Lederlønninger

Kaksedagen: - Forbanna

Denne helga kan sjefen koste på seg en ekstra dyr sjampanje. For akkurat nå har direktørene tjent like mye som en vanlig årslønn.

FIFFEN: Noen av Norges rikeste bor på Bygdøy. Her og i andre eksklusive nabolag kan det være grunn til å feire litt ekstra denne helga. Resten av oss bør bli forbanna, ifølge Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen. Foto: Lars Eivind Bones
FIFFEN: Noen av Norges rikeste bor på Bygdøy. Her og i andre eksklusive nabolag kan det være grunn til å feire litt ekstra denne helga. Resten av oss bør bli forbanna, ifølge Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

Begrepet er muligens i ferd med å sette seg: Kaksedagen er navnet.

Det er altså den dagen i året da topplederne har tjent like mye som gjennomsnittet av vanlige lønnsmottakere tjener i løpet av et helt år.

I år faller kaksedagen på fredag 27. januar, 20 arbeidsdager inn i 2023.

- Dette er en festdag for fiffen som burde gjøre folk flest forbanna, tordner Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen.

- Det er på tide å avlive myten om at vi er så like her i landet. Det er i hvert fall feil å si at vi er i samme båt, tilføyer hun.

- Det stemmer ikke

Regnestykket tar utgangspunktet i lokomotivene i norsk næringsliv, nemlig OBX-indeksen som består av de 25 mest omsatte selskapene på Oslo Børs.

Her ligger direktørlønningene på 8,1 millioner kroner i gjennomsnitt. Det inkluderer bonuser, men ikke pensjonspoeng, opsjoner og andre tillegg.

SSB beregner gjennomsnittslønna i Norge til 610 000 kroner. Dersom man forutsetter at sjefen har 260 arbeidsdager i løpet av et år, må han eller hun jobbe 20 dager for å komme over 600 000 kroner.

Det viser beregningene som Rødt har gjort. Martinussen mener at det norske lønnsgapet er blitt ekstremt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer