Jubler: - Bare bedre og bedre

Etter to og et halvt år med omtrent null-omsetning som følge av pandemien, har grensehandelen tatt seg opp betraktelig.

STORHANDEL: - Skal man spare mye, må man kjøpe mye, er Eddie Wiik tydelig på. Han får med seg 180 liter Pepsi Max hjem til Norge. Her med Albin Johansson, som hjelper ham med å laste inn i bilen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
STORHANDEL: - Skal man spare mye, må man kjøpe mye, er Eddie Wiik tydelig på. Han får med seg 180 liter Pepsi Max hjem til Norge. Her med Albin Johansson, som hjelper ham med å laste inn i bilen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert

SVINESUND (Dagbladet): Det er en jevn strøm med mennesker utenfor Tobaksvagnen på Svinesund. Butikken, som nærmest har blitt som en Svinesund-institusjon å regne, har vært en del av den norske grensehandelen i over 40 år.

På parkeringen står Eddie Wiik og fyller Toyota Hiace-en sin med Pepsi Max. 180 liter - nok til over jul, er blant det som blir med hjem til Asker.

- Det går et par flasker til dagen, dette holder til jul. Hvor mange er det nå?, sier han, og ser bort på Tobaksvagnen-ansatte Albin Johansson som hjelper ham med å laste inn i bilen.

Wiik har vært fast kunde hos Tobaksvagnen «i alle fall i 20 år», anslår han.

- Dere kjenner meg igjen når jeg kommer?

- Vi hører når du kommer, også, svarer Johansson og ler.

- Billig og full fart

Selv om prisene har økt også i Sverige, er det fortsatt penger å spare, forteller Wiik, og gir norske priseksempler på samme produkt. Nok penger til at det er verdt å ta turen fra Asker til Svinesund, rundt 13 mil, for å handle brus.

- Det koster å kjøre til Oslo også. Dette er til mutter'n, sier han og peker på den store eska med konfektsjokolade.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.