Siste liten og trangt julegave-budsjett?

Julegavetips: - Vil svi

Nordmenn sparer ikke på jula, selv om julebudsjettene rundt i de tusen hjem er blitt trangere. Her er julegavegrepene for slunkne lommebøker.

IKKE MINDRE: Vi handler ikke mindre julegaver i år heller. I snitt planlegger vi å kjøpe 11 julegaver hver. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE MINDRE: Vi handler ikke mindre julegaver i år heller. I snitt planlegger vi å kjøpe 11 julegaver hver. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har dårligere råd enn før, men likevel skal vi bruke mer penger på julegaver i år. Vi sparer ikke på jula, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl til Dagbladet.

Virke, som er hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen, spår en vekst på tre prosent for årets julehandel sammenliknet med i fjor.

- Hvis du ennå ikke har kjøpt julegave, så ikke stress - gi en opplevelse. Da er ikke prislappen så viktig – tid er det viktigste man gir. Det kan være en suppetur på ski, en tur på kino eller bowling, sier Sandmæl.

SPØR: Avklar hva familien faktisk ønsker seg til jul, råder Silje Sandmær i DNB. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SPØR: Avklar hva familien faktisk ønsker seg til jul, råder Silje Sandmær i DNB. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Selv gir hun mange opplevelser i år. Da har hun brukt tid på kortet, med et koselig bilde eller liknende.

- Det viktigste er at man ikke bruker mer penger på gaver enn man har råd til. Du bør ikke å sette deg i gjeld til jul fordi du skal kjøpe gaver. Det kommer til å svi etterpå, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank1.

Du bør altså sette opp et julebudsjett, råder forbrukerøkonom Gundersen, kjent fra blant annet TV-programmet «Luksusfellen».

Sett opp hvor mange du skal kjøpe gave til, hva du har råd til å bruke på gaver – og fordel det utover.

Gavefri jul

I gjennomsnitt planlegger nordmenn å kjøpe 11 julegaver i år, viser DNBs undersøkelse.

1 av 4 panikkhandler julegaver. Dette viser en undersøkelse Ipsos har utført for DNB. 1048 respondenter har deltatt i undersøkelsen. 7 av 10 svarer at de vil gjerne ha hjemmelagede gaver.

DROPP DET: Forbrukerrådet fraråder denne julegaven. Du bør heller gjøre noe helt annet med pengene. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

4 av 10 sier de ønsker seg en jul helt uten gaver.

Den viktigste grunnen til at folk ønsker seg en gavefri jul er ifølge undersøkelsen ikke økonomiske problemer, men at de har det de trenger og «jula handler ikke om gaver». Økonomiske årsaker kommer på tredjeplass.

- Hvis man er redd for å skuffe, så finnes det ikke noe bedre enn å forventnings-avklare og gi det folk ønsker seg mest – opplevelser, sier Silje Sandmæl.

«Forventningsavklaring» er et nøkkelord når det gjelder julegaver, mener forbrukerøkonomen.

- Forventningsavklaring

- Barn setter ting på ønskelista si som man kan bli helt sjøsjuk av. De har ingen realitetsorientering om at en iPhone koster en halv månedsinntekt for noen. Hvis du avklarer forventningene, skuffer man ikke, sier Sandmæl.

Du bør også avklare hva du selv forventer deg av andre. Sandmæl sier for eksempel til mora si at hun ønsker seg hjemmestrikk – og ikke noe annet.

Hun mener det er fullt mulig å kutte ut gaver også. Med venninner kan man være ærlig om at man tenker å droppe julegaven i år.

- Selv om folk ønsker seg opplevelser, så gir vi klær, sier Sandmæl.

Opplevelser topper nemlig lista over det vi sier vi ønsker oss, men det er ikke blant topp fem engang av det vi gir. Klær er det vi oftest gir bort.

SPISES OPP: Selvom halvparten av oss planlegger å stramme inn i jula, spises tiltakene opp av prisveksten - vi bruker mer, forteller Magne Gundersen i Sparabank1. Foto: Gorm Kallestad / NTB
SPISES OPP: Selvom halvparten av oss planlegger å stramme inn i jula, spises tiltakene opp av prisveksten - vi bruker mer, forteller Magne Gundersen i Sparabank1. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Halvparten strammer inn

Høstens økonomiske turbulens har påvirket nordmenns lommebøker. 49 prosent kommer til å gjøre tiltak for å bruke mindre penger til jul i år.

Dette viser en undersøkelse Respons analyse har utført for Sparebank1 i november. Et representativt utvalg på 1040 nordmenn deltok i undersøkelsen.

- Det er trange tider. Halve Norge kommer til å gjøre noen tiltak, sier Magne Gundersen.

Det som kommer på topp, er nettopp julegave-tiltak. 25 prosent sier de har tenkt å kjøpe rimeligere julegaver i år. 16 prosent sier de kommer til å kjøpe færre julegaver.

- Rimeligere julegaver er det flest nevner. Særlig voksne mellom 35 og 55 år sier de kommer til å kjøpe rimeligere julegaver – der er det én av tre som sier de vil gjøre dette. Mange gjør flere tiltak. Noen spleiser på julegaver, kjøper brukte gaver eller gir gaver som ikke koster penger.

Men selv om vi skal spare litt i år, spiser prisveksten opp mye av tiltakene. I november økte prisveksten på årsbasis til 4,8 prosent.

- Vi bruker ikke noe mindre penger til jul. I snitt kommer vi til å bruke mer penger til jul i år enn vi gjorde i fjor. Det har sammenheng med at prisene har steget, sier Gundersen.