Melkøya-brannen:

Kaller Equinor inn på teppet

Granskingen av Melkøya-brannen utenfor Hammerfest har avdekket alvorlige regelbrudd. Nå kaller Hammerfest-ordføreren Equinor inn på teppet.

ALVORLIG: Brann i Equinors produksjonsanlegg på Melkøya utenfor Hammerfest har Petroleumstilsynet omtalt som en av de mest alvorlige i norsk petroleumshistorie. Foto: Bjarne Halvorsen / NTB
ALVORLIG: Brann i Equinors produksjonsanlegg på Melkøya utenfor Hammerfest har Petroleumstilsynet omtalt som en av de mest alvorlige i norsk petroleumshistorie. Foto: Bjarne Halvorsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den alvorlige brannen i petroleumsanlegg på Melkøya utenfor Hammerfest fant sted 28. september. Petroleumstilsynet uttalte dagen etter at hendelsen er en av de mest alvorlige hendelsene i norsk petroleumshistorie. Nå er tilsynets granskning av hendelsen ferdig.

- Granskingen har avdekket flere elementer som har, eller kan ha hatt, betydning for at brannen oppsto, opplyser tilsynet.

De opplyser at granskningen har identifisert «alvorlige brudd på regelverket» og peker på mangler innen ledelse og styring, bemanning, risikoanalyser, vedlikehold og oversikt over eksterne beredskapsressurser.

Pålegg også i fjor

Granskingen har resultert i at Equinor pålegges å sikre tilstrekkelig bemanning, kompetanse og formidling av kunnskap og nødvendig informasjon.

Det har også blitt identifisert forbedringspunkter knyttet til loggføring, oppfølging og oversikt.

Også i november ga Petroleumstilsynet et pålegg til Equinor etter brannen. Tilsynet fant da alvorlige regelbrudd om avviksbehandling.

Stengt til oktober

Det ferske pålegget må etterkommes senest ved oppstarten av anlegget. Planen om å etterkomme påleggene skal presenteres for Petroleumstilsynet innen 1. juni.

Brannen startet i en turbin på Equinors produksjonsanlegg på øya om ettermiddagen og ble slukket sent på kvelden.

Kalles inn på teppet

Som følge av de alvorlige funnene, kaller nå Hammerfest-ordfører Marianne Næss Sivertsen (Ap) Equinor inn på teppet.

- Vi vil gå inn nærmere inn på detaljene og se hva man har funnet og følge opp hvordan vi skal ha det framover. Det skal være sikkert å ha et industrianlegg som på Melkøya. Det skal være trygt å gå på jobb, sier Sivertsen til iFinnmark.

REAGERER: Ordfører Marianne Sivertsen Næss (Ap) i Hammerfest kommune sier det er viktig at Petroleumstilsynet har gitt Equinor et pålegg etter Melkøya-brannen. Foto: Terje Pedersen / NTB
REAGERER: Ordfører Marianne Sivertsen Næss (Ap) i Hammerfest kommune sier det er viktig at Petroleumstilsynet har gitt Equinor et pålegg etter Melkøya-brannen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Petroleumstilsynet (Ptil) har gitt pålegg til Equinor etter å ha avdekket «alvorlige brudd på regelverket» etter brannen i selskapets petroleumsanlegg i september.

- Jeg er glad for at Ptil har tatt den saken på største alvor og avdekket det de har gjort. Vi har vært opptatt av å komme til bunns i hva som gjør at det oppstår en brann på Hammerfest HLNG, sier Sivertsen.

Equinor har tidligere uttalt at produksjonsanlegget holder stengt fram til 1. oktober.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer