Lederlønninger

Kaksedagen: - Forbanna

Denne helga kan sjefen koste på seg en ekstra dyr sjampanje. For akkurat nå har direktørene tjent like mye som en vanlig årslønn.

FIFFEN: Noen av Norges rikeste bor på Bygdøy. Her og i andre eksklusive nabolag kan det være grunn til å feire litt ekstra denne helga. Resten av oss bør bli forbanna, ifølge Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen. Foto: Lars Eivind Bones
FIFFEN: Noen av Norges rikeste bor på Bygdøy. Her og i andre eksklusive nabolag kan det være grunn til å feire litt ekstra denne helga. Resten av oss bør bli forbanna, ifølge Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

Begrepet er muligens i ferd med å sette seg: Kaksedagen er navnet.

Det er altså den dagen i året da topplederne har tjent like mye som gjennomsnittet av vanlige lønnsmottakere tjener i løpet av et helt år.

I år faller kaksedagen på fredag 27. januar, 20 arbeidsdager inn i 2023.

- Dette er en festdag for fiffen som burde gjøre folk flest forbanna, tordner Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen.

- Det er på tide å avlive myten om at vi er så like her i landet. Det er i hvert fall feil å si at vi er i samme båt, tilføyer hun.

- Det stemmer ikke

Regnestykket tar utgangspunktet i lokomotivene i norsk næringsliv, nemlig OBX-indeksen som består av de 25 mest omsatte selskapene på Oslo Børs.

Her ligger direktørlønningene på 8,1 millioner kroner i gjennomsnitt. Det inkluderer bonuser, men ikke pensjonspoeng, opsjoner og andre tillegg.

SSB beregner gjennomsnittslønna i Norge til 610 000 kroner. Dersom man forutsetter at sjefen har 260 arbeidsdager i løpet av et år, må han eller hun jobbe 20 dager for å komme over 600 000 kroner.

Det viser beregningene som Rødt har gjort. Martinussen mener at det norske lønnsgapet er blitt ekstremt.

- Kaksedagen rister kraftig i det norske selvbildet. Vi liker å tro at vi er i samme båt her i landet. Den dugnadshyggen stemmer ikke, sier Rødt-nestlederen.

- Konkurransedyktig

I tet på kakselista er Anders Opedal. Han leder Equinor, børsens desiderte tungvekter. Staten eier 67 prosent av aksjene.

På spørsmål rettet til Opedal om hva han tenker om begrepet kaksedagen, svarer informasjonsdirektør Sissel Rinde at det er styret som fastsetter konsernsjefens lønn.

BESKJEDENT: Grunnlønna økte i takt med generell lønnsøkning, fremholder Equinor-sjef Eldar Sætre og Telenor-topp Sigve Brekke. Betingelsene for DNB-direktør Kjerstin Braathen er ikke offentlig tigjengelig - ennå. Video: Endre Vellene og Lars Eivind Bones. Klipp: Ørjan Ryland. Foto: Lars Eivind Bones og Jørn H. Moen Vis mer

Lønna skal være konkurransedyktig, men ikke være ledende, utdyper hun.

Martinussen fnyser av argumentet.

- Lønn er ingen garanti for kvalitet. Det eneste du kan være sikker på, er at du får en sjef som er glad i å tjene penger. Eksemplene er mange på at det finnes mindre flinke toppsjefer, for å si det sånn.

Mange krisemøter

Direktørlønningene i de 25 mest omsatte selskapene på Oslo Børs varierer fra 2,6 millioner til over 15 millioner kroner.

Flertallet ligger rundt snittet. Ti av direktørene tjener et sted mellom 6 og 9 millioner kroner. Åtte av direktørene bikker 10 millioner i årsinntekt.

Det er også verdt å merke seg at gjennomsnitts årslønna som SSB beregner til 610 000 kroner kan oppleves som høy av mange.

I Norge er nemlig medianlønna betydelig lavere, nemlig 550 000 kroner. Det betyr, fortsatt ifølge SSB, at halvparten av alle norske lønnstakere tjener 550 000 kroner eller mindre i året.

FORBANNA: Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen mener lønnsgapet i Norge er blitt ekstremt. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB
FORBANNA: Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen mener lønnsgapet i Norge er blitt ekstremt. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB Vis mer

- Det er ekstreme forskjeller. Nå i januar er det krisemøter i mange familier for å finne ut hvordan de skal betale strømregninga og hanskes med økte utgifter. Samtidig sitter noen få med så store inntekter at det er vanskelig å se for seg hvordan man klarer å bruke opp pengene, sier Martinussen.

Inflasjonsfrykt

Rødt-nestlederen understreker at - relativt sett - slår den rekordhøye prisveksten langt hardere for en person med 350 000 i årsinntekt enn for en person med millionlønn.

- Dette provoserer meg. Men først og fremst er det viktig informasjon å ha med seg når Norge i løpet av våren skal ha et nytt lønnsoppgjør. Der vil frykten for en inflasjonsspiral helt sikkert tvinge fram krav om moderasjon. Da må vi spørre hvordan det står til med moderasjon på toppen, sier Marie Sneve Martinussen.

- Du gjør ikke nødvendigvis en 12 ganger så god jobb selv om du har 12 ganger så høy inntekt?

- Nemlig. Nå er vi der at halvparten i Norge ikke opplever økonomisk trygghet. Samtidig har vi et lønnsnivå på toppen som får karakterene i TV-serien «Svenske Hollywoodfruer» til å framstå som nøkternheten selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer