Myndighetene i Kina fører en knallhard nullsmitte-strategi mot coronaviruset, og flere kinesiske byer har vært helt eller delvis nedstengt de siste ukene.
Blant annet er Shanghai, som blir sett på som landets handelssentrum, med verdens største eksporthavn og 25 millioner innbyggere, inne i sin sjette uke med nedstengninger.
Det har ført til kaos i byens store havn, som fører til et sterkt press på globale forsyningskjeder som allerede sliter etter Russlands invasjon av Ukraina.
De strenge restriksjonene skaper nå kraftig uro i byen.

Frykter økonomisk krise i Europa
Protesterer mot myndighetene
Ifølge The Guardian har det den siste tida blitt delt en rekke videoer på kinesiske sosiale medier som viser mulige coronapositive mennesker i Shanghai som blir tvunget i karantene med makt.
I noen nabolag skal ett mulig positivt coronatilfelle ha ført til at alle i bygningen ble tvunget til å holde seg innendørs.
Videoene skal ha blitt sensurert av kinesiske myndigheter, men Shanghais innbyggere skal ha fortsatt med å poste dem for å protestere mot nedstengningene og hvordan de blir håndhevet.
Denne helga skal innbyggere i flere av byens distrikter ha fått varsler om at de ikke får lov til å forlate hjemmene sine eller motta matleveringer på døra. Dette skal ha ført til en rekke klager på sosiale medier, ifølge avisa.

- Skaden har allerede skjedd
- Viruset er ikke skummelt lenger, men måten regjeringen har håndhevet politikken sin på er skremmende. Vi trodde nedstengningen ville bli trappet ned denne måneden, men nå er det ingen ende i sikte igjen, sier en Shanghai-innbygger til The Guardian.
Videoer skal også vise at myndighetenes utsendte, som blir kalt «Dàbái», oversatt til «De store hvite» på grunn av de hvite beskyttelsesdraktene de går med, skal ha tatt seg inn i en rekke leiligheter og sprayet desinfeksjonsmiddel overalt.
Nå spør mange seg om det i det hele tatt er et grep begrunnet i vitenskap, og om det er innenfor rent juridisk.

Børsene stuper: - Mye usikkerhet
- Må holde seg til grunnloven
Søndag gikk et brev til myndighetene skrevet av blant andre Tong Zhiwei, professor ved Shanghais East China University of Political Science and Law, viralt på sosiale medier, ifølge avisa. Brevet skal ha blitt sensurert flere ganger, men skal ha fortsatt å dukke opp etter at Shanghais innbyggere postet det igjen og igjen.
I brevet skriver professor Zhiwei at corona-restriksjonene og måten myndighetene utfører dem på kan føre til «en juridisk katastrofe».
- Pandemiforebygging må balanseres med å sikre folks rettigheter og friheter. Lokale myndigheter og tjenestemenn må holde seg til grunnloven og lovene lokalt, og kan ikke ødelegge rettsstaten, skriver Zhiwei i brevet ifølge avisa.

- Flere år med rot og surr
- Et nytt nivå
The Guardian har også snakka med Guobin Yang, sosiolog ved Universitetet i Pennsylvania og forfatter av boka «The Wuhan Lockdown», som mener at Shanghai nå har tatt corona-restriksjonene til et nytt nivå.
- Som vi så i Wuhan i 2020 da viruset først inntraff, protesterer innbyggerne nå mot regjeringens håndhevelser av nedstengningene. Shanghai har tatt dette til et nytt nivå, men vi vet fortsatt ikke hvordan regjeringen vil reagere til slutt, sier han til avisa.
Onsdag ble det også kjent at WHO-sjefen Tedros Adhanom Ghebreysus ble sensurert av kinesiske myndigheter da han stilte spørsmål ved landets coronastrategi.
- Vi tror ikke at Kinas nullsmittestrategi er bærekraftig når vi ser på hvordan viruset er nå og hva vi forventer i framtida. Vi har diskutert dette med kinesiske eksperter, og har sagt at denne tilnærmingen ikke er bærekraftig. Jeg tror det vil være veldig viktig med et skifte, sa han på en pressekonferanse tirsdag.
Uttalelsen ble posta på kinesiske sosiale medier av FN, men ble senere tatt ned av kinesiske myndigheter, ifølge CNN.

Rikinger tar desperat grep: Rømmer
Skaper forsyningsproblemer
Nedstengningen av Shanghai har skapt kaos i havnen både i byen og i andre havner rundt om i verden, og flere eksperter mener global skipsfart vil lide langt utover sommeren.
Knut E. Sunde, direktør i bransje- og industripolitisk avdeling i Norsk Industri, har tidligere uttalt til Børsen at han er bekymret for virkningene av Kinas nullsmittestrategi.
- Vi merker det hele tida. Det er kaos og armer og bein, og mangel på vitale komponenter. Det går hardt ut over europeisk bilindustri, og veldig mange forbrukervarer, spesielt pc-er og telefoner og all verdens duppeditter, sier han.