- Kan bli drastisk

Snufseråd kan få drastiske konsekvenser, advarer småbedriftenes interesseorganisasjon.

BEKYMRET: Pernille Sandin i butikken Nøstet mitt er bekymret for hva som kan skje dersom kunder uteblir eller halvparten av de ansatte plutselig er hjemme samtidig, sier Sandin. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
BEKYMRET: Pernille Sandin i butikken Nøstet mitt er bekymret for hva som kan skje dersom kunder uteblir eller halvparten av de ansatte plutselig er hjemme samtidig, sier Sandin. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tør ikke tenke på konsekvensene dersom alle følger rådet fra myndighetshold om å holde seg hjemme hvis de snufser litt. Det kan bli drastisk, sier leder for politikk og samfunnskontakt i SMB Norge, Jørund H. Rytman.

SMB Norge er interesseforeningen for små- og mellomstore bedrifter. De har rundt 5 000 medlemsbedrifter som samlet sysselsetter over 25 000 personer.

- Våre medlemsbedrifter har ikke samme mulighet til å kaste seg rundt som større konsern og bedrifter har. Vi er litt overrasket over at helsemyndighetene oppfordrer folk til å holde seg hjemme bare de snufser litt. Det gjør jo veldig mange i befolkningen gjennom en vinter. Dette opplever vi som et drastisk råd, som kan få drastiske konsekvenser, sier Rytman til Børsen.

Han viser til rådet fra helsemyndighetene hvor folk bes holde seg hjemme hvis man snufser, hoster, harker og har feber.

Bekymret og betenkt

Pernille Sandin er butikkleder og gründerdatter i garn- og hobbykjeden Nøstet Mitt. Hun kjenner bekymringen som Dagenborg beskriver på kroppen.

- Det er ikke kritisk i øyeblikket, men vi er bekymret for hva som kan komme til å skje dersom kunder uteblir eller halvparten av de ansatte plutselig er hjemme samtidig, sier Sandin.

Hun mener å ha registrert en liten nedgang i antall kunder de siste dagene.

- Men først og fremst registrerer jeg jo at kundene snakker om coronaviruset. Så blir spørsmålet - hva gjør vi dersom det oppstår en situasjon der vi må vurdere permitteringer eller dersom mange blir syke samtidig. Jeg har søkt på nettet etter informasjon, uten å bli veldig mye klokere. Men det jeg finner, gjør meg bekymret og betenkt, sier hun til Børsen.

I tillegg til søk på nettet har hun tatt kontakt med ulike organisasjoner på telefon.

NØSTET MITT: Pernille Sandin i butikken Nøstet mitt på Tveita senter. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
NØSTET MITT: Pernille Sandin i butikken Nøstet mitt på Tveita senter. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Kutter varslingstid

Nav opplyste onsdag ettermiddag at coronavirus-rammede bedrifter kan varsle sine ansatte om permittering på to dagers varsel, mot normalt to uker.

Forutsetningen er at permitteringen kan knyttes til en uforutsett hendelse, noe Nav på sine nettsider sier at coronaviruset både kan og ikke kan være.

Videre heter det at arbeidsgiver normalt betaler lønna til den permitterte de første 15 dagene.

- Det har vi ikke muskler til å bære, og slik er det nok for svært mange små og mellomstore bedrifter. Jeg mener at et større utbrudd av coronavirus må anses som en ekstraordinær hendelse, sier Sandin til Børsen.

Hun sier dette engasjerer henne fordi hun ønsker det beste for medarbeiderne sine.

Kan bli kjempeproblem

Nøstet Mitt har butikker på fem handlesentre i og rundt Oslo. Bedriften har vel 50 ansatte på lønningslista med stort og smått.

Gründer Anne-Grethe Sandin understreker alvoret.

- Vi ønsker jo å være forberedt. Jeg vil gjerne gi et klart svar til mine ansatte når det kommer spørsmål. Til sist er det enkeltmennesker dette kan gå ut over, sier hun til Børsen.

SMB Norge stiller seg bak garn-gründeren.

- Når spillereglene endres, slik vi nå ser, så forventer vi også at mekanismene endres. Hvis alle følger rådet om å holde seg hjemme hvis de snufser litt, så er jo spørsmålet hvem som skal ta regninga, sier Rytman.

Kommunikasjonssjef Joachim Dagenborg i SMB Norge understreker at 90 prosent av bedriftene i Norge har tre til ti ansatte.

- Dette er noe som har potensial til å bli et kjempeproblem for våre medlemsbedrifter. Da kan det være kort vei til permitteringer, oppsigelser og konkurser, sier han.

Flybransjen rammes

Andre deler av næringslivet har allerede måttet ty til drastiske tiltak. Denne uka har både SAS og Norwegian meldt om innstilte flyavganger og gjort det klart at de ikke utelukker permitteringer.

NHO Reiseliv advarte i et intervju med Børsen om at coronaviruset kan føre til permitteringer og konkurser i reiselivsbransjen.

– Hvis en stor andel av både det norske og utenlandske markedet uteblir, vil det få konsekvenser for norsk reiseliv over hele landet. Mer enn én av tre hoteller går i dag med underskudd, og gjennomsnittlig driftsmargin er nede i null prosent for norske overnattingsbedrifter. Vi frykter konkurser og permitteringer av ansatte hvis de mister en stor andel av kundene sine, istemmer administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer