- Kan bli katastrofalt

Planene om å åpne nye oljefelt i Barentshavet slaktes av den svenske klimaforskeren Michael Tjernström. - Dette kan få uoverskuelige konsekvenser for hele økosystemet, sier han.

OMSTRIDT: Utbyggingen av Wisting-feltet skal etter planen behandles i Stortinget neste år. Foto: Roger Hardy / Samfoto
OMSTRIDT: Utbyggingen av Wisting-feltet skal etter planen behandles i Stortinget neste år. Foto: Roger Hardy / Samfoto Vis mer
Publisert

Krigen i Ukraina og energikrisen i Europa har gjort norske leveranser av olje og gass viktigere. Flere er bekymret for at dette vil resultere i at Stortinget godkjenner utbyggingen av Wisting-feltet.

Wisting-feltet ligger i Barentshavet, og vil bli det nordligste og største prosjektet på norsk sokkel.

Meteorolog og klimaekspert Michael Tjernström mener det er nødvendig å fase ut fossilt brensel fullstendig, og at planene om oljeproduksjon i Barentshavet er katastrofale.

- Veldig trist

- Mer oljeproduksjon fører til mer utslipp av karbondioksid i en tid da dette må fases ut. Vi ser allerede effekten av den lille oppvarmingen vi allerede har forårsaket, sier Tjernström til Børsen.

- Vi har ingen anelse om hvor ille det kan bli om det blir et par grader varmere globalt.

Siden 2001 har han dratt på fire forskningsekspedisjoner til Arktis. Der har han selv observert effektene av klimaendringene. Forskningen viser at Arktis varmes opp mellom 3 og 4 ganger raskere enn den globale oppvarmingen.

Isen i området har også blitt tynnere og mer «ømtålelig», ifølge hans egne ord.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.