Jubler: - Bare bedre og bedre

Etter to og et halvt år med omtrent null-omsetning som følge av pandemien, har grensehandelen tatt seg opp betraktelig.

STORHANDEL: - Skal man spare mye, må man kjøpe mye, er Eddie Wiik tydelig på. Han får med seg 180 liter Pepsi Max hjem til Norge. Her med Albin Johansson, som hjelper ham med å laste inn i bilen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
STORHANDEL: - Skal man spare mye, må man kjøpe mye, er Eddie Wiik tydelig på. Han får med seg 180 liter Pepsi Max hjem til Norge. Her med Albin Johansson, som hjelper ham med å laste inn i bilen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert

SVINESUND (Dagbladet): Det er en jevn strøm med mennesker utenfor Tobaksvagnen på Svinesund. Butikken, som nærmest har blitt som en Svinesund-institusjon å regne, har vært en del av den norske grensehandelen i over 40 år.

På parkeringen står Eddie Wiik og fyller Toyota Hiace-en sin med Pepsi Max. 180 liter - nok til over jul, er blant det som blir med hjem til Asker.

- Det går et par flasker til dagen, dette holder til jul. Hvor mange er det nå?, sier han, og ser bort på Tobaksvagnen-ansatte Albin Johansson som hjelper ham med å laste inn i bilen.

FAST KUNDE: Wiik kjenner de ansatte på Tobaksvagnen, og de ansatte kjenner ham. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
FAST KUNDE: Wiik kjenner de ansatte på Tobaksvagnen, og de ansatte kjenner ham. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Wiik har vært fast kunde hos Tobaksvagnen «i alle fall i 20 år», anslår han.

- Dere kjenner meg igjen når jeg kommer?

- Vi hører når du kommer, også, svarer Johansson og ler.

- Billig og full fart

Selv om prisene har økt også i Sverige, er det fortsatt penger å spare, forteller Wiik, og gir norske priseksempler på samme produkt. Nok penger til at det er verdt å ta turen fra Asker til Svinesund, rundt 13 mil, for å handle brus.

- Det koster å kjøre til Oslo også. Dette er til mutter'n, sier han og peker på den store eska med konfektsjokolade.

- Det er jævlig billig her.

- BILLIG: Wiik så sitt snitt til å spare noen ekstra kroner på konfekt. Her med innehaver Henric Axelsson. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
- BILLIG: Wiik så sitt snitt til å spare noen ekstra kroner på konfekt. Her med innehaver Henric Axelsson. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Henric Axelsson driver stedet, og var ung tenåringsgutt de første somrene han sto i det som da var en vogn. Faren hans startet bedriften i 1982. I år 2000 ble butikken bygget, og Svinesund var i ferd med å gå fra et rent markedsområde til å få flere butikker.

- Men vi vil fortsatt holde på markedsfølelsen. Det skal være billig og full fart.

Axelsson anslår at 99,9 prosent av kundene er nordmenn. Etter to og et halvt blytunge år under pandemien, har nordmenn begynt å finne veien over grensa igjen.

- Tobakk det største

Dagen Dagbladet er innom, er det fint vær ute - og færre kunder. Gårsdagens regnvær medførte kaos hele dagen, ifølge Axelsson.

- Vi ligger nesten lengst inn i gata, men det kommer fortsatt mange folk - så noe riktig gjør vi. Pappa og onkel var her alltid, de kjente kundene og kundene kjente dem. Sånn er det ennå.

Selv om den originale tobakksvogna ikke lenger er i bruk, er filosofien den samme. De skal være billige og klare å konkurrere på pris, og tobakk er noe av det viktigste i butikken.

- BEDRE OG BEDRE: At Tobaksvagnen har fått mer konkurranse de siste åra, ser Axelsson bare lyst på. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
- BEDRE OG BEDRE: At Tobaksvagnen har fått mer konkurranse de siste åra, ser Axelsson bare lyst på. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Den største endringen siden vi fikk butikklokalet og fram til nå, er at vi har fått toaletter på innsida, sier butikksjefen og ler.

- Nei da. Men før solgte vi bare tobakk og sigaretter. Denne delen var ikke med, sier han og strekker hånda mot godteri-delen i lokalet, som er viet absolutt mest plass.

- Tobakk er fortsatt det største. Vi har alltid solgt mye snus.

Positivt med konkurranse

Da vogna åpnet lukene for første gang på tidlig 80-tall, gikk E6 rett utenfor. Så ble den nye E6-en flyttet et veistrekk bort, og nå går den nyeste europaveien også like ved. Tobaksvagnen har med andre ord alltid hatt en god beliggenhet, for reisende som krysser grensa.

Rundt en mil lenger inne i landet ruver Nordbycenteret, med kanskje Maximat som den største svenskehandel-attraksjonen. Axelsson ser likevel positivt på konkurrenten.

PENGER Å SPARE: Wiik har gjort undersøkelser på forhånd, og kjøper det han mener man sparer mest på. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
PENGER Å SPARE: Wiik har gjort undersøkelser på forhånd, og kjøper det han mener man sparer mest på. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Det har bare blitt bedre og bedre. Jo mer som bygges på Nordby, jo flere folk kommer til Sverige. Jeg leste en gammel artikkel fra kanskje 25 år siden, hvor de skrev at to av ti fra Østfold handler i Sverige. Da var det bare oss og et par til. Men da vi fikk konkurrenter ble det bare enda bedre. Nå er det kanskje åtte av ti fra Østfold som handler i Sverige. Det er mer trafikk og mer folk.

- Kan ta slutt hvilken dag som helst

Nå er de rundt 25 ansatte som holder hjulene i gang i butikken. Alle ansatte beholdt jobbene sine gjennom pandemien, ifølge butikksjefen, og han estimerer at en normaldag innebærer mellom 1500 og 2000 kunder - omtrent alle av dem nordmenn.

- Men vi lever med vissheten om at det kan ta slutt hvilken dag som helst. Skulle Norge senke skatter og Sverige heve dem, så er det over. Men det har gått i 40 år, og går kanskje i 40 år til.

Foreløpig vitner tallene om at man er tilbake på et 2019-nivå, det siste normalåret før pandemien stengte grensene.

- Man har nesten glemt hvordan det var, men jeg satt her alene dag inn og dag ut. Man kunne slippe en femøring på parkeringen borte ved Maximat og så hørte jeg det bort hit. Det kosta oss masse, masse penger.

- Men framtida er lys. Vi kjører på, som vi alltid har gjort.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer