John Carew dømt til fengsel

John Carew er dømt til ett år og to måneder fengsel for grovt uaktsomt grovt skattesvik, men frifunnet for forsettlig overtredelse.

DØMT, MEN TRODD: John Carew ble trodd på at han ikke snøt på skatten med vilje. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
DØMT, MEN TRODD: John Carew ble trodd på at han ikke snøt på skatten med vilje. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere fotballproff og skuespiller John Carew er dømt til ett år og to måneder i fengsel for grovt uaktsomt grovt skattesvik gjennom seks år.

Han må også betale en bot på 540 000 kroner. Unndratt skatt utgjorde 5,4 millioner kroner.

Carew var tiltalt for grovt uaktsomt og forsettlig skattesvik, men er frifunnet for forsettlig overtredelse.

Den tidligere fotballproffens advokat, Berit Reiss-Andersen, mener det betyr at Carew er trodd på alle punkter.

SKATTESVIK: John Carew er tiltalt for grovt skattesvik. Førsteadvokat hos Økokrim, Marianne Bender, sier tiltalen er alvorlig. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Alvorlig sak

- Retten har kommet til at han har handlet grovt uaktsomt, men ikke med forsett. Dette har vi hevdet hele tiden, og Carew har vært klar på at han har ønsket å gjøre opp for seg, skriver advokat Berit Reiss-Andersen i en pressemelding.

Hun mener at Økokrim har overreagert i denne saken.

- Etter hans uforbeholdne tilståelse burde saken gått som tilståelsessak, noe som også understrekes i dommen, uten all den unødige offentlige ressursbruken saken har påført samfunnet og den offentlige belastningen dette har medført for John Carew, skriver hun.

Førstestatsadvokat Marianne Bender opplyser i en pressemelding at de nå vil lese dommen grundig.

- Dette er en alvorlig sak fordi det dreier seg om skatteunndragelser over mange år av et betydelig beløp. Økokrim vil nå lese dommen grundig for å vurdere om det er grunnlag for å anke dommen, sier hun i en pressemelding.

Hverken Reiss-Andersen eller Økokrim har tatt stilling til en eventuelt anke.

Per A. Flod, John Carews mangeårige advokat og rådgiver, sier til DN at han syns dommen mot den tidligere fotballproffen er trist.

- Det er forferdelig trist, sier han til avisa.

Han legger til at han ikke er overrasket over dommen.

- Jeg synes det er veldig ufortjent, fordi det ikke er bevist at det er unndratt noe sted, han har hele tiden vist vilje til å betale skatten, fortsetter han.

La skyld på Flod

Det var i midten av oktober at John Carew (43) satt på tiltalebenken i Oslo tingrett. Han var tiltalt for grovt skattesvik fra 2014 til 2019, de tre siste åra med forsett. Det betyr at Økokrim mente den tidligere fotballspilleren hadde unndratt skatt med vilje.

Det har ikke vært noen uenighet om hvorvidt Carew unndro skatt for 5,4 millioner kroner i perioden, men hans selv har nektet hardnakket for at han visste hva han gjorde.

Under rettssaken har 43-åringen lagt hele skylda på sin mangeårige rådgiver og advokat, Per A. Flod, og hevdet at han stolte blind på ham hva gjaldt spørsmålet om skatt.

Carew har nemlig skattet til Storbritannia, til tross for at han har oppholdt seg i Norge langt mer enn det han kunne. Økokrims beregninger, blant annet ved hjelp av Carews kredittkortbruk, viser at han i tiltaleåra var i Norge langt utover de 183 dagene han kunne.

Under rettssaken kom det også fram at den tidligere fotballspilleren ble advart flere ganger om skatteregelen. Selv fastholdt han at han trodde denne ikke var avgjørende, basert på Flods råd.

Aktor Marianne Bender ba om at Carew skulle få ubetinget fengsel i to år og en bot på 540 000 kroner for skattesviket. Forsvaret, med Berit Reiis-Andersen i spissen, mente at samfunnsstraff var tilstrekkelig for 43-åringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer