Trygve Slagsvold Vedum:

- Kan bli bråstopp

Finansministeren redegjør for «Rikets tilstand».

STRAMMER TIL: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum vil fortsatt stramme til grepet rundt norsk pengebruk. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
STRAMMER TIL: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum vil fortsatt stramme til grepet rundt norsk pengebruk. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hvis vi tar det siste året fra høsten 2021, står det kanskje igjen som det vi kommer til å tenke på, drøfte, og diskutere i tiår framover, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

- Har det noen gang skjedd så mange endringer på et år? Svaret er nei.

Fjoråret var preget av skyhøy inflasjon, strømkrise og krig i Ukraina.

Om 2023: - Spesiell tid

Tirsdag deltar Vedum på arrangementet «Rikets tilstand» i regi av Oslo Handelsstands Forening. Sammen med leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen, kommer Vedum med sine prognoser og utsikter for norsk økonomi i 2023.

- Det er den globale situasjonen rundt oss, og den geopolitiske situasjonen, som vil påvirke tida framover, fortsetter Vedum.

Han forteller blant annet om ukrainske flyktninger som kommer til Norge.

- Vi vet ikke hvor mange som kommer. Sannsynligvis blir kostnadene høyere enn vi tror. Det må vi finne midler til.

- Det er enorme ting som kommer til å skje. Vi lever i en helt spesiell tid, men vi kommer til å klare det sammen.

SVINGER SEG: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum fikk endelig svingt seg på dansegulvet etter lettelsene lørdag 12. februar. Video: Maja Walberg Klev. Reporter: Jon Even Andersen. Vis mer

Vedum mener det er flere faktorer som vil definere 2023.

- Det er høyt press i norsk økonomi. Samtidig kjenner folk på en uro for høy prisvekst. Den største trusselen mot lommeboka, er den sterke prisveksten. Det er den som skaper mest bekymring hos folk.

Vil fortsatt bruke mindre penger

Finansministeren understreker videre hvor viktig det blir å stramme grepet økonomisk.

- Hvis ikke vi får ned prisveksten, vil det føre til at folk frykter å investere i bolig, hytte, butikker. Det kan bli bråstopp. Hvis nok aktører gjør det samtidig, går vi fra høy aktivitet til bråstopp.

Tross et utfordrende 2022, er Vedum optimistisk for tida framover. Han forklarer at regjeringen i tidligere kriser har svart med å bruke oljepenger. Nå er det andre tiltak som gjelder.

- Nå er første gang: Svaret er å bruke mindre penger.

- Vi kommer til å klare det. (...) Jeg må gjøre det jeg kan for å sikre at prisveksten går ned.

- Ingen tvil

Regjeringen har fått kritikk for å holde igjen på pengebruken. Vedum framholder at krana er langt fra skrudd igjen.

- Selv om vi holder igjen på oljepengebruken, bruker vi enormt med oljepenger. Cirka 80 000 per skattyter.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) (t.h.) og leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management, Olav Chen, presenterer sine prognoser og utsikter for norsk økonomi i 2023 under et arrangement av Oslo handelsstands forening tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) (t.h.) og leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management, Olav Chen, presenterer sine prognoser og utsikter for norsk økonomi i 2023 under et arrangement av Oslo handelsstands forening tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Olav Chen følger opp:

- Det er ikke noe tvil om at dersom veksten stagnerer og man opplever stagflasjon, vil det få ringvirkninger med tanke på hvordan vi investerer, og hvordan renta settes.

- Norges Bank må på banen

Chen sier at krigen og gassprisene rammer Europa, men viser samtidig til rekordlav arbeidsledighet i Norge og et sterkt arbeidsmarked.

Han sier at det i finansverden diskuteres mye hvorvidt man står overfor en myk eller hard landing.

- Jeg tror generelt sett ikke en myk landing kommer til å skje.

Chen sier at inflasjonen i Norge fortsatt er høy. Han mener at en svak krone vil trekke den videre opp - med mindre Norges Bank tar grep for å sikre at nettopp prisveksten går ned.

- Norges Bank må etter hvert forsvare kronen, mener jeg. En tredjedel av norske varer er importerte. Når kronen har svekket seg som nå, fyrer det opp til importert inflasjon. Faktisk mener jeg at Norges Banks viktigste rolle, blir å forsvare kronen. Det kan dempe importert inflasjon og dermed total inflasjon etter hvert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer