Ida Wolden Bache

Kalt «isdronning»: - Helt feil

- Kan ikke si at hun har et iskaldt menneskesyn, sier MDG-leder Arild Hermstad til forsvar for sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

OPP, OPP, OPP: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache strammer renteskruen og må tåle kritikk, men hun må ikke tåle å bli omtalt som isdronning, mener MDG-leder Arild Hermstad. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OPP, OPP, OPP: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache strammer renteskruen og må tåle kritikk, men hun må ikke tåle å bli omtalt som isdronning, mener MDG-leder Arild Hermstad. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): MDG-leder Arild Hermstad tar på seg ridderrustningen og rykker ut med et forsvar for sentralbanksjef Ida Wolden Bache: - Det blir helt feil å kalle henne isdronning, sier Hermstad.

Det var etter Norges Banks rentekalddusj med en ny heving til 4,5 prosent at Rødt-leder Marie Sneve Martinussen rettet skytset mot sentralbanksjefen:

- Ida Wolden Bache framstår mer og mer som en isdronning med lite omtanke for arbeidsfolk i Norge. Det er ikke naturlover som bestemmer hvor renta skal være, dette er både en faglig og en økonomisk debatt. Her har Norges Bank lagt seg på en knallhard linje som går ut over folk med dårlig råd, sa Martinussen til Dagbladet.

- Feil å spekulere

Det er en karakteristikk som ridder Hermstad ikke har tenkt å ligge urørt.

- Jeg deler bekymringen for at mange går en tøff jul og en vanskelig vinter i møte. Men det blir helt feil å angripe sentralbanksjefen, for da fritar man samtidig regjeringen for ansvar, sier Hermstad, som har mer på lager:

FORSVAR: MDG-leder Arild Hermstad vil ha seg frabedt at sentralbanksjef Ida Wolden Bache omtales som isdronning. Foto: Terje Pedersen / NTB
FORSVAR: MDG-leder Arild Hermstad vil ha seg frabedt at sentralbanksjef Ida Wolden Bache omtales som isdronning. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Sentralbanksjefen er en mektig person med et stort ansvar. Hun må tåle å få kjeft offentlig. Men det er uheldig å bruke personkarakteristikker om en tjenesteperson som styrer etter mandat fra Stortinget, framholder han.

MDG-lederen slår fast at «Martinussen går altfor langt»:

- Det blir feil å spekulere i at hun har et iskaldt menneskesyn. For det første tror jeg ikke det stemmer. For det andre så tar hun beslutninger basert på de vurderingene hun må gjøre, som bygger på et mandat fra Stortinget, sier han og konkluderer:

- Dette burde Martinussen la være.

- Legitim debatt

Reaksjonene lot ikke vente på seg da Norges Bank hevet styringsrenta slik at et vanlig boliglån nå vil ha en rente på rundt 5,5 prosent.

«Ganske haukeaktig», lød det fra Nordeas økonomieksperter. «Hadde ikke trengt å gjøre det», kommenterte DNB. «Vond førjulsgave», het det fra Bank2. Også videre.

Hermstad er ikke uenig.

- Det er en legitim debatt om Norges Bank har hevet renta for mye og for raskt. Også jeg kan være med på å stille spørsmål, særlig ved den siste rentehevingen. Men det betyr ikke at man kan si at Ida Wolden Bache har et iskaldt syn på fattige folk, sier han og legger til:

- Det er ikke sentralbanksjefen som skyver folk ut i fattigdom i Norge. Det er først og fremst regjeringens ansvar.

- Stor makt

Rødt-leder Marie Sneve Martinussen er litt overrasket over kritikken.

- Jeg tror vi som er folkevalgte og partiledere gjør lurt i å bruke kreftene på at mange opplever økonomisk utrygghet, framfor å ha debatter om språk. Sentralbanksjefen er ikke en vanlig statsansatt, men en person med stor makt som tar beslutninger med enorm innvirkning på folks liv, sier hun til Dagbladet.

Oslo 20230911. Partileder Marie Sneve Martinussen (Rødt) under Rødts valgvake i Samfunnsalen i Oslo under kommunevalget 2023 mandag kveld.Foto: Hanna Johre / NTB
Oslo 20230911. Partileder Marie Sneve Martinussen (Rødt) under Rødts valgvake i Samfunnsalen i Oslo under kommunevalget 2023 mandag kveld.Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer

- Hermstad framholder at det er uheldig med den type personkarakteristikker?

- Mitt poeng var ikke å si noe om sentralbanksjefen som person, men å framheve at i dagens system har hun nesten like stor påvirkning over folks økonomi som regjeringa. Det er rart at Hermstad frikjenner Norges Bank for alt ansvar her. De har et mandat som gir handlefrihet til å legge større vekt på å holde folk i jobb enn dagens rentepolitikk. Når de ikke gjør det, har sentralbanksjefen et ansvar for at norske husholdninger fikk en svært lite hyggelig førjulsgave, sier Martinussen.

- Grundige vurderinger

Da Wolden Bache var ferdig med å begrunne sin siste renteøkning torsdag i forrige uke, spurte Børsen om sentralbanksjefen hadde noen kommentar til Rødt-lederens uttalelser om at hun framstår som en «isdronning med liten omtanke for arbeidsfolk».

KRITISERT: - Ida Wolden Bache framstår mer og mer som en isdronning med lite omtanke for arbeidsfolk i Norge, var Rødt-leder Marie Sneve Martinussens klare beskjed etter torsdagens overraskende rentehopp. Her svarer sentralbanksjefen på anklagene. Video: Lars Martin Gimse / Børsen. Vis mer

- Nei. Vi setter renta basert på vår vurdering av utsiktene for norsk økonomi, som igjen er basert på grundige vurderinger og grundige drøftinger for å balansere hensynene i vårt mandat, lød svaret.

Wolden Bache understreket at Norges Banks mandat er å sikre en lav og stabil inflasjon, og at den nå er klart over målet.

- Men vi forsøker ikke å få prisveksten raskest mulig tilbake. Vi er opptatt av å få prisveksten ned uten en for stor oppgang i ledigheten. Vi vet det har en kostnad ved at vi hever renta, men vi vet også at kostnadene ved å la være kunne bli store, sa sentralbanksjefen.