Kan åpne Putins pengekasse

Et 30 år gammelt papir kan sørge for at Carlsberg får tilgang til fryste russiske midler. Men de er nødt til å handle raskt, mener ekspert.

KUPPET: Eksperter mener at Carlsberg kan få millarderstatning etter å ha mistet kontrollen over den russiske delen av selskapet. Foto: Jakub Porzycki / NurPhoto / Shutterstock / NTB.
KUPPET: Eksperter mener at Carlsberg kan få millarderstatning etter å ha mistet kontrollen over den russiske delen av selskapet. Foto: Jakub Porzycki / NurPhoto / Shutterstock / NTB. Vis mer
Publisert

Forrige uke kunne Carlsberg melde at de hadde mistet kontrollen over sitt datterselskap, Baltika Breweries, i Russland.

Det skjedde etter en ordre fra Putin om å overta vestlige selskapers avdelinger i Russland.

I kjølvannet av krigen har Vesten fryst betydelige russiske midler. Disse midlene kan imidlertid Carlsberg få adgang til gjennom et 30 år gammelt dokument, skriver danske TV 2.

Milliardsum

Dokumentet det er snakk om er en avtale mellom Danmark og Russland, som ble skrevet under i 1993.

I dokumentet står det at russiske virksomheter og investeringer i Danmark, og vice versa, skal gi «fordelaktige betingelser», og at nasjonalisering bare skal skje i helt spesielle tilfeller.

Hvis en dansk virksomhet i Russland blir overtatt, skal det betales en «umiddelbar, tilstrekkelig og effektiv erstatning», heter det videre.

Ifølge avtalen skal erstatningen «svare til verdien av den overtatte investeringen».

Carlsberg har tidligere verdsatt sine eiendeler i Russland til rundt 20 milliarder kroner.

- Gjør det nå

Siden krigen brøt ut i fjor har Russland fått fryst over 300 milliarder euro i vestlige banker. Det er her den potensielle milliarderstatningen vil hentes fra, ifølge advokat Eduardo Vistisen.

- Hvis jeg var Carlsbergs rådgiver, ville jeg sagt: Gjør det her, og gjør det nå. Carlsberg har en virkelig god beskyttelse, som ingen tilsynelatende har lagt merke til. Jeg vet ikke engang om de selv vet det, sier han.

Veien kan dermed være banet for at Carlsberg kan få en internasjonal rett til å undersøke om Russland bryter avtalen fra 1993, og om de har krav på erstatning.

De må imidlertid handle før flere selskaper krever erstatning fra Russland, og pengekassa tømmes.

- Carlsberg bør ha en god sjanse til å vinne, men de må handle nå, fordi den russiske statens penger i utlandet kan ta slutt, sier Vistisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer