Fersk NHO-undersøkelse

- Kan bli en kjempesmell

- Her kommer en klar bestilling til partiene som sonderer på Hurdalsjøen. Jeg vil faktisk si det er en marsjordre.

VARSKO: Det går et varselrop fra norske bedrifter til partiene som sonderer på Hurdalssjøen, ifølge NHO sjef Ole Erik Almlid. Foto: Kristin Svorte
VARSKO: Det går et varselrop fra norske bedrifter til partiene som sonderer på Hurdalssjøen, ifølge NHO sjef Ole Erik Almlid. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Publisert

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV møttes torsdag til første dag med sonderinger på Hurdalsjøen Hotell utenfor Oslo. Målet er å avklare om det er grunnlag for å gå videre til formelle regjeringsforhandlinger.

- Uansett hva utfallet blir, vil jeg si at dette er en marsjordre fra norske bedrifter til landets neste regjering, sier NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid til Børsen.

Klare prioriteringer

Arbeidsgiverforeningens ferskeste medlemsundersøkelse ble tatt opp rett før stortingsvalget 13. september. Over 2700 NHO-bedrifter har rangert hvilke rammebetingelser det er viktigst å prioritere i kommende stortingsperiode.

På suveren førsteplass kommer bedriftenes behov for å sikre seg kvalifisert arbeidskraft.

Hele ni av ti bedrifter peker på kompetanse som viktig eller svært viktig. Faktisk sier hele 52 prosent at det er svært viktig at vi har et «utdanningssystem som leverer kandidater tilpasset arbeidslivets behov».

GOD STEMNING: Det var god stemning under sonderingssamtalene mellom Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken ved Hurdalsjøen. Video: NTB Vis mer

- Dette er et varselrop fra norske bedrifter. De står klare til å ta fatt på det grønne skiftet. Men de trenger mer og riktigere kompetanse. Vi går på en kjempesmell om vi ikke klarer å sikre bedriftene tilgang på den kompetansen de trenger, sier Almlid.

Ikke tukle med EØS

Han minner om at en tidligere NHO-undersøkelse avdekket at seks av ti bedrifter sier at de ikke har den kompetansen de trenger.

- Særlig alvorlig er det innen industri, bygg og anlegg og ikke minst innen IKT. Derfor er jeg ikke veldig overrasket over at et klart flertall nå peker på «utdanningssystemets evne til å levere» som det viktigste å jobbe med de neste fire åra, sier NHO-toppen.

Han trekker også fram at klima og EØS-avtalen troner høyt i undersøkelsen.

- Om jeg er overrasket over noe, er det at næringslivets beskjed til partiene på Hurdalsjøen er så entydig. Dessuten er det verdt å merke seg at EØS-avtalen omfavnes så sterkt som den gjør. Meldinga fra norsk næringsliv er at den må de ikke tukle med, understreker Almlid.

- Les Børsen, fiks det

- Du kaller dette et varselrop om en mulig kjempesmell. Kan du utdype?

- Vi skal skape hundretusenvis nye jobber de neste åra. Men nå kan tilfanget på rett kompetanse være et hinder for å realisere de store ambisjonene om jobbskaping.

Selv om utdanning er et langt løp, forventer Almlid leveranser nå.

-Den nye regjeringen må snarest gjøre som LO, NHO og ungdomspartiene har bedt om - nemlig kartlegge hva grønn omstilling vil bety av behov for kompetanse. For det andre må det stilles krav om at universiteter og høyskoler samarbeider med bedriftene om studieprogram, for å sikre at de som kommer ut har en kompetanse som er etterspurt. For det tredje må det rigges bedre for videre- og etterutdanning, sier Almlid.

NHO-toppen krysser fingrene for at tordentalen ikke skremmer sonderingskameratene.

- Denne undersøkelsen bør egentlig være godt nytt. For grunnleggende ligger det vilje, evne og kraft til å skape ny klimateknologi. Utfordringen er å få på plass til rette folka. Det er løsbart. Jeg tipper at det kommer noen fra Hurdalssjøen som har lest Dagbladets finansnettsted Børsen og sier dette skal vi fikse, sier Almlid.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer