- Kan bli et betydelig nederlag

Putin ønsker et nytt marked for russisk gass, men kineserne er ikke like ivrige etter å åpne krana, mener Russland-ekspert.

- KAN BLI SKUFFET: Det er ikke sikkert at den russiske presidenten vil få rørledningen han ønsker seg, forteller Arild Moe. Foto: Sergey Savostyanov / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
- KAN BLI SKUFFET: Det er ikke sikkert at den russiske presidenten vil få rørledningen han ønsker seg, forteller Arild Moe. Foto: Sergey Savostyanov / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den russiske presidenten er i Beijing, og vil møte sin kinesiske motpart, Xi Jinping, på onsdag.

Det melder flere internasjonale medier, blant annet The New York Times.

De to statslederne vil sannsynligvis forsøke å styrke forholdet mellom de to nasjonene, som de tidligere har beskrevet som «grenseløst».

Besøket er bare Putins andre utenlandsreise siden han ble ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen i mars.

- En skygge av seg selv

En avtale om en ny rørledning som kan sende russisk gass til Kina vil være en av Putins hovedprioriteringer for møtet, forteller Russland-ekspert Arild Moe fra Fridtjof Nansens Institutt til Dagbladet.

- Eksportmarkedet for russisk gass er bare en skygge av seg selv etter invasjonen av Ukraina, det har nærmest forduftet. Dette betyr at Russland nå sitter med et veldig stort overskudd av gass. Derfor har spørsmålet om en ny rørledning til Kina, kalt Power of Siberia 2, blitt svært aktuelt.

SENKET FARTEN: Det russiske oljefraktskipet SGV Flot senket farten og lå gjennom helga i nærområdet til gassrørledningen Balticconnector. Video: Myshiptracking.com. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Putin håpet at den kinesiske presidenten ville innfri ønsket hans da de to lederne møttes i mars, men måtte dra skuffet fra møtet, forteller Moe.

- Det er et prosjekt som russerne er veldig interesserte i, men som kineserne har vært forholdsvis lunkne til. Da Xi besøkte Putin i mars ventet mange, også Putin, antakeligvis, at kineserne vill komme med lovnader.

- Men kineserne lovet absolutt ingenting. Det var virkelig taust, oppsiktsvekkende taust. De kostet ikke på seg noen høflighetsfraser engang. Det var et betydelig tilbakeslag for Putin.

Moe mener Kina ikke ønsker å bli avhengige av Russlands gass.

- Gassledningen viser hvor avhengig Russland nå er blitt av Kina, samtidig som kineserne ikke ønsker å bli for avhengige av Russland.

RUSSLAND-EKSPERT: Arild Moe ved Fritjof Nansens Institutt har lenge forsket på den russiske energisektoren og russisk energipolitikk. FOTO: FNI
RUSSLAND-EKSPERT: Arild Moe ved Fritjof Nansens Institutt har lenge forsket på den russiske energisektoren og russisk energipolitikk. FOTO: FNI Vis mer

- Overskudd av gass

Moe forklarer at det allerede går en rørledning fra Sibir til vestlige deler av Kina, men denne rørledningen er ikke koblet på resten av det russiske gassnettverket, som tidligere sendte russisk gass til Europa.

- I 2014 ble Russland og Kina enige om å bygge en rørledning kalt Power of Siberia 1. Denne er i drift, og volumet øker. Men denne gassen kommer fra gassfelt øst i Sibir som ikke er knyttet til det vestvendte, integrerte russiske gassnettet.

Etter at de europeiske landene stengte krana, har Russland et stort overskudd av gass, og ingen vei å sende denne gassen til Kina. En ny rørledning vil løse problemet for russerne, forteller han.

- Russland har lenge ønsket på bygge en gassledning fra vest-Sibir til Kina. Det vil gi dem mulighet til å kunne sende gass både vestover og østover.

- Nå er det et nytt konsept om å legge rørledningen gjennom Mongolia. Dette kan kanskje være mer interessant for Kina, men da introduserer du også et nytt transittland, som i utgangspunktet ikke er ønskelig for kineserne, sier Moe.

VENNER: De to statslederne har flere ganger sagt at de er gode venner og har et nært forhold. Her avbildet under et besøk i Russland i 2018. Foto: Sergei Bobylov / TASS Host Photo Agency / AFP / NTB
VENNER: De to statslederne har flere ganger sagt at de er gode venner og har et nært forhold. Her avbildet under et besøk i Russland i 2018. Foto: Sergei Bobylov / TASS Host Photo Agency / AFP / NTB Vis mer

- Det blir spennende

Russland-eksperten forteller at det kan hende at den kinesiske presidenten bare vil komme med tomme ord og lovnader under onsdagens møte.

- I morgen får vi se om kineserne vil komme Putin noe mer i møte denne gangen. Kineserne kan si mye, uten å direkte forplikte seg. Jeg vil for så vidt tro det, men det gjorde jeg i mars også. Det blir spennende å se, sier han tirsdag.

Men hvis de blir enige, kan rørledningen koste Putin dyrt, mener Moe.

- Det vil ta tid å forhandle betingelsene rundt dette, og jeg tror kineserne vil kreve svært mye. Så det meste jeg venter meg er en intensjonserklæring. Hvis det ikke kommer, så vil jeg si det vil være et betydelig nederlag for Putin.

De to statslederne kan også gjøre en avtale under bordet.

- Putin kan jo love betingelser som er svært gunstige for Kina, men det vil han neppe gjøre offentlig, avslutter Moe.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer