Kan bli billigere å glemme regninga

Utvalg med nytt inkassoforslag, kan bety milliardtap for selskapene.

BILLIGERE Å GLEMME: Et utvalg vurderer å kutte beløpet inkassoselskapene kan kreve hvis du glemmer å betale regninga. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
BILLIGERE Å GLEMME: Et utvalg vurderer å kutte beløpet inkassoselskapene kan kreve hvis du glemmer å betale regninga. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et utvalgt vurderer å kutte inkassosalærene mellom 30 og 40 prosent, ifølge Dagens Næringsliv.

Gruppen skal 20. januar avgi sin rapport til Justis- og beredskapsdepartementet med forslag om endringer i inkassoloven.

Etter hva DN kjenner til har særlig representanter fra Finanstilsynet og Forbrukerrådet tatt til orde for at ny teknologi og automatisering gir rom for minst en halvering av salærsatsene. Ifølge avisa er det en enighet om kutt på mellom 30 og 40 prosent.

Det har ikke overraskende møtt motstand i bransjen, som vil tape milliarder. Men kuttet får også støtte, blant annet fra inkassoselskapet Fair Collection.

– Inkassosatsen justeres etter konsumprisindeksen hvert år, men digitalisering gjør at kostnadene kan reduseres betydelig, noe som burde komme forbrukerne til gode. Teknologiske muligheter, som økt selvbetjening for skyldnere og mulighetene for automatiske prosesser, bør bli tatt med i vurderingen av ny inkassolov, skriver daglig leder Rune Heimstad i en epost til NTB.

Han håper på en betydelig reduksjon.

– Vår forventning er at inkassosalærene minst blir halvert, da vi ser at det er mulig å levere tjenester på dette inntektsnivået i dag, sier Hemstad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer