Julehandelen:

Julehandelen falt

Nordmenn brukte mindre penger på julehandelen i 2023.

NEDGANG: Karl Johan var full av folk før jula i 2023. Likevel handler folk mindre enn året før. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NEDGANG: Karl Johan var full av folk før jula i 2023. Likevel handler folk mindre enn året før. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag publiserte SSB tall for varehandelen i desember. De viser en nedgang på 0,9 prosent fra november. Hele 2023 hadde en nedgang på 3 prosent sammenliknet med 2022.

- Næringen som bidro mest til nedgangen var butikkhandel med andre husholdningsvarer i spesialforretninger, med blant annet møbler og byggevarer som trakk ned. I tillegg trakk også butikkhandel med sportsutstyr en del ned i desember, sier seniorrådgiver i SSB Marius Bergh, i en pressemelding.

DYRTID: Etter seks rentehevinger i fjor, så velger Norges Bank å starte året med ei rente liggende på stedet hvil. Vis mer

Tallene er likevel justert for prisvekst - som i fjor var markant. Selve omsetningen i detaljhandelen økte med 2,2 prosent i fjor.

- Det viser at økt rente biter og gjør folk mer forsiktige. Vi kjøper mindre varer og prioriterer tøffere. Det er godt å se at folk tar grep, selv i julehandelen. Det viser omstillingsevne og at folk evner å tilpasse seg når det trengs, sier sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen, i en kommentar til Børsen.

Økning for apotek og klær

Apotekvarer og klesbutikker solgte mer i fjor enn i 2022. Begge næringene økte også litt i desember.

- For året 2023 økte omsetningsvolumet hele 4,7 prosent for apotekvarer. For klær var økningen 1,3 prosent for hele 2023 sammenliknet med 2022, sier Bergh.

I 2022 var det ingenting ved julehandelen som viste at nordmenn hadde fått trangere økonomi - og totalt ble det handlet for 100 milliarder kroner.