Invasjonen av Ukraina:

Jubler etter krisepakke

Fredag kom redningen som bedrifter i Sør-Varanger har tryglet om.

GLADNYHET: Kenneth Stålsett puster lettet ut etter at regjeringen sender millioner nord. Foto: Privat
GLADNYHET: Kenneth Stålsett puster lettet ut etter at regjeringen sender millioner nord. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Sør-Varanger har lenge ropt varsku etter at befolkningsutviklingen har pekt bratt nedover.

Regionen står i sin tredje krise på seks år. I 2015 mistet 400 ansatte jobben da Sydvaranger Gruve gikk konkurs, og coronapandemien har gått hardt utover næringslivet. Krigen i Ukraina er siste i rekken av katastrofer for regionen.

Kenneth Stålsett leder kommunens utviklingsprosjekt, og har jobbet døgnet rundt de siste seks ukene under invasjonen. Børsen besøkte ham i mars, og da var han svært fortvilet over situasjonen.

- Vi trenger hjelp. Statlig hjelp nå, ikke om ett år. Verre krise har vi ikke hatt, lød hans bønn da.

Turistnæringen lider

Turistnæringen har fått en kraftig knekk under sanksjonsregimet, meldte iFinnmark fredag. To cruiseskip har avlyst planlagte turer til Kirkenes Havn i sommer, kunne havnesjef Terje Jørgensen fortelle avisa. Det har også kommet en rekke avbestillinger hos flere reiselivsarrangører.

- I begynnelsen var det bedrifter som fikk avbestillinger i sommer, og det skjedde ganske umiddelbart etter at krigen startet. Om det har kommet flere avbestillinger i etterkant, vet jeg ikke, men jeg tror at det har stabilisert seg, uttalte Dag Norum i Visit Kirkenes.

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer

Fredag svarte regjeringen med en krisepakke som blant annet skal bidra med å berge bedriftene i Øst-Finnmark.

- Det er fort gjort å glemme, men Øst-Finnmark er nettopp samhandleren med Russland, de er naboene og en viktig del av hverdagslivet, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) under pressekonferansen.

Gir millioner : - To stjerner i boka

En tilskuddsordning på 55 millioner kroner går til bedrifter som mister inntekt som følge av krigen, det innføres lånegarantiordning på 400 millioner kroner og lavrisikolåneordningen utvides med en halv milliard kroner under Innovasjon Norge.

I tillegg bevilger regjeringen 50 millioner kroner til Troms og Finnmark fylkeskommune for å styrke og utvikle næringslivet.

- Dette er veldig gode nyheter, jeg må berømme regjeringen for å ha vært såpass raske. Vi fryktet at dette ville ta tid. Det er to stjerner i boka for å ha kommet tidlig på banen og for å ha fulgt oss opp og lyttet til behovene. Det er en kjempepakke for å demme opp for de umiddelbare krisene vi står i, sier Stålsett til Børsen fredag.

Befolkningen er tett på Russland og har mange russiske innbyggere. Russisk handel er essensielt for lokalsamfunnets næringsliv, både i form av penger i kassa og arbeidsplasser.

- TABBER: Krigføringsekspert John Spencer slakter Vladimir Putin og Russlands strategi for hvordan de skal invadere Ukraina. Video: Reuters Vis mer

Stålsett skrev derfor et innlegg i iFinnmark for en måneds tid siden, hvor han advarte mot konsekvensene av sanksjonene for regionen.

Frykter at lokalsamfunnet rakner

Her skriver han blant annet at én innbygger flyttet ut annenhver dag i fjor.

- Som privatperson er den største frykten at samfunnet skal rakne helt fordi folk flytter vekk. Da stuper husprisene, og det er noe som alle må være opptatt av. For min del har de siste seks ukene vært en eneste stor arbeidsdag, og jeg kom ikke akkurat topplada inn etter en langvarig pandemi. Så det er veldig hyggelig med en sånn gladmelding som i dag, sier han.

Han forklarer at det foreløpig er noen selskap og enkeltkunder som er sanksjonert, men at de store bedriftene i Sør-Varanger fortsatt er i full produksjon.

- Det er ekstremt viktig at vi er føre var en eventuell krise, at vi er klare hvis det smeller. Vi vet ikke hvordan det utvikler seg, så vi må jobbe med usikkerhet for å være klare hvis det går galt. Det er veldig fint at det blir tatt på alvor, sier Stålsett.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer