Kabelkrangel

På Stortinget åpner Arbeiderpartiet, i likhet med Senterpartiet, for å skrote de to eksportkablene til Danmark. Men den Ap-styrte regjeringen vil ikke nødvendigvis spille ball.

KABELKRANGEL: På Løvebakken åpner Ap for å fjerne eksportkablene til Danmark. I regjering sier partiet nei. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KABELKRANGEL: På Løvebakken åpner Ap for å fjerne eksportkablene til Danmark. I regjering sier partiet nei. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): - Vi må gjøre strukturelle grep for å endre et dysfunksjonelt marked som er helt ute av kurs. Vi står i en internasjonal krise som krever lokale løsninger, sa Senterpartiets energitopp Ole André Myhrvold til Dagbladet torsdag.

Han går inn for flere dramatiske grep for å få ned strømprisen i Norge:

  • «Fjerne» eksportkablene fra Norge til Danmark. Disse er utdatert om fem år, og da skal de ikke oppgraderes, krever Myhrvold. Dermed reduseres den norske strømeksporten betydelig. Kapasiteten for strømeksport skal altså ikke erstattes på noe vis.
  • Ramme inn kabelpunktene som egne prisområder. Det vil gi en egen innenlandspris på strøm, lavere enn eksportprisen, og rimer godt med det Dagbladet allerede i går skrev at regjeringen jobber med.
ÅPNER FOR Å KUTTE KABLER: Lederen av energikomiteen Marianne Sivertsen Næss. Foto: Terje Pedersen / NTB
ÅPNER FOR Å KUTTE KABLER: Lederen av energikomiteen Marianne Sivertsen Næss. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Helt enig

Nå får han støtte fra Arbeiderpartiets strømtopp på Stortinget, lederen av energikomiteen Marianne Sivertsen Næss.

Hun er enig i at overføringskapasiteten til Norge må ses på når kablene til Danmark eventuelt skal fornyes.

- Jeg er helt enig med Ole André i at det ikke er en automatikk i at kablene til Danmark erstattes. Det er viktig at vi i valg av løsninger framover ser det i sammenheng med all den nye kraftproduksjon som skal bygges ut i Nordsjøen, sier Sivertsen Næss.

- Må være sikre

Når det gjelder å ramme inn kabelpunktene som egne prisområder, så er Dagbladet kjent med at det har vært utredet i regjeringen.

Sivertsen Næss veier sine ord når hun blir utfordret på Sp-Myhrvolds klare støtte til et toprissystem.

- Ole André løfter noen av tiltakene som har vært foreslått i debatten. Vi må være sikre på at valgene vi gjør ikke gjør ting verre for folk, næringsliv og industri. Målet vårt er trygg strømforsyning og rimelige priser. Å vurdere endringer i hvordan kraftmarkedet fungerer kan gi virkning på prisen på lang sikt, men vil ta tid og forutsetter at vi lykkes med å øke produksjonen av fornybar kraft og nett betydelig i åra framover, sier Arbeiderpartiets strømtopp på Stortinget.

I strid med avtalen

Da skulle saken være grei, skulle en tro - men nei. I regjering vil Arbeiderpartiet ikke nødvendigvis åpne for å skrote kablene.

- Statnett opplyser at de mest sannsynlig vil ta stilling til reinvestering i de to Skagerak-forbindelsene innen 2025, og forutsetter at det vil være behov for myndighetsbehandling. Olje- og energidepartementet vil ta stilling til saken hvis den kommer på vårt bord, statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) i Olje- og energidepartementet til Dagbladet.

- Å begrense kablene ut fra prishensyn ville være i strid med EØS-avtalen, legger hun til.

- Bryter vi EØS-avtalen kan det skade norske arbeidsplasser, norsk økonomi og ikke minst våre muligheter til å importere kraft i perioder hvor vi trenger det. Vi har nettopp lagt bak oss en periode med bekymring for forsyningssikkerheten i Norge. Forbindelsene til våre naboland er helt sentrale i dette. Å etablere kunstige prisområder løser heller ikke den grunnleggende utfordringen, som er mangel på energi, fortsetter Sæther.

Statssekretæren sier departementet har «god dialog med energi- og miljøfraksjonene i Arbeiderpartiet og Senterpartiet».

- Både utvikling av nett og ny kraftproduksjon i Nordsjøen og utredning av ulike modeller for hvordan prisdannelsen i kraftmarkedet skal se ut i framtida er en del av denne diskusjonen. Det er viktig at vi gjør et grundig arbeid så vi ikke innfører tiltak som virker mot sin hensikt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer