Lederlønninger

Kaksedagen: - Forbanna

Denne helga kan sjefen koste på seg en ekstra dyr sjampanje. For akkurat nå har direktørene tjent like mye som en vanlig årslønn.

FIFFEN: Noen av Norges rikeste bor på Bygdøy. Her og i andre eksklusive nabolag kan det være grunn til å feire litt ekstra denne helga. Resten av oss bør bli forbanna, ifølge Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen. Foto: Lars Eivind Bones
FIFFEN: Noen av Norges rikeste bor på Bygdøy. Her og i andre eksklusive nabolag kan det være grunn til å feire litt ekstra denne helga. Resten av oss bør bli forbanna, ifølge Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

Begrepet er muligens i ferd med å sette seg: Kaksedagen er navnet.

Det er altså den dagen i året da topplederne har tjent like mye som gjennomsnittet av vanlige lønnsmottakere tjener i løpet av et helt år.

I år faller kaksedagen på fredag 27. januar, 20 arbeidsdager inn i 2023.

- Dette er en festdag for fiffen som burde gjøre folk flest forbanna, tordner Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen.

- Det er på tide å avlive myten om at vi er så like her i landet. Det er i hvert fall feil å si at vi er i samme båt, tilføyer hun.

- Det stemmer ikke

Regnestykket tar utgangspunktet i lokomotivene i norsk næringsliv, nemlig OBX-indeksen som består av de 25 mest omsatte selskapene på Oslo Børs.

Her ligger direktørlønningene på 8,1 millioner kroner i gjennomsnitt. Det inkluderer bonuser, men ikke pensjonspoeng, opsjoner og andre tillegg.

SSB beregner gjennomsnittslønna i Norge til 610 000 kroner. Dersom man forutsetter at sjefen har 260 arbeidsdager i løpet av et år, må han eller hun jobbe 20 dager for å komme over 600 000 kroner.

Det viser beregningene som Rødt har gjort. Martinussen mener at det norske lønnsgapet er blitt ekstremt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.