Kaffemeny vekker oppsikt: - Latte er jålete

På ei turisthytte midt i hjertet av Jotunheimen finner du trolig landets korteste kaffemeny.

VINTERPERLE: I hjertet av Jotunheimen ligger Gjendebu som er DNTs eldste turisthytte som fortsatt er i drift. Den drives av Lars Åge Hilde - som også står bak en etter hvert berømt kaffemeny. Foto: Lars Åge Hilde
VINTERPERLE: I hjertet av Jotunheimen ligger Gjendebu som er DNTs eldste turisthytte som fortsatt er i drift. Den drives av Lars Åge Hilde - som også står bak en etter hvert berømt kaffemeny. Foto: Lars Åge Hilde Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Her finner du ikke noe latte, espresso eller mochamacha. Du får fløte eller sukker, da. Hvis du spør, sier driver av turisthytta Gjendebu, Lars Åge Hilde, til Børsen.

På Gjendebu midt i Jotunheimen har de en kaffemeny - kjent som landets korteste - som fra tid til annen går sin runde i sosiale medier. Det skriver Gudbrandsdølen Dagningen, som først omtalte saken.

Mannen bak den etter hvert småberømte menyen er ovennevnte Hilde - som de siste 20 åra har tatt imot turister på det som er DNTs eldste hytte.

KORT OG GODT: Dersom du er på utikk etter espresso eller mocha på Gjendebu, er du kommet til feil sted. Foto: Lars Åge Hilde
KORT OG GODT: Dersom du er på utikk etter espresso eller mocha på Gjendebu, er du kommet til feil sted. Foto: Lars Åge Hilde Vis mer

- I DNTs formålsparagraf, som Thomas Heftye utformet, heter det blant annet «Lad os gjøre det let og billigt (...)». Tanken er at turisthyttene skal representere et enkelt og naturvennlig friluftsliv. Dette er enkelt, konstaterer Hilde overfor Børsen.

- Jålete

- Hvilke reaksjoner får du fra gjestene på denne kaffemenyen?

- Det er stort sett tommel opp og smil. Kaffe latte er jo helt utenfor det turisthyttekonseptet representerer.

- Har du prøvd kaffe latte?

- Ja.

- Hva synes du?

- Jålete. Ikke å regne som kaffe - etter mitt syn.

- Hakket mer avansert

Selv om stuntet i utgangspunktet er ment å få gjester til å trekke på smilebåndet, forklarer Hilde at det er en dypere mening bak.

- Jeg kan først og fremst si at akkurat denne kaffemenyer er sterkt Pondus-inspirert. I Pondus har de faktisk en identisk meny. Jeg tror riktignok ikke at de tilbyr fløte og sukker, så sånn sett er vi hakket mer avansert, sier Hilde og ler.

Han fortsetter:

- Gjendebu ligger jo midt inne i Jotunheimen nasjonalpark. Noe av poenget er å etterlate et så lite miljømessig fotavtrykk som vi er i stand til. Sånn sett kan man si at menyen er et symbol på dette. Enkelt og greit.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer