Digitaliseringsminister Karianne O. Tung

Jobbløfte: - Unikt for Norge

Digitaliseringsminister Karianne Oldernes Tung (Ap) lover at ingen skal miste jobben selv om alt skal digitaliseres.

TRENGER ALLE: Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung (Ap) møtte LO-tillitsvalgte med jobbgaranti. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
TRENGER ALLE: Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung (Ap) møtte LO-tillitsvalgte med jobbgaranti. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

GOL (Dagbladet): - Jeg mener at ingen skal være redd for å miste jobben sin. Vi kommer ikke til å gå tom for arbeidsoppgaver i dette landet de neste åra, uansett hvor mye ny teknologi vi tar i bruk, sier Karianne Oldernes Tung (Ap) til Dagbladet.

Hun har fem uker bak seg i den nyopprettede statsrådsposten som digitaliserings- og forvaltningsminister. Under LOs kartellkonferanse på Gol brukte Tung mye tid på å snakke pent om den norske modellen og trepartssamarbeidet.

Tung lover at de ansatte skal være med hele veien i det hun kaller den nye industrielle revolusjonen, som altså handler om at «alt skal digitaliseres».

- Et unikt fortrinn

Så har flere sikkert tenkt tanken «hva skjer med min jobb nå, blir jeg overflødig?» Svare på det er nei, mener digitaliseringsministeren.

- Ny teknologi og digitalisering er en unik mulighet til å gjøre livene våre og hverdagen bedre. Trepartssamarbeidet er et unikt fortrinn for Norge. Det vil hjelpe oss når ny teknologi gjør et stort inntog i arbeidshverdagen. Uten god dialog vil vi ikke lykkes, sier hun til Dagbladet.

Det liker LO-leder Peggy Hessen Følsvik å høre:

- Jeg er veldig glad for at vi har fått denne stillingen i regjeringa, og enda gladere for at det er Karianne som takket ja til oppgaven, sier Følsvik etter å ha hørt Tungs innlegg under konferansen i forrige uke.

- Ingen skal miste jobben

Dagbladet fikk en prat med Tung og Følsvik på Gol, der statsråden poengterte at det vil være behov for alle hender i framtidas arbeidsliv.

- Du sier at ingen skal være redd for å miste jobben som følge av storstilt digitalisering. Hvordan kan du være så sikker på det?

- Vi kommer fortsatt til å trenge folk, og menneskelige relasjoner vil alltid være viktig for oss. En stor samfunnsutfordring framover er at vi blir stadig færre yrkesaktive for hver pensjonist. Derfor trenger vi alle krefter. Ingen skal miste jobben.

- Er det en jobbgaranti?

- Ja, jeg mener at ny teknologi er en mulighet til å løse mange utfordringer. En mulighet til å løse nye oppgaver på en ny måte, svarer Tung.

RASER: Statsminister Jonas Gahr Støre hadde en klar beskjed til Dagbladets reporter under pressekonferansen da de nye statsrådene ble presentert. Video: NTB Vis mer

LO-lederen skyter umiddelbart inn med en liten presisering:

- Vi kan selvfølgelig ikke garantere at folk skal jobbe med det samme som før, men det er jo nettopp dette det norske arbeidslivet er så gode på. Når det skjer endringer, er det mulig å skaffe ny kompetanse og gå inn i nye jobber, sier Følsvik mens Tung nikker.

- Bygge landet på nytt

Da Jonas Gahr Støre gjorde flere bytter i regjeringa tidligere i høst, hentet han Karianne O. Tung (39) tilbake til rikspolitikken fra Trondheim, der hun jobbet som daglig leder i interesseorganisasjonen Trondheim Tech Port.

Tung satt på Stortinget for Ap fra 2013 til 2017. Hun trakk seg fra toppolitikken blant annet som en følge av «maktstrukturene og en seksuell sjargong», kunne hun fortelle til Adresseavisen i 2020.

- Hva har endret seg på disse områdene siden sist du var sentral i politikken?

- Jeg har ikke noe nytt å si om det, annet enn at jeg hovedsakelig trakk meg fordi jeg hadde lyst til å gjøre noe annet og tilbringe mer tid med familien, lyder det knappe svaret.

Da er Tung mer snakkevillig når hun får utdype jobbgarantien og samarbeidslinja.

- Det er både masse muligheter, nye problemstillinger og bekymringer med digitalisering. Fordi mange åpenbart er redd for å miste jobben sin, er mitt budskap at vi trenger alle. Digitalisering er nøkkelen for å lykkes i å bevare velferdsstaten. Vi må bygge landet på nytt, i det som blir den nye industrielle revolusjonen. Da trenger vi alle, sier hun.

Løsninger på tvers

Peggy Hessen Følsvik byr på et eksempel. Hun var i USA under Hollywood-streiken blant manusforfattere og skuespillere.

- De streiket i månedsvis for å sikre innflytelse over hvordan kunstig intelligens skal brukes uten at det tar over arbeidsoppgavene. Slike problemstillinger kan også treffe oss, sier LO-lederen.

Tung er enig:

- Derfor må vi finne løsningene sammen. Hvis ikke, så er vi i en situasjon hvor Norge ikke lenger er det Norge vi kjenner i dag.

- Hvor er vi digitalt om to år?

- Jeg jobber for at digitale løsninger tas i bruk på tvers. Digitaliseringsstrategien, som jeg jobber med nå, setter retningen og ambisjonene. Når vi står ved valget i 2025, skal vi kunne si at jeg har bidratt til å bryte ned noen sektorbarrierer.

- Nettopp der ligger det flere utfordringer, også budsjettmessig?

- Det er helt riktig. Gevinsten ved å ta investeringskostnadene ved et digitaliseringsprosjekt ett sted i staten, kommer ofte i en eller flere andre sektorer. Nå inneholder statsbudsjettet en oversikt over digitaliseringstiltak på tvers av departementet. Mitt mål er at også gevinstrealisering skal vises i statsbudsjettet. Det er en krevende diskusjon. Men opprettelse av et eget departement og egen statsråd viser at det er en ambisjon, sier Tung.