- Kan bli katastrofalt

Planene om å åpne nye oljefelt i Barentshavet slaktes av den svenske klimaforskeren Michael Tjernström. - Dette kan få uoverskuelige konsekvenser for hele økosystemet, sier han.

OMSTRIDT: Utbyggingen av Wisting-feltet skal etter planen behandles i Stortinget neste år. Foto: Roger Hardy / Samfoto
OMSTRIDT: Utbyggingen av Wisting-feltet skal etter planen behandles i Stortinget neste år. Foto: Roger Hardy / Samfoto Vis mer
Publisert

Krigen i Ukraina og energikrisen i Europa har gjort norske leveranser av olje og gass viktigere. Flere er bekymret for at dette vil resultere i at Stortinget godkjenner utbyggingen av Wisting-feltet.

Wisting-feltet ligger i Barentshavet, og vil bli det nordligste og største prosjektet på norsk sokkel.

Meteorolog og klimaekspert Michael Tjernström mener det er nødvendig å fase ut fossilt brensel fullstendig, og at planene om oljeproduksjon i Barentshavet er katastrofale.

- Veldig trist

- Mer oljeproduksjon fører til mer utslipp av karbondioksid i en tid da dette må fases ut. Vi ser allerede effekten av den lille oppvarmingen vi allerede har forårsaket, sier Tjernström til Børsen.

- Vi har ingen anelse om hvor ille det kan bli om det blir et par grader varmere globalt.

KRITISK: Michael Tjernström mener all oljeproduksjon bør opphøre. Foto: Stockholms universitet
KRITISK: Michael Tjernström mener all oljeproduksjon bør opphøre. Foto: Stockholms universitet Vis mer

Siden 2001 har han dratt på fire forskningsekspedisjoner til Arktis. Der har han selv observert effektene av klimaendringene. Forskningen viser at Arktis varmes opp mellom 3 og 4 ganger raskere enn den globale oppvarmingen.

Isen i området har også blitt tynnere og mer «ømtålelig», ifølge hans egne ord.

- Havisen på slutten av sommeren kommer med dette tempoet til å forsvinne helt. Det er veldig trist for økosystemet av arter som er helt avhengig av at det finnes is på slutten av smeltesesongen, mener Tjernström.

Ødelegger økosystemer

Tjernström er også kritisk til plasseringen av det nye oljefeltet.

- Arktis har et sensitivt miljø med et fåtall høyst spesialiserte arter som opprettholder smale nisjer i økosystemet, påpeker han.

Dersom det skjer et stort oljeutslipp i et slik kaldt miljø med havis deler av året, finnes det ikke teknologi for å rydde opp, ifølge forskeren.

- Og selv om man utvikler slike, kan skadene likevel bli katastrofale.

Gisle Ledel Johannessen, pressetalsperson for Equinor, sier at forvaltningsplanen for Barentshavet, som ble vedtatt i 2020, danner et godt rammeverk for Wisting-partnerskapets utredninger og planer for utbyggingen.

- Barentshavet har viktige natur- og miljøverdier og løsningene må være tilpasset forholdene der. Dette gjelder særlig i forhold til miljø og oljevernberedskap, sier han.

Krever gode klimaløsninger

Equinor og Wisting-partnerne planlegger å levere en plan for utbygging og drift (PUD) før nyttår, som videre skal behandles av Stortinget i 2023. I denne vil Equinor utrede grunnlaget for en utbygging som er sikker og forsvarlig, lønnsom for eiere og samfunn, med lavest mulig utslipp.

Wisting-feltet er forventet å komme i drift i 2028, og feltet har en antatt levetid på 30 år.

- Å bygge ut et felt som skal produsere i 30 år krever gode klimaløsninger. Dette er en viktig forutsetning for Wisting, sier Johannessen.

Feltutbyggingen er planlagt med kraft fra land, som reduserer klimagassutslippene fra produksjonen til nær null. Johannessen sier at feltet skal driftes med så lavt karbonavtrykk som mulig gjennom hele levetiden.

Tjernström mener at argumentene om at den norske oljen er mer miljøvennlig, blir et forsøk på «greenwashing».

- En liter olje som forbrennes, produserer akkurat like mye karbondioksid uansett hvor den kommer fra.

Han påpeker likevel at hvis man først må forbrenne olje, så er det bedre at oljen som produseres er så miljøvennlig som mulig, og er så ren som den kan bli.

- Men man kan ikke komme bort ifra at dette er et dødsdømt perspektiv. Vi må slutte og forbrenne olje helt og holdent, ikke bare litt eller der det passer nasjonale interesser, sier han.

- Vil være behov

Pressetalsperson i Equinor, Gisle Ledel Johannessen, opplyser om at Equinor har forpliktet seg til netto null utslipp i 2050, og at deres nye investeringer i olje og gass vil være i tråd med dette.

- Forbruket av fossil energi må ned for å nå Paris-målene, men selv i netto null-scenarier vil det være behov for olje og gass de nærmeste tiårene, påpeker han.

Dersom Wisting blir besluttet og bygget ut, vil feltet bidra med forsyningssikkerhet for energi som verden etterspør, med svært lave klimagassutslipp fra produksjonen.

- Wisting-feltet kan levere betydelige mengder energi som verden vil etterspørre over en 30 års periode, og skape store verdier og arbeidsplasser i Norge, påpeker Johannesen.

Investeringskostnadene er ventet å komme på mellom 60 og 75 milliarder kroner. En ringvirkningsanalyse utført av Kunnskapsparken i Bodø viser at 28 000 årsverk i norske bedrifter vil bli sysselsatt i utbyggingsfasen, og 800 årsverk i et normalt driftsår.

- Må opphøre

Tjernström er derimot klar på at man ikke bør fortsette med oljeproduksjon i det hele tatt.

- Vi burde ta energikrisen som et insentiv og omstille oss til fornybare energikilder. Det er der den langsiktige økonomien finnes, og det er der investeringene må skje. Dette problemet forsvinner ikke selv om det blir fred i Europa igjen, sier han.

- All oljeproduksjon må opphøre. Dette har ingenting med Norge, Russland eller Saudi-Arabia å gjøre. Det er bare en helt feil sak å investere i, slik verden nå ser ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer