Kaffe kan bli rikingluksus

Klimaendringer og et høyt kaffekonsum kan gjøre kaffe til en stadig dyrere og mer eksklusiv vare.

KAN BLI DYRT: Klimaendringer gir utfordringer for kaffeproduksjonen, som igjen kan gi nok en påkjenning for lommeboka. Foto: Shutterstock / NTB
KAN BLI DYRT: Klimaendringer gir utfordringer for kaffeproduksjonen, som igjen kan gi nok en påkjenning for lommeboka. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Få i verden drikker mer kaffe enn nordmenn, men i framtida kan det bli en svært dyr affære, om vi skulle velge å opprettholde vårt nåværende kaffekonsum.

For ekstremvær og klimaendringer truer verdens kaffeproduksjon.

Trues av El Niño

I år er det spesielt det ventede værfenomenet El Niño som gjør kaffeprodusenter bekymret. Ifølge CNBC frykter man at det vil gå utover robusta-bønnene, som blant annet brukes til å lage pulverkaffe.

Brasils robusta-produksjon har allerede blitt rammet av tørke, og nå frykter man at store produsenter, som Vietnam og Indonesia, også vil få problemer.

«I Sørøst-Asia assosieres El Niño-forhold med mindre nedbør enn vanlig og høyere temperaturer. Begge deler reduserer kaffeproduksjonen», heter det i en rapport fra Fitchs Solutions.

Produksjonen kan gå ned så mye som 20 prosent, ifølge eksperter. Resultatet kan bli galopperende kaffepriser.

Robusta-bønna er billigere og har et høyere innhold av koffein enn sitt motstykke, arabica-bønna. Det er sistnevnte som dominerer kaffemarkedet i Norge, og som fram til nå har hatt den dominerende posisjonen på det globale kaffemarkedet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer