Fattigdom:

- Jula blir tøffere i år

I over et år har lommeboka vært slunken for mange. For dem med aller dårligst råd kan det bli verre framover.

DYRTID: Nordeas forbrukerøkonom Derya Incedursun tror jula 2023 blir ekstra tøff for mange. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
DYRTID: Nordeas forbrukerøkonom Derya Incedursun tror jula 2023 blir ekstra tøff for mange. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert

Selv om kalenderen ikke engang er bladd om til oktober, har de første julevarene nådd hyllene. For mange betyr den siste tida på året forventninger om kvalitetstid, god mat og ferie.

Men stadig flere kjenner også på en voksende uro, høytida bringer også med seg økte kostnader til gaver og godsaker. Siden i fjor har inflasjonen vært skyhøy, og med økte renter er det mange som merker at det kniper.

- Jeg er ganske sikker på at jula i år blir tøffere for folk enn i fjor. I år tror jeg det er flere som trenger hjelp. Det er økte matvarepriser, inflasjonen er fortsatt høy, det er veldig mange, ikke bare lavinntektshusholdninger, som kjenner på høye renter. Det var mange som sleit i fjor, men som vil slite enda mer i år. I tillegg til det være flere husholdninger som kanskje ikke trengte hjelp i fjor, som trenger det i år.

Det sier forbrukerøkonom i Nordea, Derya Incedursun. Hun vet godt hvordan det er å være fattig barn i jula, noe som gjør henne ekstra opptatt av fattigdomsproblematikken.

Dyrtida svir kraftig for en stor gruppe nordmenn. En fersk rapport fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO viser at seks prosent av norske hushold befinner seg i kategorien «ille ute». Det utgjør hele 150 000 hushold.

I to tredjedeler av «ille ute»-husholdene har ett eller flere husstandsmedlemmer droppet måltider på grunn av pengemangel, ifølge rapporten.

- TRIST: Ved Fattighuset i Oslo ser de ansatte og frivillige en økning i antall besøkende som kommer for å få matposer. Reporter/Video: Karoline Guldbæk Olsen/Bjørge Dahle Johansen Vis mer

Vil gi julepenger

Mímir Kristjánsson i Rødt mener å ha en løsning på en bedre jul for dem som sliter økonomisk. I fjor vedtok Stortinget å gi en ekstra tusenlapp til dem som mottar sosialhjelp, pluss 1000 kroner per barn.

Vedtaket fikk kritikk blant annet fordi det kom bare noen dager før julaften.

- I desember får alle dårlig samvittighet på vegne av de fattige, så da kommer Stortinget hvert år med en ekstra julegave rett før jul. Det er litt parodisk at de første julevarene kommer i hyllene allerede i oktober, mens støtte til de fattige kommer som en panikkreaksjon midt i desember, sier han til Børsen.

Rødt ønsker derfor at personer på sosialhjelp får tusen kroner hver måned i årets tre siste måneder.

Forbrukerøkonom Incedursun er skeptisk til forslaget. Hun etterlyser tiltak som hjelper de trengende på lang sikt - stedet for å lette samvittigheten før jul.

- Gi gjerne en tusenlapp ekstra, men så kan man spørre seg hvor lenge det hjelper. Disse ekstra tilskuddene vil ikke løse selve problemet. Det løser bitte litt av situasjonen akkurat her og nå. Dem som har minst eksisterer jo hele året, og er bekymret for økonomien hele året, sier hun.

Juleangst

Sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen, uttalte til Børsen lørdag at direkte pengestøtte til lavinntektsfamilier er noe av det verste man kan gjøre når man forsøker å få ned inflasjonen.

- Økt pengestøtte til de fattige nå vil føre til økte renter. Det er ikke et lett budskap å komme med. Men det er dessverre sånn det er, sa han.

FATTIGKØ: Hundrevis av mennesker venter på hjelp til å komme seg gjennom jula. På Fattighuset i Oslo er det hektisk julestrid. -Vi har fått inn ekstra mat fra kansellerte julebord, sier Styreleder Jansen Solvang. -Jeg håper å få litt julemat og kanskje en gave til dattera mi, sier Nurgima Asanovska. Video: Sondre Andreas Wedøe Nodland / Lars Eivind Bones Vis mer

Det får Rødt-Mímir til å reagere.

- Jeg synes det er kvalmt at dem som har minst skal få skylda for inflasjonen. Hvis norsk økonomi er overoppheta, så er det ikke de fattige sin skyld. Det er ikke lite penger i Norge, men de er dårlig fordelt. Mange har fortsatt et voldsomt forbruk. Løsningen er ikke å holde tilbake penger for folk som ikke har mat på bordet, mens andre spiser på luksusrestauranter, raser han.

Kristjánsson tror allerede mange begynner å få klump i magen av tanken på jula.

- Jeg tror det er mange som gruer seg allerede. Vi skal jo alle gjøre nesten det samme, og da blir det så mye tydeligere på at det er forskjell på oss. Å begynne å tenke allerede nå at man kanskje ikke har råd til gaver til ungene dine eller å gå i juleselskap - det er veldig ubehagelig. Juleangsten dukker opp i det julevarene når butikkhylene, sier han.

Ber om skattekutt

Han er også kritisk til at det er stort fokus på å få flere ut i jobb, som er blant forslagene til sjeføkonom Knudsen, og understreker at det er mange som ikke kan jobbe.

- Den enkleste måten ut av fattigdom er å gi folk penger til å leve av. Mange mennesker i Norge skal ikke være i jobb, som pensjonister og uføre. Noen er det viktig å få i jobb, mens ganske mange av de fattige ikke skal jobbe uansett. Det bør bli høyere ytelser. Går du på trygd og pensjon skal du kunne leve av det, men det kan man ikke i dag, sier politikeren.

JULEANGST: Mímir Kristjánsson tror mange allerede gruer seg til jul. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
JULEANGST: Mímir Kristjánsson tror mange allerede gruer seg til jul. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Forbrukerøkonom Incedursun håper statsbudsjettet, som blir lagt fram til uka, viser noen gode løsninger på fattigdomsproblemet. Å kutte skatten helt for dem som tjener under 150 000 kroner er blant forslagene til Knudsen.

- Jeg er ikke i tvil om at det er et ønske fra politikerne å løse dette, men man trenger mer handlekraft. Å dele ut noen tusenlapper ekstra er veldig kortsiktig. Å redusere skatten - det er mer langsiktig, og kan komme flere husholdninger til gode på sikt, mener Nordea-profilen.

Kristjánsson er - ikke overraskende - positiv til mindre skatter for dem med minst.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer