Datatilsynet slår alarm:

- Kan bli brukt mot oss

Yandex' eiere selger seg ut av Russland, og teknologiselskapet kommer nå under full russisk kontroll. Det kan medføre store personvernsproblemer for nordmenn, advarer Datatilsynet.

FULL RUSSISK KONTROLL: Yandex vil nå bli helrussisk. Foto: Alexander Zemlianichenko / Pool via REUTERS / NTB
FULL RUSSISK KONTROLL: Yandex vil nå bli helrussisk. Foto: Alexander Zemlianichenko / Pool via REUTERS / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort fortalt

  • Eierne av Yandex, ofte kalt «Russlands Google», selger seg ut av Russland.
  • Dette kan føre til store personvernsproblemer for nordmenn, advarer Datatilsynet.
  • Salget kan få konsekvenser for norske brukere av taxitjenesten Yango, da Russland har lavere personvernstandarder enn Europa.
  • Det er bekymring for at russiske myndigheter skal få tilgang til dataene.
  • Yango benekter at salget vil ha noen betydning for norske brukere.
  • Yandex har tidligere blitt beskyldt for brudd på EUs personvernsregler.

Eieren av Yandex, ofte referert til som «Russlands Google», har sagt at de vil trekke seg ut av sitt opprinnelsesland.

Selskapets Nederland-baserte morselskap, Yandex N.V (YNV), har solgt virksomheten i Russland for 475 milliarder rubler, rundt 55,5 milliarder kroner.

REAGERER: Flere har reagert på at Putin gjorde dette på julaften. Video: X / Telegram / RIA / RT. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Dette beløpet er langt lavere enn selskapets estimerte markedsverdi, som var beregnet til rundt 320 milliarder kroner i 2021.

Virksomheten ble solgt til et konsortium av russiske investorer, noe som betyr at denne delen av selskapets nå er fullstendig russisk-eid.

Det melder selskapet i en pressemelding.

- Kan medføre store problemer

Salget kan få store konsekvenser for norske Yango-brukere, advarer Tobias Judin, som er seksjonssjef ved internasjonal seksjon i Datatilsynet til Dagbladet.

- Hvis Yango blir helrussisk, kan det medføre store personvernproblemer. Europa har mye høyere personvernstandarder enn Russland. Vår bekymring er at russiske myndigheter skal få tilgang til dataene. Russland har stemplet Norge som et uvennlig land, og vi må regne med at personer i Norge er av interesse for russisk etterretning.

Slike data kan gjøre det lettere å overvåke folk, sier han.

- Da kan lokasjon og reisemønstre være gull verdt, både fordi det gjør det lettere å overvåke noen, og fordi at lokasjonsdata i seg selv kan avdekke informasjon om noens privatliv. Slik verden er nå, må vi være forberedt på at data om oss kan bli brukt mot oss, forteller Judin.

«Russlands Google»

Yandex har utviklet sin egen søkemotor, samt kartleggings- og annonsevirksomhet, noe som har gitt selskapet kallenavnet «Russlands Google».

Selskapets andre tjenester inkluderer blant annet den populære taxitjenesten Yango, som også opererer i Norge.

YNVs virksomhet i Russland skal ha stått for hele 95 prosent av selskapets inntekter mellom januar og september i fjor, ifølge New York Times.

Yandex har flere ganger blitt beskyldt for brudd på EUs personvernsregler, og i fjor advarte Datatilsynet om at Yango sender og lagrer data i Russland.

Kreml har sagt den siste avtalen er akkurat hva de har ønsket skulle skje med Yandex, ifølge BBC.

- Dette er akkurat det vi ønsket å oppnå for noen år siden da Yandex var truet av å bli overtatt av vestlige IT-giganter. Yandex er mer enn et selskap, det tilhører hele det russiske samfunnet, sa Anton Gorelkin, nestleder i det russiske parlamentets komité for informasjonspolitikk.

- UTLEVERER DATA: Yandex opererer blant annet taxitjenesten Yango, som sender og lagrer personopplysninger i Russland, ifølge Datatilsynet. Foto: Yango
- UTLEVERER DATA: Yandex opererer blant annet taxitjenesten Yango, som sender og lagrer personopplysninger i Russland, ifølge Datatilsynet. Foto: Yango Vis mer

- Vil ikke påvirke noe

YNVs taxitjeneste Yango vil bli administrert av et team utenfor Russland, forteller kommunikasjonsansvarlig i Yango, Dor Blech, til Dagbladet

- Yango er i ferd med å bli et eget, uavhengig selskap, og vil bli administrert av et team utenfor Russland. Fokuset deres vil fremdeles være å tilby dagligdagse tjenester som forbedrer lokalsamfunnenes liv. Siden omstruktureringen fortsatt pågår, vil vi ikke offentliggjøre ytterligere detaljer.

Selskapet benekter at salget vil ha noen betydning for norske brukere, og hevder at personopplysninger for EU-borgere vil bli lagret på servere i Europa.

- Vi opererer i full overensstemmelse med lokale forskrifter, inkludert GDPR, og behandler brukerdata i samsvar med alle nødvendige krav. Vi sikret lagringen av personopplysninger innenfor EU hos en skyleverandør for en stund siden. Den kommende omstruktureringen vil ikke påvirke noe i denne sammenhengen, sier Blech.

- Usikkert

Det er fremdeles uklart hvor stor andel av Yandex' ulike tjenester som vil bli fullstendig russisk-kontrollerte, forteller Judin.

- Foreløpig vet vi ikke hva salget vil bety for europeiske Yango-kunder. Når det europeiske eierselskapet selger eiendelene sine i Russland, erfarer vi at noen tjenester kommer under full russisk kontroll, mens andre tjenester blir hos det europeiske eierselskapet. Det er fortsatt ikke bekreftet hva som skjer med den europeiske delen av Yango.

- Status for norske Yango-kunder er tilsynelatende uendret. Så vidt vi forstår har allerede russiske selskaper adgang til Yango-dataene, og Yango har tidligere forklart at dataene lagres på russisk jord, sier Judin.