Strømkrisa

Kan bite seg fast

De siste dagenes rekordhøye strømpriser kan bite seg fast - og øke på - gjennom vinteren. De neste ukene blir helt avgjørende, ifølge analytikerne.

NORMALEN: De rekordhøye strømprisene de siste dagene kan bli normalen gjennom vinteren, ifølge kraftanalytiker. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NORMALEN: De rekordhøye strømprisene de siste dagene kan bli normalen gjennom vinteren, ifølge kraftanalytiker. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag ble det notert ny prisrekord for strømprisene i Sør-Norge med en spotpris over to kroner for hver kilowattime fra 7 om morgenen til 19 om kvelden.

Dette kan bli det nye prisnivået gjennom vinteren, lyder den dystre prognosen fra kraftanalytiker og partner Marius Holm Rennesund i Thema Consulting Group.

- Vi står i en veldig spesiell situasjon. Vi kan ikke vente noen hjelp fra Europa, der det både er svært høye gasspriser og høy pris på CO₂. Dermed blir de neste ukene helt avgjørende for prisnivået gjennom vinteren, sier Rennesund til Børsen.

Avgjørende uker

Det haster nemlig om vi skal få et etterlengtet bidrag i form av nedbør som kan fylle opp vannmagasinene, framholder analytikeren.

- Basert på det jeg ser i markedet, tror aktørene nå at prisen totalt i hele Norden skal ned mot 70 øre gjennom vintermånedene. Men da vil den være betydelig høyere i Sør-Norge, trolig snakker vi om bortimot en krone. Så er det store spørsmålet hva som kommer av nedbør de neste ukene. Det blir helt avgjørende. Blir det veldig kaldt, vindstille og tørt framover, så vil nordiske priser nærme seg europeiske priser. Og da snakker vi om en spotpris på 2 kroner, sier Rennesund.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer