Invasjonen av Ukraina:

Jubler etter krisepakke

Fredag kom redningen som bedrifter i Sør-Varanger har tryglet om.

GLADNYHET: Kenneth Stålsett puster lettet ut etter at regjeringen sender millioner nord. Foto: Privat
GLADNYHET: Kenneth Stålsett puster lettet ut etter at regjeringen sender millioner nord. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Sør-Varanger har lenge ropt varsku etter at befolkningsutviklingen har pekt bratt nedover.

Regionen står i sin tredje krise på seks år. I 2015 mistet 400 ansatte jobben da Sydvaranger Gruve gikk konkurs, og coronapandemien har gått hardt utover næringslivet. Krigen i Ukraina er siste i rekken av katastrofer for regionen.

Kenneth Stålsett leder kommunens utviklingsprosjekt, og har jobbet døgnet rundt de siste seks ukene under invasjonen. Børsen besøkte ham i mars, og da var han svært fortvilet over situasjonen.

- Vi trenger hjelp. Statlig hjelp nå, ikke om ett år. Verre krise har vi ikke hatt, lød hans bønn da.

Turistnæringen lider

Turistnæringen har fått en kraftig knekk under sanksjonsregimet, meldte iFinnmark fredag. To cruiseskip har avlyst planlagte turer til Kirkenes Havn i sommer, kunne havnesjef Terje Jørgensen fortelle avisa. Det har også kommet en rekke avbestillinger hos flere reiselivsarrangører.

- I begynnelsen var det bedrifter som fikk avbestillinger i sommer, og det skjedde ganske umiddelbart etter at krigen startet. Om det har kommet flere avbestillinger i etterkant, vet jeg ikke, men jeg tror at det har stabilisert seg, uttalte Dag Norum i Visit Kirkenes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.