Jubler etter brutal smell: - Fullbooket

Restaurant-brødrene Markus og Joppe Gjelseth anslår et coronatap på 100 millioner kroner. Nå er de kampklare etter å ha åpnet dørene for første gang på over et halvt år.

TILBAKE PÅ JOBB: De administerende direktørene i Mat og Drikke-gruppen, Markus og Joppe Gjelseth, er svært klare for å ta i mot folk igjen. Video: Hans Arne Vedlog. Reporter: Stian Drake Vis mer
Publisert

AKER BRYGGE: - Nå håper vi at dørene er åpnet for godt, sier Markus Gjelseth, administrerende direktør i Mat og Drikke-gruppen i Oslo, til Børsen.

Fra og med onsdag - etter snaue 200 dager med forbud - blir det igjen mulig å ta seg en øl på restauranter og skjenkesteder i Oslo.

En regntung dag til tross - været legger ingen demper på humøret til Gjelseth, som sammen med broren Joppe Gjelseth, driver flere restauranter og barer på Aker Brygge.

- Merker trøkket

Når brødrene låste opp døra til sine serveringssteder i dag, og kunne tappe de aller første ølglassene på mange måneder, hadde nærmere hundre ansatte blitt kalt tilbake på jobb.

KAMPKLARE: Markus Gjelseth (t.v.) og Joppe Gjelseth er brødre og administrerende direktører for Mat og Drikke-gruppen i Oslo. Nå håper de på vedvarende åpning i hovedstaden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KAMPKLARE: Markus Gjelseth (t.v.) og Joppe Gjelseth er brødre og administrerende direktører for Mat og Drikke-gruppen i Oslo. Nå håper de på vedvarende åpning i hovedstaden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Den arbeidskraften vil komme godt med i tida framover.

- Har dere opplevd et stort trykk i bookinger?

- Det har vi faktisk. Både Louise og Pastis er fullbooket denne helga, og vi merker at trøkket framover bare øker og øker - noe vi synes er helt fantastisk.

- Kan ta et par år

Sammen driver brødreparet restaurantene Louise, Pastis Bistrobar og Lekter'n. Selv om utelivstoppene nå styrer mot en forhåpentligvis felles friskmelding for bransjen, legger de ikke skjul på at coronapandemien har vært brutal, og at veien helt hjem blir lang.

- Hvor lang tid vil det ta å hente seg inn igjen økonomisk?

- Det gjenstår å se, men vi håper å kunne klare det i løpet av et par år. Det er klart at den runden vi har vært gjennom nå, som har pågått i over ett år, har vært økonomisk svært krevende.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Han følger opp:

- Omsetningsfallet har vært på godt over hundre millioner kroner for vår del.

- Frykter dere en ny nedstenging?

- Vi frykter ny nedstenging. Vi skal være forberedt på begge deler. Vi skal bidra til at det ikke kommer en ny nedstenging ved å følge alle de retningslinjene som vi må forholde oss til. Så er det vårt ansvar å prøve å være forberedt hvis det blir en ny bølge, men det håper vi at ikke skjer nå.

- Lyspunkt

En som har sett fram til den storstilte gjenåpningen, er helsebyråd Robert Steen (Ap).

- I morgen er det meldt så dårlig vær at drømmen om et kafébord og en kaffe og en bolle, den går fløyten. Men kanskje på torsdag, uttalte Steen til Dagbladet tirsdag og la til:

- Og hvis noen skulle komme til å invitere helsebyråden på en utepils i sola til helga, da kan det hende jeg sier ja.

Steen understreker at det fortsatt er viktig å huske på smittevern. Samtidig er dette et stort steg i retning en mer normal hverdag.

- Det er et lyspunkt at vaksinene nå virkelig begynner å monne i Oslo, og smitten er mer kontrollerbar nå enn det den var i høst og vinter. Det er viktig at vi fortsetter å være flinke med smittevern framover, og så er det forhåpentligvis noen gledelige dager vi nå går inn i, sa han.

- Inviter med folk

Steen kommer også med et annet råd til folk som planlegger en tur på byen de nærmeste dagene:

- Inviter gjerne med noen som har vært mye alene gjennom pandemien, og som kanskje ikke har så mange andre som ber dem med, sier han til NTB.

Selv gleder Steen seg til en tur på nettopp Aker Brygge.

- Det er en stor milepæl for meg at vi nå endelig kan åpne opp. Jeg gleder meg til utepils, is på Aker Brygge og etter hvert til å kunne ta trikken til jobb.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer