Kaffe kan bli rikingluksus

Klimaendringer og et høyt kaffekonsum kan gjøre kaffe til en stadig dyrere og mer eksklusiv vare.

KAN BLI DYRT: Klimaendringer gir utfordringer for kaffeproduksjonen, som igjen kan gi nok en påkjenning for lommeboka. Foto: Shutterstock / NTB
KAN BLI DYRT: Klimaendringer gir utfordringer for kaffeproduksjonen, som igjen kan gi nok en påkjenning for lommeboka. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Få i verden drikker mer kaffe enn nordmenn, men i framtida kan det bli en svært dyr affære, om vi skulle velge å opprettholde vårt nåværende kaffekonsum.

For ekstremvær og klimaendringer truer verdens kaffeproduksjon.

Trues av El Niño

I år er det spesielt det ventede værfenomenet El Niño som gjør kaffeprodusenter bekymret. Ifølge CNBC frykter man at det vil gå utover robusta-bønnene, som blant annet brukes til å lage pulverkaffe.

Brasils robusta-produksjon har allerede blitt rammet av tørke, og nå frykter man at store produsenter, som Vietnam og Indonesia, også vil få problemer.

«I Sørøst-Asia assosieres El Niño-forhold med mindre nedbør enn vanlig og høyere temperaturer. Begge deler reduserer kaffeproduksjonen», heter det i en rapport fra Fitchs Solutions.

Produksjonen kan gå ned så mye som 20 prosent, ifølge eksperter. Resultatet kan bli galopperende kaffepriser.

Robusta-bønna er billigere og har et høyere innhold av koffein enn sitt motstykke, arabica-bønna. Det er sistnevnte som dominerer kaffemarkedet i Norge, og som fram til nå har hatt den dominerende posisjonen på det globale kaffemarkedet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.