Julegave kan gi skattesjokk

Håper du på julegave fra bedriften i år? Det kan gi deg en overraskende skattesmell, advarer økonomirådgiver.

ADVARSEL: Årets julegave fra sjefen bør komme med en advarsel. Husk skatteplikten, oppfordrer økonomirådgiver. Foto: NTB scanpix
ADVARSEL: Årets julegave fra sjefen bør komme med en advarsel. Husk skatteplikten, oppfordrer økonomirådgiver. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regelverket for gaver fra bedrift til ansatte er endret på en rekke punkter siden snøen falt i fjor.

- Det kan gi en overraskende smell på skatten for mange, advarer økonomirådgiver Espen Øren i Infotjenester.

HARD PAKKE: Julegaven fra sjefen kan gi skattesmell, advarer økonomirådgiver Espen Øren.
HARD PAKKE: Julegaven fra sjefen kan gi skattesmell, advarer økonomirådgiver Espen Øren. Vis mer

Økt grense, men

Den viktigste endringen er at den skattefrie grensa for gaver er økt fra 1000 til 2000 kroner. Noe som i utgangspunktet skulle tilsi mer romslighet og kanskje utsikter til rausere pakker fra sjefen.

Så enkelt er det imidlertid ikke. Flere andre regelendringer trekker i motsatt retning, understreker Øren.

Glem rabatten

For det første er det nå markedsprisen som skal legges til grunn for beregningen av skatteplikt - ikke det bedriften faktisk har betalt for gavene.

- Hvis arbeidsgiver får prisavslag og gode rabatter fordi bedriften kjøper inn store kvanta, vil det likevel være markedsprisen før rabatt som skal legges til grunn. Tidligere var beregningsgrunnlaget det bedriften faktisk betaler, men slik er det ikke fra 2019, sier Øren.

PAKKEPERSPEKTIV: 16. desember er siste frist hvis du skal sende en julegave i posten, og den skal frem til jul. Da havner den på Postens logistikksentral i Oslo, hvor den må gjennom sin egen lille berg- og dalbane. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Alt skal med

Øren minner også om at det er summen av alle gaver de ansatte får gjennom hele året som skal regnes inn i 2000-kronersgrensa.

- Her må man ta med alt. Påskegaver? Sommergaver? Det er summen av det hele, basert på markedsverdi og før rabatter, som ikke skal overskride 2000 kroner.

På toppen av det hele må arbeidsgiveren passe på å trekke skatt og betale arbeidsgiveravgift for gaver som den ansatte eventuelt får fra kunder, forretningsforbindelser eller andre tredjeparter.

- Disse gavene inngår også i 2000-kronersgrensen, påpeker Øren.

Grensa nådd?

Økonomirådgiveren minner også om at forutsetningen for skattefrie gaver er at de ikke gis som rene pengebeløp, og at gavene deles ut som en generell ordning i bedriften.

- I sum kan disse endringene bety at flere, mer eller mindre ubevisst, overstiger den skattefrie grensa på 2000 kroner. I så fall blir det skatteplikt og arbeidsgiveragift på gaven(e), sier Espen Øren.

Noen unntak

Skatteetaten opplyser imidlertid at oppmerksomhetsgaver av bagatellmessig verdi, som for eksempel blomster, konfekt eller en rimelig vinflaske, i praksis ikke vil bli ansett som skattepliktig for mottakeren.

«Dette gjelder både i og utenfor ansettelsesforhold. Slike gaver er skattefrie, selv om det samme år ved andre anledninger mottas andre skattefrie gaver innenfor gjeldende beløpsgrenser», skriver Skatteetaten.

I skatteloven § 15-15-1 heter det også at gaver fra egen arbeidsgiver til en verdi av inntil 8 000 kroner ikke regnes som skattepliktig inntekt når gaven gis etter minst 20 års tjenestetid i bedriften og består av annet enn pengebeløp. Det samme gjelder når slike gaver gis etter minst ti års ytterligere tjenestetid.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer