Rentemøte i Norges Bank

Kalddusj: Setter opp renta

Torsdag faller sentralbankens siste rentebeslutning for 2023.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Saken oppdateres!

Norges Bank kommer torsdag formiddag med årets siste rentebeslutning - en avgjørelse som mange har holdt pusten for. Det var på forhånd bred enighet blant økonomene om at renta skulle holdes uendret, og at vi har nådd toppen.

Det var imidlertid ikke sentralbanken enig i, og torsdag setter de opp styringsrenta til 4,5 prosent.

- Vi ser at økonomien kjøler seg ned, men prisveksten er fortsatt for høy. En økning i renten nå reduserer faren for at prisveksten holder seg høy lenge. Trolig holder vi styringsrenten på 4,5 prosent en god stund framover, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en pressemelding.

Sentralbanken påpeker at prisveksten har vært lavere enn ventet, men at den fortsatt er langt over målet.

Samtidig signaliserer sentralbanken at første rentekutt kan komme til høsten.

«Det er usikkerhet om den videre utviklingen i norsk økonomi. Dersom kostnadsveksten holder seg oppe eller kronen blir svakere enn anslått, kan prisveksten holde seg høy lenger enn vi nå ser for oss. Da er komiteen beredt til å heve renten igjen. Dersom vi får en kraftigere oppbremsing i norsk økonomi eller inflasjonen faller raskere, kan renten bli satt ned tidligere enn vi nå ser for oss», står det videre.

Et lyspunkt i det dystre vintermørket sentralbanken nå har lagt for norske boligeieres føtter, er at krona styrker seg kraftig.

En euro handles nå for 11,56 kroner, og en dollar for 10,58 kroner.

SKATTELISTENE 2022: Norges rikeste er den 30 år gamle laksearvingen Gustav Magnar Witzøe, med en formue på 26,5 milliarder, men har er ikke alene om å være ung og styrtrik. Dette er Norges 35 rikeste under 35 på 35 sekunder. Vis mer

Dette betyr det

Styringsrenta utgjør renta som bankene får innskudd på hos sentralbanken. Dermed følger gjerne boliglånsrenta samme utvikling. Nordmenn med boliglån har dermed fått store rentekostnader i 2023, som følge av at styringsrenta har blitt satt opp i rekordtempo.

Å sette opp styringsrenta er Norges Banks viktigste verktøy for å styre prisveksten, kalt inflasjon. Det er ønskelig at prisveksten ligger på rundt 2 prosent over tolv måneder.

De seineste åra har imidlertid prisveksten vært langt høyere. Dette er imidlertid i ferd med å snu - prisveksten har begynt å dempe seg. I november var prisveksten på 4,8 prosent.

Godt nytt fra USA

Sentralbanken ser også på ståa i landene rundt oss. Tall for britisk økonomi onsdag viste en nedgang på 0,3 prosent i oktober. Onsdag kveld kom det også rentebeslutning fra USA, hvor sentralbanken lot renta stå uendret. Samtidig kom det signaler om at rentetoppen er nådd, og at det kan komme tre rentekutt i 2024.

«Ettersom økonomien ikke har kollapset etter elleve renteøkninger siden pandemien, er det rimelig å forvente veksten i økonomien omsider vil ta seg opp igjen. Samlet sett er dette gode nyheter for ‘alle’», skriver analytiker for Nordnet, Roger Bertnsen, torsdag morgen.

Svenske banker har, uavhengig av sentralbanken, begynt å sette ned boliglånsrentene, og Den europeiske sentralbanken har gitt klare signaler om at renta forblir uendret torsdag - og at toppen er nådd.