Julegave kan gi skattesmell

Ekspert advarer. Arbeidsgiver må følge nøye med og forholde seg til et komplisert regelverk.

OBS: Arbeidsgivere må passe på flere mulige snubletråder når de gir gaver til sine ansatte. Foto: Vegard Grøtt / NTB
OBS: Arbeidsgivere må passe på flere mulige snubletråder når de gir gaver til sine ansatte. Foto: Vegard Grøtt / NTB Vis mer
Publisert

Reglene for beregning av skatt på gaver i et arbeidsforhold er blitt endret både i 2019 og seinest på nytt igjen i fjor.

Nå advarer økonomirådgiver Espen Øren i Simployer om at det kan lure en skattesmell gjemt bak glanset papir og duften av svibler og nystekt ribbe.

Den viktigste endringen er at den skattefrie grensen er blitt hevet fra 1000 til 5000 kroner, og at det ikke lenger er noe krav om at gavene gis som en generell ordning i bedriften.

Men herfra og helt fram til julekvelden dukker det opp en rekke mulige snubletråder for arbeidsgiverne. Tråkkes det feil, kan arbeidstakerne sitte igjen med en ekstra skatteregning.

Rabatt må nulles

For det første: Skattefrie gaver skal ikke gis som et rent pengebeløp. Derimot kan bedriften gjerne gi gaver i form av redusert fordelsbeskatning på firmabil, fri mobil eller bredbånd, forsikringer og liknende.

Dernest må arbeidsgiver følge meget nøye med dersom gaven(e) er kjøpt inn til rabatterte priser.

- I disse dager bestiller mange gaver til ansatte med god rabatt. Da er det viktig å merke seg at det er markedsprisen, og ikke det du betaler, som avgjør den skattemessige behandlingen av de ansatte, understreker Øren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer