Kabelkrangel

På Stortinget åpner Arbeiderpartiet, i likhet med Senterpartiet, for å skrote de to eksportkablene til Danmark. Men den Ap-styrte regjeringen vil ikke nødvendigvis spille ball.

KABELKRANGEL: På Løvebakken åpner Ap for å fjerne eksportkablene til Danmark. I regjering sier partiet nei. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KABELKRANGEL: På Løvebakken åpner Ap for å fjerne eksportkablene til Danmark. I regjering sier partiet nei. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): - Vi må gjøre strukturelle grep for å endre et dysfunksjonelt marked som er helt ute av kurs. Vi står i en internasjonal krise som krever lokale løsninger, sa Senterpartiets energitopp Ole André Myhrvold til Dagbladet torsdag.

Han går inn for flere dramatiske grep for å få ned strømprisen i Norge:

  • «Fjerne» eksportkablene fra Norge til Danmark. Disse er utdatert om fem år, og da skal de ikke oppgraderes, krever Myhrvold. Dermed reduseres den norske strømeksporten betydelig. Kapasiteten for strømeksport skal altså ikke erstattes på noe vis.
  • Ramme inn kabelpunktene som egne prisområder. Det vil gi en egen innenlandspris på strøm, lavere enn eksportprisen, og rimer godt med det Dagbladet allerede i går skrev at regjeringen jobber med.

- Helt enig

Nå får han støtte fra Arbeiderpartiets strømtopp på Stortinget, lederen av energikomiteen Marianne Sivertsen Næss.

Hun er enig i at overføringskapasiteten til Norge må ses på når kablene til Danmark eventuelt skal fornyes.

- Jeg er helt enig med Ole André i at det ikke er en automatikk i at kablene til Danmark erstattes. Det er viktig at vi i valg av løsninger framover ser det i sammenheng med all den nye kraftproduksjon som skal bygges ut i Nordsjøen, sier Sivertsen Næss.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.