Coronaviruset:

Jusprofessor om tiltakene: - Synsing

Kunnskapsgrunnlaget for dagens tiltak er for dårlig, mener Hans Petter Graver, som ber regjeringen lytte til flere fagstemmer enn FHI og Helsedirektoratet.

SKJENKESTOPP: Serveringssteder har med dagens tiltak ikke lov til å servere alkohol. Et ikke-forskningsbasert tiltak, påpeker jusprofessor Graver. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
SKJENKESTOPP: Serveringssteder har med dagens tiltak ikke lov til å servere alkohol. Et ikke-forskningsbasert tiltak, påpeker jusprofessor Graver. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tre uker etter at regjeringen strammet inn, raser debatten om dagens smitteverntiltak.

Tirsdag sto skjenkestopp for tur i NRKs Debatten. Fredag ettermiddag lovet statsminister Jonas Gahr Støre lettelser «på noen områder» neste uke.

Helseminister Ingvild Kjerkol forsvarte tiltaket og forsikret seerne om at hun og resten av regjeringen har lyttet til sine fagmyndigheter - altså Helsedirektoratet og FHI.

Det holder ikke, mener Hans Petter Graver, jusprofessor ved UiO og forfatteren bak «Pandemi og unntakstilstand».

- To år inn i pandemien har vi fortsatt ikke kunnskaper til å ha en fornuftig mening om tiltakene, sier han.

- Det er ingenting som tyder på at moderat skjenking av alkohol, særlig knyttet til spising, øker smitten. Det er ren synsing som ikke er forskningsbasert.

- Rart

Graver etterlyser involvering av flere fagmiljøer enn bare helse.

- Myndighetene har ikke gjort noe for å legge til rette for forskning på tiltak i et bredt utvalg av miljøer, sier professoren.

Konsekvensene av dette, mener han, er at regjeringen i dag «treffer tiltak mer eller mindre uten å vite kostnadene og konsekvensene av dem».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer