Jubler for Oscar-vinnerens detalj

- Det var fullt og helt en overraskelse, men en herlig en.

BEDRE OG BEDRE: Morsom, spennende, tidvis rå og brutal – og i tillegg er «Parasitt» en film som får deg til å tenke. Og som bare blir bedre jo mer en tenker på det. Foto: Arthaus. Video: Barunson E&A Vis mer
Publisert

Bong Joon Ho ble historisk med filmen «Parasitt» under årets Oscar-utdeling. Aldri tidligere har en film uten engelsk tale vunnet Oscar for beste film, og den sørkoreanske filmen danket ut blant andre Martin Scorsese og Quentin Tarantino.

I kjølvannet av all oppmerksomheten etter triumfen, drypper det også på andre og kanskje mer uventede aktører knyttet til skrekk-komedien.

En liten, men iøyenfallende boks med potetgull, godt skjult i en sekvens i filmen, har vist seg å få store konsekvenser.

BORTGJEMT: Salget har skutt i været etter at det iøyenfallende potetgullet dukket opp i filmen «Parasitt». Foto: Arthaus
BORTGJEMT: Salget har skutt i været etter at det iøyenfallende potetgullet dukket opp i filmen «Parasitt». Foto: Arthaus Vis mer

Den spesielle boksen tilhører det spanske firmaet Bonilla a la Vista, som i enkelte kretser er kjent for sine halvkilosdunker med potetgull. Sør-Korea er ett av markedene de eksporterer til, og dunkene skal fra før ha hatt en form for kultstatus.

I en alder av 87 år er César Bonilla fortsatt daglig leder for bedriften. Han bekrefter overfor spanske medier at de har måttet doble produksjonen etter at dunken dukket opp i Oscar-vinneren.

Faktisk har nettsalget av potetgullet økt med 150 prosent i to uker, skriver La Vanguardia. Nå må selskapet skaffe flere kollegaer til de rundt 115 ansatte.

Bonilla a la Vista produserer rundt 540 tonn potetgull i året, og selger 60 prosent i utlandet. To tredeler av dette selges i Sør-Korea, hvor de spesielle halvkilosdunkene ofte dukker opp i sosiale medier.

Produktplassering er en gigantindustri, og kommersielle aktører betaler ofte store summer for å få vist fram produktene sine i populære settinger.

Men det lå ingen plan bak at dunken dukket opp i en kort sekvens i det som skulle bli en historisk Oscar-vinner.

Det fant selskapet først ut av gjennom venner og kunder da filmen gikk på kino i Spania.

- Det var fullt og helt en overraskelse, men en herlig en. Salget har økt mye, men merkelig nok hovedsakelig i Spania, sier en talsperson til Guardian.

Dagbladets filmanmelder Inger Merete Hobbelstad beskriver «Parasitt» som et «underlig dyr: En tredjedels thriller, en tredjedels infam satire, en tredjedels sort komedie, men med eksistensielle undertoner og et skyhøyt underholdningsnivå.»

Filmen vant også Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes i fjor, og ble belønnet med terningkast seks av Dagbladets anmelder.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer