- Jonas er ferdig

Investor Jan Petter Sissener ber statsminister Jonas Gahr Støre løse fattigdomskrisen i Norge. Folk skal ikke fryse og sulte i rike Norge, slår Sissener fast. Nå teller han dagene til Støres dager som statsminister er over.

- FIKS DET: Investor Jan Petter Sissener ber statsminister Jonas Gahr Støre om å fikse at nordmenn står i matkø og ikke har nok til å betale for strømmen. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
- FIKS DET: Investor Jan Petter Sissener ber statsminister Jonas Gahr Støre om å fikse at nordmenn står i matkø og ikke har nok til å betale for strømmen. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Fattigdommen gjør meg ordentlig provosert. Det er så lett å fikse. Ingen skal fryse eller sulte i Norge, sier Jan Petter Sissener.

Investoren tar imot Dagbladet for en førjulsprat på kontoret i Oslo sentrum der han daglig leter etter vinnere å satse på. Men det som engasjerer Sissener mest er ikke skattetrykk eller næringslivets rammevilkår - selv om det opptar ham - men nyfattigdommen som brer om seg i Norge.

Han skjønner rett og slett ikke hvorfor politikerne med en hel oljeformue mellom hendene, kan akseptere utviklingen.

- Sørg nå for at folk har nok til å leve i dette samfunnet. Jeg skjønner ikke hva Jonas driver med, tordner Sissener.

Det er i det hele tatt mye Sissener ikke forstår når det gjelder norske politikere. Noe av skylda gir han at «knapt noen av dem har hatt en skikkelig jobb».

- Norske politikere har aldri måttet prioritere, de bader i penger. Vi har en finansformue på 16 000 milliarder, det er ingen land i verden som har en formue på ti statsbudsjetter. Men det eneste politikerne prater om er hvordan man skal skatte mer og annerledes, sier Sissener, og kommer inn på en av årets store snakkiser:

- Skatt på det du tjener

Kjell Inge Røkke flyttet i høst til Sveits, og han har fått følge av over 30 andre rikinger. Sissener, som selv er fra Sveits, kjenner flere av dem personlig.

- De har ikke noe imot dagens skattesystem nødvendigvis eller å betale skatt. Det de har problemer med er å betale skatt på det de eier, ikke det de tjener. For store virksomheter som Aker er det direkte skadelig å betale veldig mye utbytte hvert år for at Røkke skal betale formuesskatt. Det at Røkke flytter er en gave til Aker-aksjonærene, sier Sissener.

- Politikerne vet ikke hva det vil si å ta risiko og skjønner ikke hvordan næringslivet fungerer. Jeg klager ikke på det totale skattetrykket, jeg betaler gjerne skatt.

Skatteutvalgets forslag om boligskatt får støtte fra Sissener, men formuesskatten den får det glatte lag.

- Politikerne har helt misforstått. Rop om exitskatt skremmer ingen, det som skremmer er uforutsigbare rammevilkår for å investere og satse. Ingen av politikerne har peiling på hva vi skal drive med i framtida.

ALVORLIG: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) understreket alvoret i en tale på en sikkerhetskonferanse i Tyskland 30. november. Video: Reuters. Vis mer

- Innfør fastpris på strøm

Sissener mangler også svar, men har sterke meninger om hva vi ikke skal leve av. Subsidierte batterifabrikker eller andre av regjeringens grønne satsinger, for eksempel.

Det gjør ham også dypt bekymret for det Norge barnebarna vokser opp i.

- Jeg har nok penger til jeg dauer, men barnebarna bekymrer meg. Jeg ser ikke hva Norge skal leve av når vi ikke skaper én lønnsom industriarbeidsplass og når vi har gitt fra oss en av våre få fordeler i billig energi.

Så hva bør politikerne gjøre? Sissener har klare tanker om hva som kan løfte folk som sliter og gi det private næringslivet fart.

  • Strøm er grunnleggende infrastruktur og må tilbys alle til fastpris på 50 eller 70 øre kWh.
  • Dropp inntektsskatt for lønninger opp til 300 000 kr. Ta inn pengene ved å øke skattene for dem som tjener mest.
  • Fjern hele formuesskatten, skatt heller bolig.

- Når jeg sier «fjerne formuesskatten», er det ikke for å redusere provenyet. Ta det igjen på utbytter eller høyinntekt - det folk tjener - men i en omstillingsfase der vi må skape nye arbeidsplasser kan man ikke skatte det å eie.

Ut mot retorikken

Sissener har vært forvalter og investor nærmest hele livet. Han begynte allerede i ungdommen med å hjelpe folk å tegne oljeaksjer. Så har han jobbet i en rekke banker og investeringsselskaper før han de siste åra har hatt sitt eget firma.

Noe nærmere «en riking» enn Sissener i det norske folks bevissthet er det vanskelig å komme. Han har vært profilert investor siden tidlig på 1980-tallet. Sissener har merket seg en endring i retorikken fra venstresida mot hans klasse de siste åra.

- Jeg opplever «vanlige folk»-retorikken som et angrep. Støre startet med å si at det er «vanlige folks tur», så kom Peggy i LO og fulgte opp med «å ta de rike». Det er ingen som vil leve i et samfunn der folk tenker «han har gjort det godt, la oss ta ham», sier Sissener.

Og nå er han provosert:

- Og hva er «vanlige folk»? Jeg er skilsmissebarn, har jobbet siden jeg var 12 år, har skapt det aller meste selv. Jeg opplever at de framstiller de rike som dårlige mennesker. Jeg synes det er forferdelig trist.

Sissener antar retorikken brukes for å vinne valg.

- Men splittelsen i det norske samfunnet har vel aldri vært større enn den er nå. Matkøene har heller aldri vært lengre, sier Sissener.

Ofrene for politikken er ikke de rike, mener Sissener. Det er den brede middelklassen.

PRESSEKONFERANSE: - Situasjonen er dramatisk i Arbeiderpartiet, sier Dagbladets kommentator Sondre Hansmark. Reporter: Frode Andresen. Video: Mia Engenes Bratlie / Dagbladet. Vis mer

- Middelklassen som har fått seg hytte og opparbeidet seg litt infrastruktur kan ikke flytte fra skattene. Jeg kan jo bare flytte hjem til Sveits der jeg har all familien min, sier Sissener.

- Tenker du på å flytte fra Norge?

- Jeg har vurdert det tidligere, men for min kone og meg er det viktigste å være nær barnebarna. Så teller vi bare dagene til Jonas er ferdig.

- Han er ferdig?

- Ja, det er det ingen tvil om. Skal Arbeiderpartiet ha sjans til å beholde regjeringsmakten i 2025 må Jonas få sparken og så må de få inn en litt mer fornuftig leder.

- Men er det noen som kan ta over da?

- En jeg tror kunne gjort vei i vellinga er Giske. Han var den i Ap som sa de måtte fjerne formuesskatten, som ser skadevirkningene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer