USA:

Kaller inn til krisemøte

USAs forsvarsminister Lloyd Austin med møteinnkalling.

ANGREPET: Det norskeide skipet «M/V Swan Atlantic» ble tirsdag angrepet i Rødehavet. Foto: Vessel Finder
ANGREPET: Det norskeide skipet «M/V Swan Atlantic» ble tirsdag angrepet i Rødehavet. Foto: Vessel Finder Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ble det norskeide skipet «M/V Swan Atlantic» angrepet med flere raketter sør i Rødehavet. Den jemenittiske Houthi-militsen, som har koblinger til Iran, har tatt på seg ansvaret for angrepene, som settes i sammenheng med Israels krigføring på Gazastripen.

USAs forsvarsminister Lloyd Austin kaller inn forsvarsministre til et virtuelt møte tirsdag for å diskutere trusselen aksjonene i Rødehavet utgjør, melder Reuters.

Nasr Al-Din Amer, talsperson for Houthi-militsen, sier til NRK at de er sikre på at skipet skulle til Israel.

- Vi jobber ikke med informasjon som er halvveis. Det ble sagt at det første norske skipet vi angrep ikke hadde noe med Israel å gjøre. Så kom det fram at det var en avtale der. Vi har sikre kilder, og sjekker alt 100 prosent, sier han.

Videre går han langt i å insinuere at skipet har forsøkt å skjule hvor det skulle.

- Ingen klarer å skjule hvor de skal, selv om de forfalsker informasjonen, sier han.

Den norske regjeringen meldte tidligere tirsdag at Norge vil bidra med flere stabsoffiserer til den internasjonale innsatsen for å sikre sivil skipsfart i Rødehavet.

KRISEMØTE: USAs forsvarsminister Lloyd Austin har kalt inn forsvarsministre til et krisemøte tirsdag. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB
KRISEMØTE: USAs forsvarsminister Lloyd Austin har kalt inn forsvarsministre til et krisemøte tirsdag. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB Vis mer

Bidraget til Combined Maritime Forces' operasjon «Prosperity Guardian» kommer på initiativ fra USA. Konkret vil Norge styrke bidraget til hovedkvarteret til CMF i Bahrain med inntil ti stabsoffiserer.

På grunn av angrepene har flere shippinggiganter besluttet å ta andre ruter. Det er en risiko for verdenshandelen, ifølge Ole-Rikard Hammer, olje- og tankanalytiker i Arctic Securities.

- Om du endrer rutene på verdenskartet såpass vesentlig som dette her, så kan det innebære en konsekvens for inflasjonsbildet fordi forsinkelser raskt kan forplante seg nedover i kjeden, fortalte han Børsen.

Ingen skal ha blitt skadet ved angrepet tirsdag. Alle 22 i mannskap og tre bevåpnede vakter er uskadd. Skipet var listet som israelsk på skipsovervåkningstjenesten Marine Traffic, som selskapet har forklart som en feil.

Houthi-opprørerne har uttalt at de vil ramme israelske interesser i Rødehavet.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) uttalte tidligere tirsdag at regjeringa er bekymret for situasjonen.

- Vilkårlige angrep mot sivil skipsfart er totalt uakseptabelt. Vi er i dialog med andre land og har tett kontakt med Norges Rederiforbund og andre relevante aktører, sier han i en uttalelse til Børsen.