimelistene viser de reelle arbeidede timene.

- Om hensikten er å holde reell arbeidstid skjult for tilsynsmyndighetene er dette å anse som svært alvorlig, heter det i rapporten.

Etter loven skal det utbetales et overtidstillegg for arbeid ut over ordinær arbeidstid, tilsvarende 40 prosent. Arbeidstilsynet legger til grunn at dette ikke har skjedd i tilstrekkelig grad, og viser blant annet til at overtidstillegg ikke framgår av lønnsslipp.

- Misvisende kontrakt

Arbeidstilsynet er heller ikke fornøyd med arbeidskontrakten. Her er ansatte bare sikret arbeid tilsvarende 25 prosent stilling. Det står dessuten ingenting om midlertidighet, selv om «arbeidsgiver opplyste under tilsynet, at arbeidstakerne jobber, og har kontrakt for, tre måneder i Norge», ifølge tilsynsrapporten.

Fiskeforedling er hardt, stående arbeid i kalde lokaler. Tilsynet mener at arbeidsforholdene samlet sett ikke er vurdert av arbeidsgiver med tanke på arbeidstakernes helse, sikkerhet og velferd.

Også bestemmelsene om ukentlig arbeidsfri, mener Arbeidstilsynet er brutt. Stikkprøver viser ansatte som har jobbet opptil 18 dager i strekk uten fri.

Avviser lovbrudd

Styreleder Daniel Andersen mener Arbeidstilsynet har trukket feil konklusjon.

- Vi bestrider alle påståtte ulovligheter. Alle kontrakter er vanlige norske arbeidsavtaler, det finnes ingen tre måneders-kontrakter, sier Andersen.

Han viser til at selskapet innen 22. februar vil tilbakevise alle påstander om ulovligheter i tilsynsrapporten.

Han understreker at Atlantic Seafood har holdt seg innenfor arbeidsmiljøloven på alle måter.

- Det er alltid betalt ut tarifflønn etter de satser som kreves i Norge, og det er betalt overtidstillegg på 40 prosent slik loven krever, fortsetter han.

Andersen sier videre at bedriften har brukt «fingeravtrykk»-systemet for å telle arbeidstimer, og at dette er reelt.

Utsatt bransje

Romslo i Arbeidstilsynet forteller til Dagbladet at de i perioden 2016 til 2020 avdekket brudd på kravet til allmenngjort lønn i 12 prosent av kontrollene sine i fiskeindustrien.

Han viser til at kravet om minstelønn i bransjen, nettopp er et uttrykk for at fiskeindustrien er en bransje med «særlig risiko» for sosial dumping. Tallene fra 2021-kontrollene er ikke klare ennå.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer