Jubler for gjenåpning: - Sovet lite

Senterledelse og butikkansatte ved Oslo City gleder seg over at senteret igjen kunne åpne torsdag.

GJENÅPNING: Ansatte og kunder på Oslo City om gjenåpningen av butikker og kjøpesentere. 6. mai 2021. VIDEO: Anton Lier REPORTER: Stian Drake Vis mer
Publisert

Torsdag kunne butikker og kjøpesentre gjenåpne i hovedstaden.

- I dag tar vi et nytt steg i gjenåpningen. Fra og med torsdag kan kjøpesentre og butikker åpne, med strenge smitteverntiltak, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under en pressekonferanse onsdag.

Med det leverte byrådslederen en gladmelding store deler av hovedstadens næringsliv har ventet på i månedsvis.

Johansen understreker smittevernbegrensningene som vil gjelde. Det innebærer blant annet antallsbegrensninger og avstand mellom kunder.

Nyheten blir mottatt med full jubel hos byens butikker.

- En gledens dag for handelen i Oslo, sier administrerende direktør Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening til Børsen.

Oslo City jubler

Børsen er utenfor kjøpesenteret Oslo City i sentrum torsdag formiddag, der gjenåpningen møtes med begeistring blant kunder og butikkansatte.

Ketil Wold, driftsdirektør ved senteret, sier den siste perioden har vært krevende for både kunder og ansatte.

- Men det er bak oss, nå vil vi se framover, sier Wold.

- Det blir fint å få åpnet igjen. Det har gått utover mange. Samtidig har jeg respekt for kompetansen og tiltak som er satt i verk. Vi gledet oss til å sette nøkkelen i døra og komme i gang igjen, sier Wold.

-Hvordan var gårsdagen, da du fikk Raymonds beskjed?

- Hektisk, det er noen tydelige forskrifter og anbefalinger som skal følges. Det legger et stort ansvar for oss og våre kunder og besøkende. Vi legger til rette for at dette skal gjennomføres hundre prosent.

Wold understreker at det skal være sikkert og trygt for senterets kunder. Samtidig skal kundeopplevelsen være god.

- Hva slags tiltak har dere satt i gang?

- Vi har bred kommunikasjonsform i alle kanaler og flater, knytta til råd og regler. I tillegg antibac-stasjoner, vektere har munnbind som de deler ut til kunder som ikke har det. Vi har oss med direktetelling minutt til minutt. så har kontroll på antall i butikken. Ser vi det blir for høyt, har vi tiltak som vi iverksetter.

Wold venter det største kundetrykket mellom kl. 14 og 20. Han kommer med følgende oppfordring til besøkende:

- Kjenn reglene og anbefalingene fra kommunen og regjeringen. Det er det beste for å holde smittetall nede. Vi skal sørge for det samme, og vil sørge for et trygt og godt besøk på Oslo City. Les dere opp og ta ansvar.

Wold håper dette blir den siste runden med gjenåpning etter nedstengning.

- Skulle det reverseres får vi ta det når det kommer.

Butikksjefer glade

Børsen snakker også med butikksjefen på Body Shop, Kaja Haugan.

- Hvordan var det å åpne?

- Det var veldig gøy, vi har ventet siden januar, og trodde ikke vi måtte vente så lenge. Veldig gøy å være tilbake, selv om det var litt stress. Vi måtte vaske og styre litt. Vi dro rett ned til butikken når vi fikk vite at vi fikk komme ned.

Haugan forteller om en natt med lite søvn.

- Jeg sov godt da jeg først fikk sove, men det tok noen timer. Så var vi på plass klokka åtte.

Haugan forteller at hun fikk meldinger fra de ansatte før hun rakk å si noe. De jublet for å kunne komme tilbake på jobb.

Butikksjefen ved klesbutikken Urban Pioneers, Tala Ghaeny, er glad for å kunne åpne dørene.

- Det er fantastisk, veldig glad for å åpne, vi har vært stengt en stund. Fint å få solgt varer som har hengt i butikken. Det funker ikke alltid å selge over nett. Folk vil jo gjerne prøve klær, så vi har hatt mye returer.

Ghaeny sier at selv om de var forberedt på å åpne denne uka, har de siste tolv timene vært stressende.

- Vi har vært få ansatte som har løpt fram og tilbake for å få gjenåpnet. Alle ble veldig glade. Men i løpet av pandemien har hatt fire ansatte som har sluttet, det er fint å åpne og kunne tilby jobb til de ansatte.

Fornøyde kunder

Søstrene Maya og Alisar Jamal er glade for å kunne handle på senteret igjen. Nå handler de inn dekorasjoner til en bursdag.

- Det er herlig. Endelig kan man komme seg ut litt og shoppe og være sosial. Jeg håper planen lykkes, så vi kommer oss ut av pandemien. Jeg ble veldig glad, sier Maya.

- Jeg har savnet å gå på Starbucks, og H&M og Body Shop, legger hun til.

De frykter likevel at folk ikke vil følge reglene.

- Folk har vært hjemme veldig lenge, og vil bare ut. Så jeg tror ikke de kommer til å være så opptatt av å følge reglene, sier Alisar.

Ved skobutikken Foot Locker på Karl Johan, et steinkast unna kjøpesenteret, treffer Børsen på Victoria Moen Munthe og Romel Penullar. De står i en kø som strekker seg rundt hjørnet.

- Det er sykt, hadde ikke forventet at det var så mange, sier Penullar.

Han forteller han er på jakt etter sko, som han skal selge videre.

- Jeg har gledet meg. Det er lansert mange nye sko, disse skoene blir solgt for mange tusen kroner, og sånn tjener mange ungdommer penger om dagen – å selge sko.

- Jeg skal kjøpe sko som jeg selger skoene på Finn eller Tise. Originalprisen er ganske billig, men mange selger dem for dobbelt så mye.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer