Regnskap Norge:

Kalddusj: Varsler kjempesmell

Advarer norske bedrifter om fare for inndragning av flere hundre millioner coronakroner: - Åpenbart misforståelser.

ROPER VARSKO: Over 2000 bedrifter risikerer å måtte tilbakebetale coronastøtte som følge av at de ikke har oppfylt kravet om å sende inn bekreftelse fra autorisert regnskapsfører eller revisor, skriver Regnskap Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB
ROPER VARSKO: Over 2000 bedrifter risikerer å måtte tilbakebetale coronastøtte som følge av at de ikke har oppfylt kravet om å sende inn bekreftelse fra autorisert regnskapsfører eller revisor, skriver Regnskap Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Denne bekreftelsen må sendes inn, hvis ikke blir det krav om tilbakebetaling. Det er en formalitet, men en viktig en, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge, til Børsen.

Onsdag varsler bransjeforeningen Regnskap Norge at flere tusen norske bedrifter står i fare for å gå på en økonomisk kjempesmell.

Så mange som 2377 virksomheter risikerer å måtte tilbakebetale coronastøtte på totalt 349 millioner kroner. Bakgrunnen er at de ikke har oppfylt kravet om å sende inn bekreftelse fra autorisert regnskapsfører eller revisor tilknyttet kompensasjonsordning 1, som gjelder fra mars til august 2020.

- Fristen for å sende inn bekreftelse var opprinnelig 31. august. Fristen er imidlertid blitt forskjøvet, men 4. oktober sender Skattedirektoratet en siste purring. Dersom kravet ikke oppfylles, må virksomheten i prinsippet betale tilbake støtten den har fått, sier Aale-Hansen i en pressemelding onsdag.

- VIL UNNGÅ TRØBBEL: Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge mener det er liten grunn til å tro at bedriftene har gjort dette med vilje. Den aktuelle advarselen knytter seg til kompensasjonsordning 1, som gjaldt fra mars til august 2020. Foto: Regnskap Norge
- VIL UNNGÅ TRØBBEL: Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge mener det er liten grunn til å tro at bedriftene har gjort dette med vilje. Den aktuelle advarselen knytter seg til kompensasjonsordning 1, som gjaldt fra mars til august 2020. Foto: Regnskap Norge Vis mer

- Må passe på

Kompensasjonsordningen for næringslivet skulle fungere som en livbøye for å unngå konkurser, oppsigelser og høyere arbeidsledighet i forbindelse med nedstengingen. Målet var å kompensere for noe av inntektsbortfallet virksomhetene hadde - og først og fremst dekke faste kostnader.

For å få utbetalt denne støtten, var ett av kravene at bedriftene skulle levere bekreftelse på regnskapstall fra revisor eller autorisert regnskapsfører.

Regnskap Norge mener usikkerhet og misforståelser kan ligge til grunn for at et så omfattende antall bedrifter ikke har oppfylt det aktuelle kravet.

- Når vi nå går ut med denne advarselen, er det ment som en påminnelse til næringslivet om hva de må passe på for å unngå økonomisk trøbbel. (...) Gjennomgående er norske virksomheter flinke til å følge lover og regler. Samtidig vet vi at regelverket tidvis blir komplisert og uoversiktlig, fortsetter Aale-Hansen.

Skal ha fått varsel

Alle som ikke har sendt inn bekreftelse skal ha blitt varslet av Skattedirektoratet.

- I denne saken er omfanget av virksomheter som ikke har fulgt opp dette konkrete kravet såpass stort, at det åpenbart er misforståelser om hva som skal gjøres. Og for å unngå uheldige konsekvenser, går vi nå ut med denne advarselen.

I snitt dreier det seg om en betydelig sum på 146 823 kroner per bedrift. De laveste beløpene er på 15 000 kroner. Aale-Hansen sier enkelte av selskapene trolig risikrerer å måtte tilbakebetale millionbeløp, dersom de ikke får rettet opp innen fristen.

- Jeg oppfatter at fristen nå er nokså endelig. Vi har underveis sendt ut informasjon i våre kanaler. Det viktigste budskapet nå er at alle bedrifter som er usikre må sjekke Altinn-innboksen for å se om det gjelder dem, fortsetter Aale-Hansen til Børsen.

RETTELSE: I en tidligere versjon av denne saken sto det at det var 4828 virksomheter som risikerte å måtte tilbakebetale coronastøtte. Det korrekte er at 2377 virksomheter, fordelt på 4828 søknader, risikerer å måtte punge ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer