Andrey Yakunin er dronetiltalt:

- Juridisk feil

Den dronetiltalte Andrey Yakunins forsvarer, John Christian Elden, sier til Børsen at forsvarerne mener at tiltalen er juridisk feil.

IKKE SKYLDIG: Advokat John Christian Elden kommenterer tiltalen mot drone-siktede Andrey Yakunin. Video: Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det nasjonale statsadvokatembetet har tatt ut tiltale mot 47 år gamle Andrey Yakunin, som ble pågrepet i Hammerfest 17. oktober i år. Yakunin er tiltalt for å ha fløyet drone på Svalbard.

Yakunin er tiltalt for at han «som russisk statsborger har eid og kontrollert et luftfartøy som har landet på, tatt av eller flydd over Norges territorium», heter det i tiltalen.

- Juridisk feil

Yakunins forsvarer, John Christian Elden, sier til Børsen at forsvarerne mener at tiltalen er juridisk feil.

- Han nekter straffskyld, men er glad for at den er nedjustert og at det presiseres at det er turistformål han har hatt. Men han mener det ikke er grunnlag for å ta ut en tiltale, sier Elden og legger til:

- Vi mener den er juridisk feil og at den ikke burde bli tatt ut. Man burde ikke tiltale turister for å ta dronebilder av turistvirksomhet.

Yakunin er både russisk og britisk statsborger, og er sønn av en oligark med påståtte tette bånd til Putin. Andrey Yakunin beskrives på sin side som en slags «minigark» - en forretningsmann med virksomhet i en bransje preget av samrøre mellom politiske beslutningstakere og næringstopper i Russland.

Trives ikke i fengsel

Elden sier at Yakunin ikke trives i fengselet, men at han gleder seg til å komme ut og vil forberede seg til saken som kommer opp.

- Vi vet ikke hvorfor det er en vedvarende fengsling, annet enn at det er påberopt unndragelsesfare - som vi mener ikke er til stede. Han er en britisk borger bosatt i Italia, presiserer forsvareren.

Videre forteller han at politiet ikke har stilt spørsmål angående Yakunins familiehistorie.

- Politiet konstaterer at det er en sak som ikke omhandler sikkerhetshensyn eller russiske offentlige interesser, forteller han, og opplyser videre at de får bistand fra den britiske ambassaden.

Yakunin har ikke kommentert ytterligere rundt forholdet til sin far.

- Han er én person, og hans far en annen. Han har ikke noe med farens virksomhet å gjøre.

I en tidligere uttalelse til Børsen fra hans pressekontakt, avvises alle koblinger til russiske myndigheter eller den russiske presidenten.

- Andrey gjorde dette tydelig i sin fordømmelse av krigen, heter det i uttalelsen.

Peker på Svalbard-traktaten

Elden mener tiltalen mot Andrey Yakunin mangler rettslig grunnlag, og at det ikke er lovlig å forskjellsbehandle borgere på Svalbard.

Elden sier til NTB at saken mot Yakunin skiller seg fra de andre drone-sakene fordi den utelukkende gjelder en hendelse på Svalbard.

- Svalbardtraktaten forbyr staten i å diskriminere personer på bakgrunn av deres nasjonalitet. Uavhengig av om en person er britisk eller russisk, skal han ikke behandles annerledes enn andre borgere, sier Elden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer